Büyükşehir'de 7 saatlik bütçe maratonu… Soyer'den eleştirilere net cevap!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2023 yılı gider bütçesi tartışıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gelen eleştirilere kalem kalem yanıt verdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 8’inci Birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Mali Gider Bütçesi 25 milyar 900 milyon TL olarak planlandı. Bütçe, CHP İYİ Parti ve DEVA Partisi’nin ‘evet’ AK Parti ve MHP’nin ‘hayır’ oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.
Siyasi parti grup başkanvekillerinin konuşmasının ardından yapılan bütün eleştirilere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yanıt verdi. Hükümet tarafından Ankara’da bekletilen projeleri sıralayan Soyer, “İzmir’in hakkı olan hiçbir icraatın sekteye uğratılmasını kabul etmiyoruz. İzmir düşman toprağı değil” çıkışını yaptı.
“İzmir kavga konusu değil çözüm meydanıdır”
Göreve geldiğinden bu yana İzmir için aşkla çalıştığını vurgulayan Soyer, “O günden bugüne şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız çok zorlu bir sınavdan geçti geçmeye de devam ediyor. Biz İzmir’deki insanların doğa ve çevresiyle uyum içinde yaşadığı metropol olmak için çalışıyoruz. Bunu başarmanın tek yolu birlik ve beraberlik. Bizim İzmir ve meclisteki asil görevimiz birbirimiz ve herkes için daha iyisini başarmak. Vatandaşlarımız bizlerden bunları bekliyor. Elbette yolumuz uzun işimiz zor. Kişisel ihtiraslarımızı yendiğimizde önümüzde duracak hiçbir güç yok bunu çok iyi biliyorum. İzmir bizim için kavga konusu değil çözüm meydanıdır” dedi.
“Mazeret değil hizmet ürettik”
Soyer, stratejilerinin giderek derinleşen yoksulluğa rağmen şehirdeki refahı artırmak ve adil bir şekilde bölüştürmek için rehberlik ettiğini vurgulayarak, “Tek bir amacımız Türkiye gençlerinin ülkesine olan güvenini yeniden inşa etmek. Biliyoruz ki bir ülkeyi korumak sınırdan geçmez.  Nasıl şehitlerimizin kanıyla çizilmiş sınırları koruyorsak içindeki değerleri de korumalıyız. Bu değerlerin en başında gençlerimiz geliyor. Bir ülkede umudu olan gençleri yoksa geleceği yoktur. Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bu dönemde yatırım bütçemizin yüzde 40’ın üzerinde olması gurur verici. Elbette bu tablo kendiliğinden gerçekleşmedi. Biz mazeret değil hizmet ürettik” diye konuştu.
“Hükümet İzmir’in tek bir yatırım projesine destek olmamaya kararlı”
İzmir’in temel projelerinin tamamına uluslarası yatırım kredisi bulduklarını belirten Soyer, “Buca Metrosu, Çiğli Tramvayı… Biz 490 milyon Euro kaynak bulduk, 490 milyon Euro. Bakın bakalım bunu bulabilen başka bir kurum var mı? Bunun nedeni bütçe yönetimi, biz iyi bir bütçe yönetimi olduğunu kurumlara inandırdık. Bu firmaların hiçbiri tefeci değil, biz düşük faizli 490 milyon Euro krediyi bankalardan aldık. Hükümet tek bir yatırım projesine destek olmamaya kararlı” ifadelerini kullandı.
“Kentsel dönüşümde kooperatif modeli sağlıklı bir şekilde ilerliyor”
Soyer, kentsel dönüşüm ile ilgili kooperatif eleştirilerine de cevap vererek, “2021’de İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başladık. Şu anda 6 bölgede dönüşüm aynı anda başladı ve devam ediyor. Ben doğruyu söyleyeceğim. 4 bin 454 adet bağımsız bölüğün inşaatı başladı. Bunu yaparken içinden geçtiğimiz zorlu ekonomik koşullar altında daha önce uygulanmamış yeni bir çözüm inşa ettik. Yapı kooperatifleri ile çalışmaya başladık, burada birileri ile rant sağlanmadığı, kimin nereye ortak olduğunu bilindiği, şeffaf bir şekilde çözüm üretme imkanı verdik. Kimsenin kuşkusu olmasın, kentsel dönüşüm modelimiz sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.
