Büyükdağ,  "Kadın Kooperatifçiliği alanında önemli adımlar atacağız"

TAKİP ET

​​​​​​​GERÇEK HABERCİ,  kadının iş hayatındaki sorunları ve şiddetin artışı konusundaki görüşlerini aktarıyor. Röportaj dizimizin bir diğer konuğu, AK Parti İzmir Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ…

Sıla ARABACIOĞLU - GERÇEK HABERCİ -  AK Parti İzmir Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, GERÇEK HABERCİ’ ye konuştu. Büyükdağ, kadının iş hayatındaki sorunlarını anlattı. AK Parti'nin siyasi arenaya girmesiyle birlikte, kadının daha fazla siyasete girdiğini öne süren Büyükdağ, “AK Parti'den önce Meclis'te kadın oranı yüzde 4’ün altındaydı. AK Parti’yle beraber bu oran yüzde 17,5’lara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekor sayısına ulaşıldı” diye konuştu. Büyükdağ, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı öncülüğünde, Kadın Kooperatifçiliği alanında önemli adımlar atılacağını belirtti.

Türkiye'de yönetim kademelerinde çalışan kadın sayısı konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

13 Mayıs 2018 günü göreve geldiğimiz kongrede yaptığım konuşmanın bir bölümünde şunları ifade etmiştim; Biz ne için mücadele ediyoruz? Kadınlar için, kadınların iyiliği için. Kadınlarımızın bir mesleği var mı, bir işi var mı, kadınlarımız çalışıp üretebiliyor mu, toplumda ve evinde saygın mı? Ötekileştirilmeden çalışabiliyor mu? Biz buna bakıyoruz demiştik ve 5 Şubat 2021 de ikinci kongremizde yaptığımız konuşmada şunu ifade ettim; "İzmir’de hiçbir ayrım yapmadan, tüm kadınların haklarını savunacağız. Kadınların güçlenmesi için, çalışıp üretmesi, toplumda ve ailesinde saygınlık elde etmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmesi için mücadele edeceğiz, dedik. İzmir’de siyasi görüşü ne olursa olsun bütün kadınların haklarını savunacağız. Mücadelemiz tüm kadınlar için, kadınların iş
hayatından siyasette her alanda hak ettikleri seviyelere gelmeleri için. Bugün kamuda çalışanların yüzde 40’ından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Hâkim ve savcılarda yüzde 31’in üstünde kadın var, avukatların yüzde 50’ye yakını kadın. Üniversitelerde akademik personelin yüzde 50 oranını kadınlar oluşturuyor. Kız çocukların okullaşma oranı yüzde 40’lardan yüzde 80’lerin üzerine çıkarıldı. Yükseköğrenim gören kız öğrenci sayısının yüzde 12’lerden, yüzde 50’lere yaklaşması karşısında çok büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum.

“AK Parti iktidarı döneminde birçok somut adım atıldı”

Ülkemizdeki çalışan kadınların sorunları ve yükselmelerinin önündeki engeller konusunda yapılan son düzenlemelerin etkilerinin olumlu olduğunu düşünüyor musunuz?

Hiç şüphesiz, AK Parti iktidarı döneminde kadınların iş hayatına ve karar alma mekanizmalarına kazandırılmasına yönelik birçok somut adım atıldı. Kadınların istihdama katılım oranları, AK Parti döneminde yüzde 28’lerden yüzde 38’lere yükseldi. 2011 yılında 6111 sayılı kanun ile analık ve süt izinleri yeniden düzenlendi. Kadın girişimcileri desteklemek için 2012-2014 yılları arasında KOSGEB tarafından 5 bin 638 kadın girişimciye 90 milyon destek verildi. Kadınların iş ve aile yaşamında uzlaştırıcı politikalar hayata geçirildi. Kadınların iş hayatında tutunabilmeleri için hesaplı ve kaliteli kreş imkânları yaygınlaştırıldı. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin, memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlandı. Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modellerinin oluşturulması gibi birçok adım atıldı. Kılık, kıyafeti nedeniyle ayrımcılığa uğrayan, eğitim ve çalışma özgürlüğü kısıtlanmış kadınların eğitim ve çalışma haklarını elde etmesi, AK Parti iktidarıyla mümkün olabildi. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının arttırılması amacıyla yapılan düzenlemeyle, kadın girişimciler için hibe ve kredi imkânları sağlandı. Kadın girişimciliğini daha fazla teşvik etmek için piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat gibi konularda danışmanlık hizmeti verecek kurumsal mekanizmalar oluşturuldu. Meslek kurslarına katılan kadınlar için çocuk oyun odaları uygulamaları gibi kadınların hayatını kolaylaştıracak onlarca hizmet hayata geçirildi.

