BÜYÜKŞEHİR'DE ULAŞIM ZAMMI TARTIŞMASI

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi toplu ulaşım tarifelerinde değişikliğe gitti. Yeni tarife CHP ve Ak Parti'ye karlı karşıya getirdi. 

SEVİLCAN GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan ikinci meclis toplantısı Tunç Soyer’in başkanlığında yapıldı. Ulaşıma yapılan zamlar meclisin ana gündem maddesi oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım tarifelerinde değişiklik yaptı. 15 aylık dönemde, ÜFE’ye yüzde 18.82, TÜFE’de yüzde 21.10 ve akaryakıta ve otobüs ile yedek parça alımlarının dövize bağlı olması gerekçe gösterilerek toplu taşımaya zam yapıldı. Yeni tarifeler, büyükşehir belediye meclisinde oy çokluğu ile geçti. Buna göre ulaşımda 1 Kasım itibariyle tarife fiyatları şöyle olacak: Tam biniş ücreti 3 liradan 3 lira 56 kuruşa yükselirken, öğrenci biniş ücreti ise 1 lira 80 kuruştan 1 lira 64 kuruşa düştü. Öğretmenler için 2 lira 50 kuruş olan biniş fiyatı 3 oldu. 60 yaş için biniş ücreti 1 lira 80 kuruştan 3 liraya yükseldi. 

HIZAL: ŞİRİN GÖRÜNMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ

Ancak yapılan zamlar AK Parti Grubu ile CHP Grubunukarşı karşıya getirdi. Yapılan ESHOT zamlarına itiraz eden AK Parti Grubu önergeye red oyu kullandı. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, fiyat tarifesinde dğişiklik yapıldığını ve bunun deişiklik ibaresi ile hafifletilmeye çalışılan bir zam olduğunu ileri sürdü. Hızal, “Benim eleştirilerimin arkasından sizler; ‘enlasyon oranlarının geçmiş döneme nazaran biaraz yüksek olmasını, dünya genelinde yaşanan ekonomik olayların ülkemize yansımasını savunma refleksi olarak geliştireceksiniz. Ama burada garip olan 50 milyon gibi bir borçlanma söz konusuyken sizin bir de ulaşıma zam yapıyor olmanız. Toplamda yüzde 18 zam yapılmış ama bir kısım indirim var, ancak  bu da mali açıdan garip. Çünkü 50 milyon kredi talebi var ve biz ona  grup olarak olumlu bir oy kullandık. Çünkü hemşehrilerimiz etkilenmesin, elleri ceplerine fazladan gitmesin istedik. Ama size 50 milyon yetmiyo bir de zam yapıyorsunuz. Bu zammın şirin görünmesi açısından öğrenci tarifesine indirim yapıyorsunuz. Ancak diğer şehirlere bakınca bu indiriminde yeterlşi olmadığı kanatindeyiz. 60 yaş tarifesinde ise yüzde 60 zam var. Bu  yapılırken gizli zam tekniği ile dengeleme yapılmış. Bu 60 yaş özellikle emekli hemşehrilerimizin kullandığı bir tarife ve biz AK Parti Grubu olarak bu maddeye olumsuz oy kullanacağız” diye konuştu. 

TEKOĞLU: HÜKÜMETTİN ZAMMINA SESİNİZ ÇIKMIYOR

CHPli Yeşim Tekoğlu’da Hızal’ın eleştirilerine cevap vererek kimseye şirin görünmeye ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Tekoğlu, “Sabahları zam haberleri ile uyanıyoruz. O zamları yapanlar da biz değiliz ve onların ismi zam olmuyor ama bizim ESHOT’a yaptımız zam oluyor. Onların yaptığı zamlara ses çıkarmıyorsunuz ama bize zam yapıldı diye tepki gösteriyorsunuz. Biz şirin görünmüyoruz, ESHOT’a biz 16 ekim 2018 tarihinden beri hiç zam yapmadık.Yani, yaklaşık 17 aydır zam yapmadık. Biz ÜFE ve tüfe’nin de altında bir zam yaptık. Ayrıca Halk Taşıt ve 90 dakika uygulamamız hala devam ediyor. Biz çok küçük bir fiyat düzenelemesi yaptık.  Sayın Özhaseki’nin yaptığı açıklamayı da biliyoruz. Biz kendisi gibi 65 yaş üstü vatandaşlar araçları çok kullanıyor diye sabah ve akşam iş saatlerinde ücretli binsinler demedik. Biz her zamna vatandaşımızın yanındayız” dedi. 

