Büyükşehir Meclisi yapıldı: Belediye Binası güçlendirmeye uygun değil

TAKİP ET

Depremde hasar alan İzmir Büyükşehir Belediye Binası hakkında görüşlerini aktaran Sunumu yapan İTÜ Profesörü Barış Erkuş, binanın güçlendirilmesi için uygun bir maliyet çıkmayacağını ifade etti.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapıldı. Sunumu yapan İTÜ Profesörlerinden Barış Erkuş, İzmir Büyükşehir Belediye Binası hakkında konuşarak, binanın güçlendirilmesi için uygun bir maliyet çıkmayacağını söyledi. Dr. Erkuş, belediye binasının denize bakan kısmında korozyon olduğunu da vurguladı.
“Yapının beton kalitesi kötü”
Binanın o zamanın şartlarına göre iyi yapıldığını söyleyen Erkuş, yapının inşaat kalitesi iyi; ama beton kalitesi kötü olduğunu söyledi. Yeni yönetmeliklerin temel prensibi olan süneklik denilen yapısal davranış burada yok. Korozyon nedeniyle bu etriyeler de kötü durumda” diye konuştu.
“Zemin iyi durumda değil”
Erkuş, zeminin iyi durumda olmadığını belirterek, “Çalışma konusunda bizden farklı talepler bulunuldu. Binamız çok ana hatları ile 5 bloktan oluşuyor ve A ve C bloklar deniz kısmına bakıyor. Zamanın iyi bir mühendislik yapısı görmüş binası. Mimari olarak da bence çok güzel ve oraya yakışan bir bina. Ancak baktığımızda beton 10-15 MPA yani dayanıklılığının düşük oldu. Deprem yönetmeliği kapsamında en az 30 MPA olması gerekiyor. Yapının iskeletinin biraz zayıf olduğunu düşünebiliriz ancak beton dışında donatı yapıları biraz daha iyi” ifadelerini kullandı.
“Binayla ilgili yapılan çalışmalar kapsamlı olacak”
Güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi veren Erkuş, şunları söyledi:
“Her yapıda acaba kurtarmak mümkün mü diye çalışmalar yapıyoruz; ama güçlendirme çalışmaları binadan binaya değişiklik gösterir. Bazı binaların temeli iyidir, iskeleti iyidir güçlendirmeye müsaittir bu tarz yapıları rahatça kurtarabiliriz. Bazı yapıların iskeleti kötüdür, iskeleti iyi olsa bile beton kalitesi kötüdür. Ne kadar çalışırsak çalışalım bazı yapılar ömrünü tamamladığı için bir sonuca varamıyoruz. Şiddetli bir deprem sonrasında afet yönetim merkezi olması gerekiyor, eğer yapı güçlendirilecekse bu bina için yapılan çalışmalar daha kapsamlı olacaktır.”
“Güçlendirme can güvenliği açısından güvenli değil”
Erkuş, güçlendirme için maliyetin de fazla olduğunu insan can güvenliği açısından da risk olduğunun altını çizerek “Kabul edilebilir seviyede maliyet yüzde 40 olabilir ancak makul seviyede güçlendirmenin zor olduğunu düşünüyoruz. Güçlendirme yaklaşımının maliyet açısından uygulama açısından ve insan can güvenliği konusunda uygun olmadığı görüşüne vardık" dedi.