Büyükşehir aday adayı Tugay: "Pratik çözümler üreten belediye olacağız"

TAKİP ET

Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adayı Dr. Cemil Tugay Artı35’te Gazeteciler Adem Nakçı ve Adem Sarıkaya’nın konuğu oldu. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığına ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 
 Artı35’te Gazeteciler Adem Nakçı ve Adem Sarıkaya’nın konuğu olan Karşıyaka Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye (İZBB) Başkan Aday Adayı Dr. Cemil Tugay Belediye başkan aday adaylığı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İzmir’in önemli sorunlarına değinerek projeleri hakkında bilgi veren Tugay, “Genel olarak insanların şikâyet ettiği sorunlar da var ve bunları çözeceğiz. İzmir’de halen plansız alanlar var. Kentsel dönüşüm gereken alanlar var bu yerlerde daha pratik çözümler üreten belediye olacağız” ifadelerini kullandı.

“GÖZ BOYAYAN PROJELER DEĞİL”
Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaşanan değişime değinen Tugay; “Değişimin felsefesin, yerel yönetim anlayışıyla biraz daha güçlü bir şekilde oturtturacak kişi olabileceğimi düşünüyorum. Geçen genel seçim döneminde ve son yıllarda partimizin politikasında biraz daha sağa kaymasını gözlemledik. Bu patimizin kendi kimliğinden uzaklaşması anlamına geliyor. Son dönemde partimiz deki değişimi tekrar kuruluş İlkerlerine ve sosyal demokrat kimliğine dönüş olarak tanımlayabiliriz. Sosyal demokrat bir belediye başkanın nasıl belediyeyi nasıl bir anlayışa yönetmesi gerektiğini tarifi yapılacak ve bir çatı anlayışla yönetilecek. Biz yeni nesil bir belediyecilik olması gerektiğini düşünüyoruz. Önce kentin altyapısının sorunlarında onarılması gerektiğini ve aynı zamandı üst yapısının da katılımcı bir anlayışla ilgili bütün kesimlerin katılımıyla yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Sorunları doğru saptadıktan sonra noktasal olarak her birisini çözeceğiz. Göz boyayan projeler değil insanların somut olarak gören ve çözümle üreten bir anlayışla ve aynı zamanda 30 40 yıllı kapsayan yol haritasının belli olduğu bir belediyecilik anlayışımız olacak. Değişimden kasıt budur” dedi. 
“ORTAK AKILLA PROJELERİ ORTAYA ÇIKARMAK”
Kentsel dönüşüm hakkında yapılması gerekenleri ve belediye başkanı olması durumunda hazırladıkları projeleri anlatan Tugay; “Acil müdahale gereken sorunlar belli. Bir yağmur yağdığında su basmaması için gereken müdahaleleri yapacağız. Atık bertarafı için erken, orta ve uzun vadede çözümler üretiyoruz Organik atık sistemi yapacağız. Kanal sisteminde aksamlar var. Metro çalışmaları devam ediyor. Bunların gecikmemesi gerekiyor. En hızlı yapacağımız konulardan birisi de Buca Metrosu. Genel olarak insanların şikâyet ettiği sorunlar da var ve aynı zamanda bunları çözeceğiz. İzmir’de halen plansız alanlar var. Kentsel dönüşüm gereken alanlar var bu yerlerde daha pratik çözümler üreten belediye olacağız. Çok değerli şehir plancı arkadaşlarımız var. Önemli olan bir araya gelip ortak akılla bu projeleri ortaya çıkarmak” şeklinde konuştu. 

