Çanakkale'de Yangın: Köy Boşaltıldı, Yol Kapatıldı

TAKİP ET

Çanakkale'nin merkeze bağlı Damyeri mevkiinde yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını kontrol altına almak için yapılan çalışmalar devam ediyor. Tedbir amacıyla 9 köy boşaltıldı.

Merkeze bağlı Damyeri mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Kayadere Kurşunlu köylerini tehdit eden yangın nedeniyle meradaki hayvanlar alandan uzaklaştırıldı.

Bölgedeki 6 köyün Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı ekiplerce tahliye edildiği, 3 köyde yaşayanların ise tahliyelerinin sürdüğü belirtildi.  

Söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.

Çanakkale-Çan karayolu trafiğe kapatıldı. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın gemi trafiğinin çift yönlü geçici olarak askıya alındığı açıklandı.  

16 Temmuz'da yanan bölgenin hemen yakınında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılarak ilerliyor.

Aynı bölgede 16 Temmuz'da yangın gerçekleşmişti. 

Çanakkale Valiliği'nden yangınla ilgili yapılan açıklamada şunlar denildi: "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında başlayan orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Kayadere köyümüz tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız yurdunda misafir edilecektir. Ayrıca Çanakkale-Çan karayolu da tedbir amaçlı trafiğe kapatılmış olup vatandaşlarımızın alternatif yolları kullanmaları ve görevli personelin ikazlarına riayet etmeleri önem arz etmektedir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.
İlimize geçmiş olsun dileklerimizle kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Fotoğraf: AA

Çanakkale Belediyesi de sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile yangın bölgesinde hayvanların tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Yangın bölgesindeki can dostlarımız için seferber olduk. Belediyemize bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğümüz ekiplerince Damyeri Mevkinde başlayan yangından etkilenen canlar, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde geçici süreliğine misafir edilmek üzere yangın bölgesinden tahliye ediliyor."

Fotoğraf: AA

KÖYLÜLER YURDA YERLEŞTİRİLİYOR

Çanakkale Valiliği'nin son açıklamasına göre, yangının yayılması üzerine 9 köy tedbir amaçlı boşaltıldı. Valilik açıklaması şöyle: "Orman Yangını Nedeniyle Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacaktır. Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Askeri bölgede yangın söndürme çalışmaları yapılıyor.

Alevlerin, Radar Üssü'ne ulaşması sebebiyle üst boşaltıldı. Yangın söndürme çalışmalarına devam ediliyor. 

ÇANAKKALE'DE GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yangına yaptığı açıklamada yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın gemi trafiğinin çift yönlü geçici olarak askıya alındığı açıklandı. 
Bakanlık Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörlerin yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildiğini duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini de açıkladı.


 

BAKAN YUMAKLI: ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇER HALDE İLERLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde, ülke genelinde çıkan yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, bugün ülke genelinde 29 yangın çıktığını belirterek, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26'sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabey. Bunlardan en ağırı Çanakkale merkezdeki yangınımız. Bu yangın saat Danyeli mevkisinde 11.39 itibarıyla başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hatta. 6 saat gibi kısa bir sürede katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine neden olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. Sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teğet geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Bunlardan 6'sı boşaltıldı. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bu açıklamayı yaptıktan sonra Çanakkale'ye doğru yola çıkacağım. Yangının söndürülme çalışmalarını yerinden takip edeceğim" dedi. 

 

Çanakkale Yangın 9 köy