‘Yatırım’ eleştirilerine net cevap!
Soyer, AK Parti kanadından yatırım noktasında gelen sert eleştirilere net bir şekilde yanıt verdi. Soyer, hükümete de yatırım noktasında eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi:
“Şirinyer Parkı’nın projesi bitti ruhsat alındı, ihale edeceğiz, Dikili Hizmet Binası artan inşaat maliyetleri nedeniyle işin yapılamayacağı nedeniyle ihale feshedildi, yeniden ihaleye çıkılacak. EDS ile ilgili İzmir Emniyet Müdürlüğü ile ön protokol imzalandı, bir yıl içinde hayata geçirilecek. 474 araç kapasiteli kapalı, 600 araç kapasiteli açık otoparkın ihalesi yılbaşında yapılacak. Narlıdere Metrosu, en hızlı biten metro olacak. 2023 yılı içinde en büyük yatırımı 6 milyar TL ile yaşam kalitesi stratejik alanı için gerçekleştireceğiz. Bu alanın en büyük yatırımı raylı sistemler. Bu projeler raylı sistem ağı ile 270 kilometreye çıkacak. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hem Narlıdere Metrosu hem de Çiğli Tramvayını hizmete açacağız. Buca Metrosu ile ilgili de Üçyol ve Buca olmak üzere 3 makine ile çalışmaya devam edilecek. Hükümetin, 1 metre bile metro tüneli yapmadığı tek şehir İzmir.”
“İzmirli markasının ihracatını yapacağız”
Ekonomi ile ilgili de konuşan Başkan Soyer, tarım noktasında da açıklamalarda bulundu. Soyer. Türkiye’nin temel meselesinin ekonominin çöküşü ve yoksulluk olduğunu belirterek, “İçinden geçtiğimiz bu dönemde ekonomi çok önemli bir anlam taşıyor. Kentimizin döngüsel ekonomisini büyütmek için attığımın en büyük adım ‘Başka bir tarım mümkün’ hareketi. Kuraklık ve yoksulluk ile beraber mücadele ediyoruz. Her bir yurttaşımınız gıda güvenliğini sağlamak için Sasalı’da merkez kurduk. Bugün Ukrayna’da Tahıl Koridoru açıldı diye bayram yapıyoruz, eskiden biz tahıl ambarıydık. Biz tarıma çok daha fazla yüklenmeye devam edeceğiz, arkadaşlarımız Türkiye’de hiçbir yerel yönetimin yapmadığı kadar çok tarım ile ilgili çalışmalar yapıyor” dedi.
Soyer, geçtiğimiz aylarda İEF’de tanıtılan İzmirli markasının ihracatının yapılacağını ifade etti ve Çoban Haritası sayesinde birçok üreticinin ürünlerini daha yüksek fiyatlara sattığını vurguladı.
“Muhtevamlık bilgelik gerektirir”
Konuşmasında AK Parti Menemen Meclis Üyesi Yusuf Demircioğlu’nun ‘Menemen’ ve ‘Yatırım’ noktasında yaptığı eleştirileri işaret eden Soyer, “Yusuf Bey muhtevam bir konuşma yaptı, yapmaya çalıştı. Sadece şunu söyleyeceğim. Muhtevamlık öncelikle bilgelik gerektirir” dedi.
“Kimin parasını kime veriyorsunuz?”
Soyer, AK Parti Grup Başkanvekili’nin İzmir’in aldığı bütçe payı üzerinden kullandığı ifadelerini hatırlatarak, “Kimin parasını kime lütfediyorsunuz? İzmir’in hakkı olanı gönderiyorsunuz; ama yatırımda yüzde 2 yani 72’nci sıradayız. İzmir’e yatırım 4,3 milyar TL, bunun yüzde 60’ını İBB yapıyor” diye konuştu.