BOZTEPE: İSTANBUL ‘UN ULAŞIMI DAHA UCUZ

AK Partili Hüsnü Boztepe de toplu taşşıamya gelen zammı eleştirerek İzmir ile İstanbul’u ulaşım ve tarife anlamında kıyasladı. Boztepe, İstanbul’daki araçlar mazotu ve akaryakıtı bizden pahalıya alıyordur. Örneğin orada 205 liraya 180 biniş yapabiliyorsunuz bu da tek binişte  1 lira 14 kuruşa denk geliyor. Öğrenci ise aylık 40 liraya toplu ulaşımı kullanabiliyor. Bu da 200 biniş yapıyor ve 20 kuruşa tekabül ediyor. Öğretmenlerimiz  de 125 liraya 200 gerçiş yapıyor ve 60 60 kuruş. Siz bize bu zammın sebebini şimdi akaryakıt zammı ile anlatamazsınız. Bizim akaryakıtal onların ise suyla mı çalışıyor araçları? Sayın Özhaseki 65 yaş üstü için sabah ve akşam saatlerinin zamlı olmasını söyledi bunda kötü bir şey yokki” diye konuştu. 

KAMU MALINI KORUMAKLA MÜKELLEFİZ

CHPli Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, döviz arttı, gider maliyeti arttı biz kamu kutrumuyuz kamu zararı oluşmamsı için elimizden geleni her şeyi yaparız.   Biz de ona göre indirim yaptık öğrencimize yapılan indirim oranı yüzde 10 değil yüzde 53.3 tür yüzde 15 indirmi de öğretmen ve emnşyet teşkilatı vatndaşlarımza yaptık. 60 yaş tarifesinde de 15.73 indirim sağladık. Zaten 65 yaş üstü vatandaşlar ulaşımdan ücretsiz faydalanmamktadır.  Biz kamunun gelirini malını korumakla mükellefiz” dedi. 

50 MİLYON KREDİ

İZULAŞ A.Ş. otobüs alımıyla ilgili olarak kullanmak üzere 14 milyon TL'lik banka kredisi alınması ve krediyle ilgili her türlü işlem için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önerge Cuma günü komisyonlarda görüşülecek. ESHOT Genel Müdürlüğünün 2019 Mali Yılı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla 50 milyon TL kredi kullanılması ile söz konusu kredi konusunda belediyenin garantör olması ve tüm işlemler için büyükşehir belediye başkanına yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. 

BİZİ ÜZDÜ

Geçtiğimiz gün Tunç Soyer’in Suriye’nin Kuzey’in de devam eden harekat konusunda savaş çıkışında bulunmuştu bu duruma da AK Partili Hızal’dan tepki geldi. Hızal, “Açılışta sizin savaş ibaresi kullanmanız bizi üzmüştür. Bizi asıl karammsarlağa sürükleyen oradaki terör örgütleridir. Sizin de bir karamsarlık içerisinde olmanız bizi çok üzer. Bu açıklamalar yapılırken çok daha dikkat edilmeli. Orada şanlı askerleimiz terörö örgütüne karşı bir harekkat uygulamıştır” dedi. 

SİZİN GİBİ DÜŞÜNMEK ZORUNDA DEĞİLİM

Sopyer ise bu eleştiriye herkesle aynı düşünmek zorunda değilim sözleri ile yanıt verdi. Soyer; “Biz tarım bayramı yaptık. Bayram yaparken 1 saat önce gelen şehit haberlerini duymak bizi çok üzdü. Ben sizin gibi olayı değerlendirmek zorunda değilim . Eminim sizinde benim kadar vicdanınız şehitlerimiz karşısında sızlıyordur” diye konuştu.