Büyükşehir'de gündem belediye personeline konut projesi: AK Parti'den dava çıkışı!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçtiğimiz yıl gündeme gelen Çiğli'de belediye personeli ve dar gelirli vatandaşlar için toplu konut projesi tartışıldı. AK Parti'den konuya ilişkin dava açacakları yönünde ifadeleri kullanıldı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz yıllarda oy birliği ile alınan kararda Çiğli’deki 91 dönümlük arazisine belediye çalışanları ve dar gelirli vatandaşlar için toplu konut bin 56 ada, 1 parsel üzerinde hayata geçirilecekti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan meclis Toplantısı’nın 3’üncü birleşiminde tekrardan gündeme geldi. İlgili gündem maddesi komisyonlardan oy çokluğu ile kabul edilirken tartışmalar meclise damgasını vurdu. AK Parti Grubu’ndan ise söz konusu önergeye ilişkin dava açılacağı ifade edildi.

Meclise damgasını vuran belediye personeline ve dar gelirli vatandaşlara Çiğli’de yapılması planlanan toplu konut projesi ile ilgili gündem maddesinin tamamı şu şekilde:
“Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’nin yazısı gereği, Belediye Meclisimizin 10/02/2021 tarihli ve 05.158 sayılı Kararında,  ‘Çiğli İlçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ile 1061 ada, 1 parselin tahsis sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi Egeşehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş Birliği Merkezi A.Ş. ve Koop. arasında yapılacak inşaat sözleşmelerinde elde olunacak bağımsız bölümlerin; Başvuru yapacak dar gelirli ailelerin aylık gelirleri asgari ücretin net 2 katı+%25 Meclisin arttırma yetkisi ile, Yapılacak olan konutların karma proje olarak (Dar gelirli ve belediye çalışanlarına) yapılması, Kendinin, eşinin, birlikte oturduğu çocuklarının konutunun bulunmaması, Başvuru sahiplerinin en az bir yıldan beri İzmir'de ikamet ediyor olması şartlarını taşıyan kişilere satışı zorunluluğu getirilmesi kaydıyla’ şeklinde geçen ifadenin ‘Çiğli İlçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ile 1061 ada, 1 parsellerde dar gelirli üyelerin oluşturduğu kooperatif ile yapılacak inşaat yapım, arsa payı satış ve konut teslim sözleşmesi biçiminde ve/veya mevzuat çerçevesinde ilgili inşaatların yapımını karşılayacak şekilde bir başka kurum/kuruluş/şirket/kooperatif ile arsa/kat karşılığı anahtar teslim inşaat yapım sözleşmesi ile elde olunacak toplam bağımsız bölümlerin yüzde 55'inden az olmamak üzere başvuru yapacak dar gelirli ailelere satışının zorunlu olması, dar gelirlilerin aylık gelirlerinin asgari ücretin net 2 katı+yüzde25 sınır değer olarak belirlenmesi, yapılacak olan konutların karma proje olarak (Dar gelirli ve belediye çalışanlarına) yapılması, Kendinin, eşinin, birlikte oturduğu çocuklarının konutunun bulunmaması, Başvuru sahiplerinin en az bir yıldan beri İzmir'de ikamet ediyor olması şartlarını taşıyan kişilere satışı zorunluluğu getirilmesi kaydıyla’ düzeltilerek tashih edilmesi şeklinde değişiklikle oyçokluğu ile uygun bulundu.”
Çalışkan, “Kaybedilmiş koca bir iki sene var”
İlgili gündem maddesi hakkında ilk sözü alan AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Çiğli’de bir arazimiz vardı, biz bu araziyi belediye çalışanlarına konut için tahsis etmek istedik. İki parselden oluşan bir ada var. Burası oranın sadece belediye personelin olmasının doğru olmadığını söylemiştik. İzmirlilerin de katılacağı proje haline getirmiştik. Arsa belediyenin, şirket belediyenin, İZBETON da belediyenin iştiraki. Aradan tam 2 sene geçti. 2 sene sonunda önümüze gelen bu kararla burayı yapamayacağız ve unu kat karşılığı müteahhitlere verilecek bir karar alınıyor. Geldiğimiz nokta doğru değil, kaybedilmiş koca bir 2 sene var. Bu arsanın yanındaki arsada 4 milyon liraya daire satılıyor. Buradan faydalanacak olanların üst düzey bürokratların değil en alt gelir gurubu belediye personelin yararlanmasını istedik. Gelir şartının yüzde 25 artması teklif ediliyor. Bu konu başlangıçtaki noktasından çıktı. Buna o nedenle hayır oyu kullanacağız. Doğru bir yaklaşım değil” dedi.
