Çamlı, laboratuvar kapasitelerin arttırılması yönünde çağrı yaptı: "Talebi karşılamakta sıkıntı çekileceğini düşünüyorum"

TAKİP ET

6 Eylül'de yürürlüğe girecek olan 'PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi' hakkında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ek bir talep oluşacağı için laboratuvar kapasitelerin arttırılması yönünde çağrıda bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ‘PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi’ 6 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek. Genelge kapmasında başta öğretmenler olmak üzere eğitim personeli, kantin çalışanları, öğrenci servislerinin şoförleri gibi öğrencilerle bir araya gelecek kişiler aşılı ya da Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süre içerisinde olmayan yani hastalığı geçirmemiş kişilerden haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenilecek. PCR testi zorunluluğu arasında olan bir diğer kesim ise 18 yaş üstü okul, sinema, tiyatro, konser gibi alanlara girmek isteyenler, şehirlerarası toplu taşıma araçlarını kullanacak olan kişiler olacak. Aşılama süreçlerinin tamamlanmış veya hastalığı geçirmiş kişi durumunda olup olmadığını Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kontrol ederek PCR negatif test raporu almaları gerekip gerekmediğini öğrenebilecek. Bu kapsamda laboratuvarın PCR testi talebinin karşılayabilecek durumda olup olmadığını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Mevcut laboratuvar kapasitemizle artan talebi karşılamakta sıkıntı çekeceğimizi düşünüyorum” dedi.
“Laboratuvarın zorlandığı şeklinde duyumumuz var”
Hastanelerin dolu olması PCR testlerinin yapılmasına engel olmadığını aktaran Çamlı, “Engel değil; ama bu ek bir talep doğuracaktır. Laboratuvarlar PCR testlerinin sayılarının artmasıyla iş yükü ile karşı karşıya kalacaklar. Bu iş yükünü karşılayabilecek bir laboratuvar alt yapımız var mı? Buna yönelim yatırım ve hazırlık yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Mevcut sayıyı bile götürmekte laboratuvarın zorlandığı şeklinde duyumumuz var” açıklamasını yaptı.
“Kapasitelerin arttırılmasıyla ilgili bir çalışma bilgisi yok”
Çamlı, PCR testinin haftada iki kez tekrarlanacağından dolayı ek talep oluşacağının altını çizerek, “Bu talebin karşılanması zorlanabilir. Laboratuvar kapasitelerin arttırılması yönünde yatırımlar yapılmalı. İşleyişin sorun yaşamadan devam edebilmesine imkân sağlanması gerekir. Böyle bir çalışmanın olduğuna dair bilgimiz yok” diye konuştu.
Türkiye’deki aşılama 18 yaş üzeri iki doz aşı olanlar yaklaşık yüzde 60, daha tek doz aşı olan kesim ise yaklaşık yüzde 78’i kapsıyor. Verilere baktığımızda Türkiye genelinde haftada iki kere yüzde en az 78’lik bir kısmın hastanelere giderek PCR testi olacağını gösteriyor.