Büyükşehir'de 'benzinlik' tansiyonu yükseltti: CHP'li Önal, "Karar alırken mevzuata göre mi vicdana göre mi karar vereceğiz"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Forum Bornova karşısındaki alana açılması planlanan akaryakıt istasyonu tansiyonu yükseltti. AK Parti grubundan gelen itirazlar üzerine İmar Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal, 'Karar alırken mevzuata göre mi vicdana göre mi karar vereceğiz' çıkışında bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı 3’üncü birleşiminde Forum Bornova karşısında açılması planlanan benzinlik meclisteki tansiyonu yükseltti. AK Parti’nin grup olarak ‘ret’ oyu kullandığı gündem maddesinde AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, ‘kabul’ oyu verdi. AK Parti grubundan gelen eleştiriler üzerine İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Karar alırken mevzuata göre mi vicdana göre mi karar vereceğiz” dedi. Oylama sonrasında AK Partili meclis üyelerinden gelen ‘yeterli sayımız yok’ çıkışına AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Grup Başkanvekilleri olarak görüşüp karar kıldık” açıklamasında bulundu.
Mısırlı, “Hukuksuz ve imara aykırı bir ruhsat”
AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun verdiği ‘oybirliği ile ret’ kararına göre oy verilmesini istediklerine dikkat çekerek, “Burada yaşayan insanlar bu istasyonun açılmaması hususunda belediyeye itiraz ettiler. Dikkat ediyorum. Buranın imar yönünden 1 sene önce hazırlanıp sanki burada ruhsat verilsin diye UKOME kararları alınmış. Bu imar yönünden de yanlış. Benzin istasyonlarının bulunduğu yerin 2 tarafından geçen yol var. O yolar trafiğe kapalı görünüyor ama bu mümkün değil. Biz bu kararı neden hala ısrarcı bir şekilde almaya çalışıyoruz ve mağduriyetleri görmezden geliyoruz anlamıyorum. Bu noktada şaibeler var. Biz aylardır komisyonlarda herhangi birine ruhsat verilsin diye uğraşıyoruz. Hukuksuz ve imara aykırı bir ruhsat” dedi.
MHP Grup Sözcüsü Hakan Şimşek ise olumsuz oy kullanacağını belirtti.
Çalışkan, “İsim isim kimin evet kimin hayır dediği kayıtlara geçsin”
Mevcut imar durumuyla buradaki alanın büyüklüğü konut alanı olarak yer alan yani şu anki imar planında bin 632 metrekare konut alanı olduğunun altını çizen AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Kamuya kalacak alanla birlikte bin metrekare. Ama şu anda yapacağımız değişiklikle birlikte 2 in metrekare benzin istasyonuna verilecek ve kamuya verilen alan azalacak. Kamu zararı sadece parasal bir kayıp değildir. Bir kamu varlığının azalması, kamu zararını oluşturur. Bu nedenle buradaki imar uygulamasına dava söz konusu olursa kimlerin evet kimlerin hayır dediğinin bilinmesi gerekiyor. 2013 yönetmeliğinde akaryakıt LPG alanının en az 2 bin metrekare, akaryakıt servis alanının en az 2 bin metrekare ve akaryakıt-LPG servis alanının en az 2 bin 500 metrekare olması gerekiyor. Alınacak karar, 2 bin 500 metrekare kuralına uymuyor” diye konuştu.
Taştan, “Bölge halkı istemiyor”
AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan da ‘ret’ oyu verdiğine dikkat çekerek, “Kendi ilçem olması nedeniyle konuya hakimim. Bornova Belediyesi’nin de bu konuya resmi bir itirazı var. Çünkü bu meseleyle kapatılacak olan sokakların bir tanesinde Bornova Belediyesi’nin yapacağı en büyük projelerin biri yer alıyor. Burada başka bir faktör daha var. O da 2013 yılında çıkan meclis maddesinde 40 metre çekme mesafesinin kavşaklardan olması gerektiği ifade edilir. Bu şekilde Forum Bornova’nın giriş kapısı kavşaktır ve 4 metre dahi yoktur. Dolaysıyla burada bahsettiğimiz ilkelere uymayan durumlar var. Ayrıca birçok odalar da bu konulara dikkat çekerek dava açmış durumda. Bölge halkı özellikle bu konuyla alakalı olarak da meclise gelip konuşmak istediklerini ifade ettiler. Ben buna gerek olmadığını söyledim” açıklamasını yaptı.
Önal, “Kriterlere uyuyor”
İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal, bunun plan değişikliği değil itirazların görüşmesi olduğunu belirterek          Arkadaşlar uymuyor dedi. Uymuyor da nasıl oluyor? 5 komisyonu dördünde kabul görmüş. Kriterlerle ilgili değerlendirilmiş ve kriterlerin tamamına uyuyor. Kriterlere uyarken  ‘Biz uygun bulmuyoruz’ demek. Biz neye göre değerlendireceğiz? Mevzuata uygun ama yerini uygun bulmuyoruz. Biz keyfi mi karar veriyoruz? Biz burada bir kararı alırken mevzuata göre mi vicdana göre mi karar veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Aydın, “UKOME kararının hukuka uygunluğuna tartışmak mahkemelerin kararıdır”
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise AK Parti kanadından gelen ‘imara ve hukuka aykırı’ eleştirilerine cevap vererek şunları söyledi:
“Bu önerge kabul edilirken 5 komisyon tarafınsan da uygun görülmüş. O zaman da aynı tartışmalar vardı. O zaman bir kısım haklı endişeleri karşılamak için bazı şeyler eklemiştik. UKOME görüşünün alınmasını istemiştik. Bu kayıt, bahsedilen yollarla ilgili tartışmaları azaltmıştı.  Yine de bu itiraz aşamasında Bornova Belediyemizin bir tereddüdü vardı ve bu noktada itiraz etmişti. Parselin yanında bulunan 100 metrekare civarında küçük bir bölüm vardı ve bu bölümün ileride belediye için bir kamulaştırma yükü çıkarabileceğini düşünmüşlerdi. İmar Komisyonu bunu da haklı buldu ve bir değişiklik getirdik. UKOME kararının hukuka uygunluğuna tartışmak meclisin değil mahkemelerin kararıdır. Eğer UKOME kararı yasalara aykırıysa bunun dava yolu vardır. Biz meclis olarak diğer kurumların aldığı kararla iptal edilmedikçe uygulamak zorundayız. Bizim belediyemizin de içinde bulunduğu kurum tarafından alınan bir karar eleştirilebilir ama yerindeliğini tartışmak başka bir şey.”