Sözüpek, “Emekçileri düşünselerdi ‘evet’ oyu vermeleri gerekiyordu”
CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise, Çiğli’deki belediye arsasının 1,5 yıl önce devredildiğini hatırlatarak, “ÇED raporu alınması gerekiyor uzama sebebi de bu. Biz kooperatif ve şirket aracılığı ile yapacaktık. Ekonomik koşullar el vermediği için böyle bir çözüm geliştirildi. Kentimizde yaşayan dar gelirli ve personelimizin konuta ulaşması için bir yöntem uygulandı. Asgari ücretteki artışlar maalesef maliyete de yansıdı. Bunu biz bir nebzede çözmek için asgari ücretin iki katını ve yüzde 25 fazlası olanlar bu konutları alabilecek. Bu şartlarda çalışan bir insanın normal ev almaları imkansız. İnşaat maliyetleri yüzde 50’den fazla arttı. Bizim şirketimizin bunun altından kalkması mümkün değil. Bizim şu anda alacağımız karar sayesinde dar gelirli vatandaşlarımız hayal olan evleri alacaktı. AKP emekçileri düşünüyorsa kabul oyu vermesi gerekiyordu” diye konuştu.
Boztepe, “Zor zemin ve maliyetli bir alan”
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de o bölgede konut yapma işinin çok zor olduğunu dile getirerek, “Henüz bu meclis bu karara alınmadan Karşıyaka’daki iş insanları kooperatif kurmuştu. Yüzde 55 Büyükşehir’e kalacak ve bunu dar gelirliye satacak. Bülent bey emekçi dedi, bu laf üzerinden siyaset yapmayın. Emek değerli bir kelimedir. Kooperatifi kuracak olan insanlar tarafından maliyetli, buradan konut sahibi olacak emekçi arkadaşlarımıza da yazık olacak. Burada tek kazançlı inşaatları yapacak alana müteahhit olacak. Geçen sene aldığımız karar gerçekten doğruydu. Bu kararı yürütebilseydik ok iyi olurdu Türkiye’nin birçok yerinde örnekler var. Burası zemine bakarsak çok pahalıya çıkacak bir alan. Bunu yapabilmeniz çok zor, çok iyi firmalar bile burada zorlandı” ifadelerini kullandı.
Çamur, “Siyaset yaptığımızı söylemeniz doğru değil”
CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur ise yapılan eleştirilerden sonra söz alarak şunları vurguladı:
“Ben bu konunun konuşulmasından hiçbir şey anlamadım. Burada Tunç Soyer’in iyi niyeti bir yaklaşımı var.  Bu da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalışan maddi durumu uygun olmayanların konut sahibi olması üzerine.  Bunun altında bir art niyet göremiyorum kararı aldığımızdan günden bugüne gelen süreçte bu kararı tartışıyorsak birkaç şey söyleyebilirim. Teknik konuları bilmem ama maliyetin yüksek olduğu bir yer. Müteahhit kazançlı çıkacaksa en büyük firmalar nasıl çalışamaz? Bu bir çelişki. Kooperatif kuruldu belediyede 2 bine yakın başvuru var. Koşullara göre bu insanlara arasında seçim yapılacak ve başvurular yapılacak. Daha önce biz ege şehir planlama ile yapmayı planlıyoruz ama emekçilerin konut sahibi olması için adım atıldı. Ekonomik koşullardan dolayı maliyetler artığı için bir çözüm arayışındalar. Bundan dolayı siyaset yaptığımızı söylemek hiç doğru değil. Bu öyle ya da böyle yapılacak ama asla siyaset yapmıyoruz.”