“ÖNÜMÜZE BAZI ZORLUKLARIN KOYULDUĞUNU BİLİYORUZ”
Yatırımları daha iyi yapmak için hükmet kanadıyla diyaloğa geçilip geçilmeyeceğine ilişkin konuşan Tugay; “Hükümet hangi partiden olursa olsun devleti yönettiği için İzmir’de de yatırım konusunda eğer ihtiyaç olduğu bir durumda eksik koymaması lazım. Önümüze bazı zorlukların koyulduğunu biliyoruz. Bunu ben de biliyorum. Karşıyaka da yaşadım bunu. Sayın bakan mali kaynaklarımız bu stadı yapmak için yetersiz dedi. Biz de büyükşehir yapsın dedik ama devir işlemleri gecikti ve işi yokuşa sürdüler. Bu anlamda biraz daha farklı bir iletişim içinde olabiliriz. Bir kavganın doğru olmadığını biliyorum. İnsanların oylarını almak istiyorsak yaptıklarımızı anlatmamız gerekiyor. Eğer hükümet İzmir’de daha fazla şey yaptıysa daha fazla destek alır” diye belirtti. 
MEVCUT KADROLARLA DEVAM EDİLMELİ
Belediye başkanlığı olması halinde kadro kurulumunu nasıl yapacağı konusunda bilgiler veren Tugay; “Ben öncelikle mevcut kadrolara şans verilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Çok başarılı bürokratlar var. Hiç kimseyle ilgili bir önyargı içerisinde değilim. Herkese şans vermek niyetimdeyim. Doğru görevlendirmeler yapmak istiyorum. Tıkandığımız noktada farlı arayışlarımız olur. Benim işin temel felsefesini temsil eden bir grup arkadaşım var ve onlarla başlayacağım işe. Daire başkanlığında görev yapan mevcut arkadaşlarımızla da uyumlu bir şekilde çalışacağımızı düşünüyorum” dedi. 
İzmir’in çevre illere öncülük yama noktasında biraz eksik kaldığını belirten Tugay; “Ön seçimin yapılması doğru buluyorum. Şu anda ön seçimi sağlıklı yağmamız için tüzük yapılanması olması gerektiğine inanıyorum. Yerel seçimlerden sonra kapsamlı bir tüzük kongresi olacak. bugün de ön seçim yapabiliriz ben karara hazırım. Ben de ön seçime girebilirim.  Bu konuda hiçbir olumsuz düşüncem yok ama bu kararı tabi ki partimiz verecek.  Alaattin Yüksel çok değerli birsidir. Ben kendisinin belediye başkanlığı için herhangi bir örgüt üyesinden herhangi bir talep duymadım. Eğer böyle bir talep varsa mutlaka aday olmalıdır” açıklamasında bulundu. 
“GÖRÜŞLERİMİZ İSTEDİĞİMİZ GİBİ İTİBAR GÖRMEDİ”
Tugay, CHP İzmir örgütü hakkında ise şöyle dedi; “Ben parti örgütümüzün çok temiz olduğuna inanıyorum ve onlarla çok yakın bir ilişki içinde olacağım. Bu kenti Bütün ilçe belediye başkanlarımızla birlikte yöneteceğiz. 5 yıldır yaptığım ilçe belediye başkanlığımda istediğimiz koordinasyonun sağlanamaması noktasında bir üzüntüm ve rahatsızlığım var. Görüşlerimiz istediğim gibi itibar görmedi. İlçelerle daha yakın olmalıydık ve bu noktada bir eksikliğimiz vardı. Benim dönemimde hiçbir şekilde bir kopukluk olmayacak. Parti içindeki kopukluklar bizi üzdü.  Umuyorum ki belediye başkanı ben olurum ve birleşmenin mimarı olurum. Genel merkezimizin yapacağı değerlendirmelere güveniyorum. Büyükşehir adayımız belli olduktan sonra lütfen hiç kimse bir tartışmaya girmesin. İzmir’de partimizin bir süredir parçalanmış   siyaset yapısının derhal sonlandırılması gerektiğini düşünüyorum.”

“BEN ARAZİ SATMADIM”
Arazi satışları konusunda gelen soruya ilişkin konuşan Tugay; “Ben arazi satmadım. Satılan şey hisseydi. Belediyenin büyük hissesini TOKİ satmış biz satmadık. Belki mantıklı bir karar değildi ama mevzuatla ilgili, bilgi eksikliğinden dolayı bekli de benim duygusallığımdan dolayı olabilir. Biz arsayı satmayınca büyük hisse sahibi mahkemeye gitti ve mahkeme bir değer tespiti yaptı ve o değer tespiti sonunda hisse sahibi çok ucuz bir şekilde alabiliyordu. Bu durumda belediye de ucuz bir şeklîde satma durumu olabilirdi. Ben de bu durum sonucunda ucuz bir şekilde satmayalım diye bir girişimde bulundum ve Mavişehir’de en yüksek fiyatla hisseyi devrettim. Hisseyi ucuz satmamak için ve belediyeyi borçlu bir şeklide aldığımdan dolayı sattım. Bu suçlamaları çok haksız olarak değerlendiriyorum. Tertemiz ve iyi niyetli bir satıştı” diye belirtti.

Cemil Tugay Büyükşehir aday adayı CHP İzmir