9 Eylül’deki Tarkan konserinin bütçesi ile ilgili de gelen soruyu yanıtlayan Soyer, “Hayatınızda siz sponsor diye bir şey duydunuz mu? Tarkan konserini sponsorların desteği sayesinde yaptık” sözlerine yer verdi.
“Partizanlığı bizde ararsanız yanlış yerde ararsanız”
AK Parti kanadından gelen ‘Partizanlık’ eleştirilerini hatırlatan Soyer, “Şirketlerin zararının yüzde 84’ü ulaşım şirketlerine ait. UKOME’de ücret artışına onay gelmiyor, ulaşım şirketleri zarar ediyor sonra neden zarar ediyor diye soruyorsunuz. Bu akıl ve vicdana sığacak bir şey değil. Partizanlıktan bahsedildi, hatta öyle yerlere geldi ki ilçelere yapılan yatırımları paylaşmak mecburiyetindeyiz. Kiraz 113 milyon, Bergama 367 milyon, Bayındır 243 milyon, Kınık 218 milyon Üniversite yatırımlarımız var, Demokrasi Üniversitesi’nin altyapı peyzaj gibi işlerini biz yaptık. Bizim rektörümüz diyorsunuz ya bizim de rektörümüz. Partizanlığı kim nerede ararsa arasın bizde yok. Biz İzmirli’nin hepsini kucaklamak kime oy verdiğine bakmadan hizmet için çalışıyorsunuz. Partizanlığı bizde ararsanız yanlış yerde ararsanız” dedi.
“Politikalara ortak akıl ile ilham vereceğiz”
Sözlerine İzmir’in kazandığı Avrupa ödülünü hatırlatarak devam eden Soyer, “Her yıl binlerce şehir arasından bir tanesine veriliyor. 2022’nin en gurur duyduğumuz günlerinden birisi de 9 Eylül akşamıydı. Tek yürek kutladığımız o akşamda karanlığın içinden umut ışığı doğdu. Çok ses çok renk çok nefes olmanın büyüsünü birlikte yaşadığımız o akşamı cumhuriyet tarihine silinmeyecek şekilde yazdık. Tam da bunun için 2023 Şubat ayında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresini düzenliyoruz. Burada yeni yüzyılın politikalarına ortak akıl ile ilham vereceğiz” diye konuştu.
“İzmir düşman toprağı değil”
Soyer, hükümet tarafından İzmir’in bekletilen projelerini sıralayarak, “İzmir’in hakkı olan hiçbir icraatın sekteye uğratılmasını kabul etmiyoruz. Hizmetin nasıl bu kadar siyasete alet edilen bir noktaya geldiğini anlamak da zorluk çekiyoruz. Siyaset böyle bir şey değil, İzmir düşman toprağı değil. İzmir’in Ankara’da bekleyen işleri sadece beni değil halkın oyları ile buraya gelen bütün meclis üyelerini bağlar. Bu söylediklerim mazeret ya da bahane üretmek için değil. Önümüzdeki engelleri, atılmayan imzaları vicdanınıza bırakıyorum” ifadelerini kullandı.
“Herkesin umudu biziz”
‘Çuvaldızı kendimize de batırmak zorundayız’ diyerek sözlerine devam eden Soyer, “Daha çok çalışmak zorundayız. Türkiye’de yoksulluk derinleşiyor, açlık artıyor. Herkesin umudu biziz, çok daha fazla ter dökmek zorundayız. Vatandaşların en yakın muhatabı biziz, biz çok daha iyisini başarmak zorundayız. Ekonomik alanda rasyonellik, sosyal alanda uzlaşma, politik alanda demokrasi, kültürel alanda hoşgörü vatsa sizin selanız yürektedir” açıklamasını yaptı.
 

meclis İzmir Tunç Soyer CHP AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi hükümet