Hızal, “İBB kentsel dönüşümde sabıkalı”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, CHP grubunun konuyu polemiğe çevirdiğini ifade ederek, “Biz hemşerilerimizin konut ihtiyaçları karşılama noktasında samimiyet olduğuna asla bir laf yapmadık. İyi niyet doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çiğli’de bulunan 2 parsel bir şirkete devredildi. O günde dediler ki burada şirketimiz eliyle çalışma yapacağız. Kooperatif kurulacak. Bu kooperatif üyeleri ile birlikte konut ihtiyacı karşılanacak. Gayet güzel buraya kadar problem yok. Bu almış olduğunuz karar sonrası yaklaşık 2 yıl geçti. Komisyon başkanı meclis üyesi arkadaş ÇED raporundan bahsediyor. 2 ayda çıkacak bir rapor için 4 aydır beklemeniz sizin beceriksizliğiniz. Bir şeyi yapmak isterseniz her koşulda yaparsanız, bir şeyi yapmak istemiyorsanız olumlu koşullarda da yapmazsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm konusunda sabıkalı, karnesi zayıflarla dolu. Yıllarca kentsel dönüşümle ilgili yapması gerekeni yapmamış sonrasında ekonomik dalgalanmaları öne sürmüş, sonra da garip bir yöntem bulmuş. Bir kooperatif modeli ile yürütmeye çalışmış” dedi.
“İZBETON bizi yok saydı”
Biz kentsel dönüşüm çalışmalarının en başta İZBETON’a devredildiğini hatırlatan Hızal, “İZBETON bizi yok sayarak kafasına göre iş yapmaya başlamış. Bu modelin hukuki bir temeli yok. Bu sistemin muhteşem olduğunu iddia ediyorsunuz ama ortada bir şey yok, bunu başka bir yerde elbette konuşuruz. Neden İZBETON diyorum? Konumuz ile ne alakası var? Size bir isim vereceğiz tanıyor musunuz, tanımıyor musunuz bilmiyorum. Biri çıkıyor İzmir’in dışında siyasetçi İzmir’in kentsel dönüşüm sorunlarını çözmek için kooperatif kuruyor, başkan yardımcısı oluyor ve elini taşın altına koyuyor. Bu arkadaş Özden Yerlikaya diye birisi. Bu arkadaş Uzundere üçüncü etap 422 bağısız bölümü yapmak için İZBETON ile inşaat yapmak için anlaşan kooperatifin başkan yardımcısı. Başka bir görevi de Bakırköy Belediyesi CHP meclis üyesi. Sağ olsun kendisi Bakırköy’den kalkmış, Uzundere’yi görmüş, Tunç beyi duymuş şuraya gideyim İzmirliler çözemedi, İzmir’in meclisleri de kavga ediyorlar ben çözeyim dedi. İyi niyeti bunun neresinde arayacağız? Bunun neresi mantıklı. Bana bunun izahını yapabilir misiniz?” diye konuştu.
“Önergeye verilen değer heba olacak”
Hızal,  İZBETON kooperatif kurdurup sözleşme yaptığına işaret ederek, “En azından sözleşmeyi verelim dedik. Geldi mi? Gelmedi. Ben sizin yerinizde olsam o sözleşmelerin tamamını teslim ederim, ortadaki şaibeleri kaldırmak adına. İstanbul’dan bir meclis üyesi kendisine dert edinmiş sorunu çözecek. Çok merak ediyorum bu meclis üyesi İzmir’i ne kadar biliyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kaç çalışan var 30 bin küsur ve 2 bin başvuru var. Bu eyleme geçildiğinde emin olun 5 bin başvuru olacak. Zaten finansmanı bu kooperatif üyeleri karşılayacak. Arsa payının bedelini de kooperatife kar koymadan vereceksiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri zarar etmeme dışında ne iş yapıyor? Sermaye veriyoruz, çıkıp yapamadım diyor. Evet zor bir şey ama imkansız değil. Bu kurumun arkasında İzmir Büyükşehir Belediyesi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi maalesef ki kentsel dönüşüm çalışmaları noktasında İzmirlileri mağdur ettiği gibi sizin mağduriyetinize sebebiyet verecek. Bu önerge ile değer verilen bir çalışma heba olacak. Niyet okumuyorum ama göreceksiniz, muhtemelen bu sözleşme bir firma ile yapılmayacak. Bu sözleşme muhtemelen bir kooperatif ile yapılacak ve hangi şehirden bir meclis üyesi bu kooperatifin başkanı ya da başkan yardımcısı olacak? Ben bunu sizin takdirinize bırakıyorum” ifadelerini kullandı.