Ülkemizde kadınların siyasi alanda temsil oranının hakkaniyetli bir düzeye ulaşmadı. Bu konuda düşüncelerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

AK Parti'nin siyasi arenaya girmesiyle birlikte daha fazla kadın siyasette yer almaya başladı. AK Parti'den önce Meclis'te kadın oranı yüzde 4’ün altındaydı. AK Partiyle beraber bu oran yüzde 17,5’lara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekor sayısına ulaştı. Şu anda TBMM’de mevcut 104 kadın milletvekilinin 54’ü AK Parti sıralarından. 54 Kadın vekilin 47’sinin AK Parti Kadın Kolları teşkilatlarından seçilmiş olması, ayrı bir gurur kaynağımız.  2004 yılında TBMM’de ilk kez Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu kuruldu. 2010 yılında kanun önünde eşitlik ilkesine ek olarak, kadınlara pozitif ayrımcılık tanındı. Kadınların siyasetten iş hayatına her alanda daha da güçlenmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

“Bu ayıbı ülkemizden tamamen sileceğiz”

Kadına şiddetteki artışın sebebi size göre ne?

Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde aynı biçimde tezahür ediyor ve aile içi şiddet ne yazık ki hala en yaygın şiddet biçimi olmaya devam ediyor. AK Kadınlar olarak kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu dün olduğu gibi bugün de dile getirmekten vazgeçmiyor, ekonomik ya da kültürel hiçbir gerekçenin ardına sığınılmasına müsade etmeden kadına karşı yapılan her türlü şiddete turuncu çizgimizi çekiyoruz. Kadına karşı taciz, Şiddet insanlığa karşı işlenmiş suçtur bunu böyle kabul ediyorum. Bu ayıbı ülkemizden tamamen silene kadar tüm çabamızla devam edeceğiz. “Kadına karşı tüm cahiliye âdetini ayaklar altına aldık, böyle devam edeceğiz” diyen Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki samimiyeti, kararlılığı tartışılmaz. Aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızın Kadına Karşı şiddetle mücadele konusunda sıfır tolerans ilkesiyle attığı çok ciddi adımlar atıyoruz.

Şiddete maruz kalan kadın ne yapmalı? Başvurması gereken yerler nerelerdir?

Şiddete maruz kalan kadınlar 183 ( Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı) 155 (Polis Merkezi), 156 (jandarma Karakolları ),112 ( Acil yardım) hatlarını arayabilirler. Tüm aramalar ücretsiz olup 7/24 ulaşılabilirdir.  Aynı zamanda acil yardımdan yararlanmak için talepte bulunulması durumunda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında yapılan işlemlerden hiçbir masraf alınmayacaktır.

“Türkiye birinciliği elde ettik”

Kadın sorunlarına ilişkin projeleriniz var mı, varsa bu projelerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
İzmir’de AK Parti Kadın Kolları olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren  üç ana hedef belirledik.
Bunlardan birincisi üye tabanımızı genişletmekti. Bu noktada üye sayımızı son 6 ayda 35 bin arttırarak 218 bine ulaştırdık. Türkiye birinciliği elde ettik. Amacımız sadece İzmir’de partimizin sayısal başarısını arttırmak değil elbette. Aynı zamanda siyasete kadın yetiştirmek, karar alma mekanizmalarında kadın sayısını arttırmak. Çünkü biliyoruz ki kadınların siyasetteki rolü ve sayısı arttıkça kadın hassasiyetinin, merhametinin siyasete yansıması birçok temel sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Bu anlamda birçok projeyi hayata geçirdik. Ve son seçimde yerel meclislere seçilen kadın meclis üyelerimizin yüzde 53’ü Kadın Kolları ailemizden yetişmiş kadınlarımız. Kıymetli Genel Başkan Yardımcımız Sayın Hamza Dağ'ın öncülüğünde çok sayıda kadın siyasetçi yetiştiren “Siyaset Akademisi” programında da bu dönem 485 kadın katılımcı ile Türkiye'de en fazla başvuru yapılan birinci il olduk. Bir diğer hedefimiz partimizin kadın politikalarına katkı sağlamak, yön vermek. Özellikle girişimci kadınlarımıza yönelik geçen yıl yapmış olduğumuz “Tarımda Kadın Girişimciliği” çalıştayımızla beraber kadınlarımıza her alanda güçlenmesi; ekonomiye ve istihdama kazandırılmasına yönelik çalışmalarımıza ağırlık verdik. Yeni dönemde de inşallah Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığımızın öncülüğünde Kadın Kooperatifçiliği alanında önemli adımlar atacağız ve kadınların iş gücüne, istihdama katılımına öncülük edeceğiz.