Çamlı, "Covid-19'un meslek hastalığı olmasıyla ilgili yasa çıkmalı"

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Dr. Muharrem İdiz'in ailesine ölüm maaşı bağlanarak Covid-19'un meslek hastalığı olarak sayılmasıyla ilgili konuşarak, 'Covid-19'un meslek hastalığı olmasıyla ilgili yasa çıkmalı' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Dr. Muharrem İdiz’in ailesine ölüm maaşı bağlanarak Covid-19’un meslek hastalığı olarak sayılmasıyla ilgili Gerçek Haberci ’ye görüşlerini bildiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “ Emsal oluşturacaktır; ama asıl önemli konu sağlık çalışanlarının Covid nedeniyle yaşadıkları ölümler ve mağduriyetlerden dolayı hiçbir illiyet aramadan meslek hastalığı kabul edilmesiyle ilgili yasa çıkarılması çok daha uygun bir çözüm olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Covid-19 bulaşıcı hastalıklar listesine alındı”
Çamlı, daha önceki taleplerinin Covid-19’un bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini belirterek, “Dr. Muharrem İdiz İzmir’de Covid nedeniyle hayatını kaybeden ilk meslektaşımız. Bu süreçte bizler Covid-19’un meslek hastalığı sayılarak ölüm aylığı bağlanması talebini yaptığımız zaman SGK uzun süre talebimize  yanıt oluşturmadı, daha sonraki girişimlerimizle bulaşıcı hastalıklar listesinde Covid-19 olmadığı gerekçesiyle bu talebimizi reddetmişti. Sadece vefat eden Dr. Muharrem İdiz için değil Covid-19 nedeniyle vefat eden diğer başvurulara karşı cevap şeklindeydi. Bunun neden meslek hastalığı sayılması gerektiğiyle ilgili yazışmalarda bulunduk. Artık Covid-19 bulaşıcı hastalıklar listesine alındığını ve Dr. Muharrem İdiz’in meslek hastalığı nedeniyle vefat ettiği kabul edilmiş oldu” diye konuştu.
“Eğitimin salgını arttırıcı özelliği yok”
Eğitimin vaka sayılarını etkilemediğini vurgulayan Çamlı, şöyle konuştu:
“Vaka sayılarındaki düşük bizim için çok umut verici; ama bu düşüşün ne kadarının kapanmayla ilişkin olduğuyla ilgili cevaplanması gereken sorular var. Eğer vaka sayılarındaki düşük iyi bir seviyeye inerse kademeli ve kontrollü açılma yapılabilir. Şu anda bulunduğumuz 10-15 bin gibi vay sayıları yüksek. Bu süreçte öncelikle ilkokullar, kreşler, okul öncesi, özel eğitim açılarak öğretmenler hızlıca aşılanabilir. Bu kurumlarda çeşitli düzenlemeler yapılarak gecikmiş olan eğitim açılabilir çünkü eğitimin bu tür salgınlarda arttırıcı özelliği olmadığı bütün dünya tarafından kabul edildi.”
Çamlı, toplu taşımaya olan ihtiyaç azaltılması, kapalı ortamların havalandırılması sağlanmalı ve bu ortamlardaki çalışma koşulları yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Ev içi bulaşmanın yoğun olduğunu altını çizen Çamlı, “Covid-19’un özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda olduğunu biliyoruz, dolayısıyla bu enfeksiyonun ev içi bulaşmanın yoğun olduğu bilgisi göz önüne alınarak birtakım gevşemeler yapılmalı” ifadelerini kullandı.