Önal, “Buraları 5’li gruplar yapsaydı mutlu mu olacaklardı”
CHP Meclis Üyesi İrfan Önal da “Ben baştan beri söylüyorum aramızda bir anlayış farkı var. Kooperatif bir kişinin karını yükseltmeye çalışan müteahhit grubu değil. Kendisi kim bilmem ama ön yargılı da davranmıyorum. Türkiye dışından ya da içinden nerede olursa olsun parasını ödeyip üyesi olabilir. Bu bir kişiye artı sağlamıyor. İnisiyatif alıp girenler genelde sanayi ticaret odalarında görevi olanlar. Kat karşılığı bir anlaşma yapılacak, biz bir kişiyi zengin edeceğimize. Yüzde 45’ten 200 vatandaşımız daire alacak. Bir müteahhit buraya gelip yüzde 70 kar edip tüm daireleri alabilseydi daha mı mutlu olacaklardı? Yani artık beşli yapıların dışında halkın içinde olduğu yapılarla halkı büyütüyoruz. İşte anlayış farkı var. Karneniz problemli diyor. Biz onların dönüşüm örneğini Fikirtepe’den biliyoruz. Gökdelenlerden çocukları parkta oynatacak yeşil alan yok. Zamanında yeşil alanlara, spor alanlarına, deprem alanlarına kule yapıldığını İstanbul’da gördük” görüşünü aktardı.
Önal’ın bu ifadelerinden sonra AK Partili Boztepe’den ‘palavra’ çıkışı geldi. Meclisin kısa bir sür gerilmesinin ardından Önal, “Bizim yerinde uzlaşı ile kentsel dönüşüm sistemimiz var, yavaş ilerleyebilir ama vicdani olarak rahatız. Biz bayraklı meclis üyesi olarak Toki’nin yaptığı bir daireyi gezemedik ama bizim yaptıklarımızı gezebiliyoruz. Esasında bu rantın kime nasıl dağıtıldığı ile ilgili bir zihniyet farkı var” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Sözüpek, “Kurumlara liyakatsizleri atayanlar beceriksizdir”
CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise, “Konular farklı yerlere gidiyor. Biz emeği yaşam biçimi haline getirdik. Bizim parti politikamız bu. Biz hayatımızın Hiçbir alanında sosyal demokrat bir parti olarak emeği kullanmadık. Sizin beceriksizliğiniz dediler ama bu ülkede liyakatsiz kişileri kurumlara atayanlar beceriksizdir” dedi.
Parlar, Bizim anlayışımız kar amacı gütmeden eşitlikçi”
Meclisin gerilmesinin ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Ozan Parlar, “Enflasyonu ve artışları görmemek için sesi yükseltmemiz gerekiyor. Beceriksiz ifadelerini kendilerine iade ediyorum. Şu an için sabit fiyatla TL olarak hiçbir müteahhit iş yapmıyor. Devletin imkanı olmadığından dolayı fiyat kararnamesi çıkmıyor, devlet ihaleleri durdurdu. Bunun çözümü kat karşılığı çözümdür. Para kazanma dürtüsü olan bir kurum yerine kooperatife vererek bir anlayış oluşturmaktır. Bu kar amacı gütmeden eşitlikçi bir anlayıştır. Arkadaşların sadece para kazanma dürtüleri olduğu için anlayış farklılığı vardır. Ben hepimizin aynı gemide olduğunu düşünüyorum” dedi.
Şahin, “Ütopyalarınıza kaybedecek bir dakikamız yok”
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de inşaat kooperatifi üzerine açtığı davaya atıfta bulunarak, “Biz sizden belge istedik ama siz şeffaf belediyecilik demenize rağmen göstermedeniz. Siz kimden neyi saklıyorsunuz? Kentsel dönüşüm size kurban edilecek bir şey değil, deprem kapıda. Sizin ütopyalarınızla kaybedecek bir dakikamız bile yok. Deprem öldürmez çürük binalar ve ihmalkarlık öldürür. İzmir plansız bir şehir. Bir an önce planlar yapılmalı. Burada herkes aynı şeyi konuşuyor siz biz yok. İzmirlilere temsil edilmek için bizi buraya taşıdılar” diye konuştu.
Çalışkan, “Tartışmalar konu dışında”
AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan da “Bizim buradaki amacımız çalışanlara konut yapmaktır. Şirket de yapsa kooperatif de yapsa İZBETON’da çalışanlar parasını ödeyecek. Bir konut alındığında arazi bedeli de üstüne ekleniyor. Bu işi yapmanın iki usulü var. Bir şirkete devredildiğinde denetleyemiyorsunuz cevap alamıyorsunuz. Şirketlerin yaptığı Sayıştay’a da tabi değil. Sayıştay sadece alımları denetler. Bu iş yapılabilir arazi belediye noktasında risk alırız. Burası iktisadi işletme olsaydı değerinin altında verirdik. Biz 50 bin TL arazi bedeli alırdık, karar verirdik. Bu usuller tartışılmıyor. Görüyorum ki yapılan tartışmalar bunun dışında. Bizim baştaki endişemiz de buydu. Bizim endişemizin olmaması için vermiştiniz, Ege Şehir Plancılarına vereceğiz, İZBETON’a yaptıracağız demiştiniz. Yoksa benim itirazım yok, kat karşılığı da yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Hızal, “Kanuna karşı hile yapılıyor”
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, eleştirilere cevap vermek için yeniden söz aldı ve şunları söyledi:
“Bazı CHP meclis grubundan arkadaşlarımız beni kastederek eleştiriler getirdi. Ben suç teşkile eden bir ifade kullanmadım bu anlamda da ders verecek değilim. Teknik açıdan açıklamalar geldi. Bizim söylemek istediğim şey İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışan sayısı 30 binin üstü çalışanların büyük bir kısmı haktan faydalanmak istiyor.  Arkadaşlar siz eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları için o şirkete devrettiği arsanın yüzde 45’ini satarsanız. Bu aslında bir satış sözleşmesidir. Bunu yaparsanız şey İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının büyük bir bölümüne konut yapamayacaksınız. Bu Mecliste ilk karar aldığımızda çalışanlar için verdik. O gün gelseydiniz böyle yapalım deseydik oy birliği gelecek miydi. 1 buçuk yıl sonra maliyetler arttı, yüzde 45’ini satıyoruz diyorsunuz. Siz şirketleşmiş bir kooperatif bile kanuna karşı hile yapıyorsunuz.  Bu sözleşme nedir bilmiyoruz? Siz biliyor musunuz? Sizden rica ediyorum biliyorsanız bana anlatın yanlışsa yanlış deyin. Siz büyükşehir bürokrasisini de bypass ederek kanuna karşı hile yaparak birilerinin akıl hocaları eşliğinde bu işleri ihale ile vermeniz gerekirken ihalesiz veriyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına konut adı altında değerli bir arsanın yüzde 45’ini kime neden sattığınızın cevabını bekliyoruz.”
Yıldız, “Eyleminiz ve söyleminiz bir olsun”
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan yıldız da dava açacaklarının söyleyerek, “Biz İzmir’in sorunlarını ben Özgür başkanımız diğer üyelerimizle beraber yazılı sözlü videolu anlattık ama siz anlamadınız. Biz artık Güldür Güldür TV programından eşofmanlı Şevket hocayı getireceğiz. Biz konunun özelinde konuşurken bunlar görülmüyor. Google araştırmaları gazete manşetleri ile yalan yanlış şeyleri söylüyorlar. Ben her türlü sataşmaya cevap verebilecek yetkinlikteyim ama kendi grubunuzu da uyarırsanız sizin başkanlığınıza saygı duyarım. Fikirtepe’nin hiçbir zaman emsali değişmedi, geçmiş zamanda yüksek olan emsal da bakanlık tarafından düştü. Ana konumuza geleyim. Hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza beceriksiz ithamında bulundu. CHP’li meclis üyelerinin de vekillik düşünceleri var ki sanırım kürsü bulunca gaza gelip genel siyasete giriyorlar. Bazı cümlelerinde neye çıkacağını tahmin edemiyorlar. Biz İZBETON’a yapması için verdik sonra başka bir şeyler yapıldı. Biz de onlardan bilgi talep ettik gelmedi. Aldığınız kararlar nereye gidiyor, işlemler nereye devşiriliyor? Yarın bu ararlar yüzünden başımıza ne gelecek? Biz oy birliği noktasında alt gelir şartı yaptık. Biz bu şirketle tamamı belediye çalışanları notasında mutabakat yaptık ama bunu yok sayıyoruz.  Biz neden burayı belediye çalışanları dışında kişilerin almasının önünü açıyoruz? Lütfen söyleminiz ve eyleminiz bir olsun” dedi.
Kökkılınç, “Yıldız’ın ifadelerinde tehdit algıladım”
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise AK Partili Yıldız’a yönelik, “Biz ülkemizin bir hukuk devleti olmasını bekleriz. AK Partinin de hukuk devleti anlayışı ile hareket etmesini isteriz. Sözleşmeler ile ilgili kimin başına ne gelecek derken bir tehdit algıladım. Hukuk devletinde bütün kararların hesabı verilir bunu da devletin kurumları inceler. Biz devletimizin adaletini güveniyoruz; ama burada bir tehdit algılıyoruz. Biz göreve geldiğimizden bu yana kooperatif sistemini destekledik. Biz bu kooperatifi ile çok yol aldık ve Türkiye ölçeğinde sistem oluşturduk. Biz burada yüzde 45’i satmıyoruz, bu para harcamamak demek. Eğer ben belediye olarak buradan kazanım elde ediyorsam bunu da kamuya harcayacağım. Satıyorum, ticaret yapıyorum, belediye gelir elde ediyor düşüncesinde mantık hatası var. Bu iki konu birbirinden çok farklı. Burada şeffaf olunmayan nedir? Dava açacaklarda buyursunlar açsınlar, bu çalışmaların engellenmesine yönelik bir adımdır” diye konuştu.
Aydın, “Nasıl anlatırsak anlatalım anlamayacaksınız”
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Bu meseleyi tane tane basitçe herkesin anlayabileceği şekilde anlattık ama arkadaşlara anlamadı. Anlamak istemeyenlere hiçbir söz yeterli değildir. O yüzden nasıl anlatırsak anlatalım, anlaşılamayacak.  Çünkü aramızdaki temel fark arkadaşlara kooperatif deyince komünizmi anlıyorlar. Çünkü onlar sadece inşaattan, betondan, müteahhitten anlarlar. Bir şirket ve kooperatif arsındaki farkı da bilmezler. Her inşaat meselesi geldiğinde dönüp dönüp bunu konuşuyoruz ve önergenin konusundan çıkılıyor. Sayın Şahin çıktı kendi suç duyurusundan bahsetti. Sayın Tunç Soyer böyle bir suç duyurusunda bulunan birine söylenebilecek en hafif sözleri kullandı. Tartışma neden bu hale geliyor her seferinde. Çünkü Tunç Soyer başkanlığında İzmir Büyükşehir Belediyesi işler yapıyor. 2-3 yıldır devam eden işlerin sonuçlarını alıyoruz. Bunların karşılığının alındığı görüldükçe aynı maddeler tartışılıyor. Tartışmanızın bir zemini yoksa birbirimize laf geçirmek üzerine yapılıyorsa emeğimiz yazık. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir yöntem tercihi yaptı, eleştirmek mümkündür ama her defasında anlatmamıza rağmen bir şey anlatmıyorsunuz diyorsanız bizim söyleyecek bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından söz konusu önerge CHP ve İYİ Parti’nin kabul AK Parti ve MHP’nin ret oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi.