CHP 16 Nisan Raporunu Açıkladı

TAKİP ET

Üç bölümden oluşan CHP'nin raporunda kanuna uygun olmayan YSK kararları ile seçmenlere dönük baskıların referandum sonuçlarına etkisi irdeleniyor.

CHP, 16 Nisan 2017 günü gerçekleşen Anayasa Değişikliği Halkoylamasının kesin olmayan sandık, sandık alanı, mahalle, ilçe, il, yurtdışı ve genel sonuçları üzerinden yapılan veri analizi çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı.

Raporun ilk bölümünde genel değerlendirme niteliği taşıyan tablo ve grafiklerle Hayır ve Evet oylarının önceki seçim davranışlarıyla ilişkisi inceleniyor.

Halkın Anayasa değişikliğine karşı daha önce oy verdiği partilerden hangi ölçüde ayrıştığını, potansiyel Hayır ve Evet oyları üzerinden gerçekleşen rakamları ortaya koyan verilerde, YSK’nın mühürsüz pusula ve zarf kullanımıyla ilgili kararının Türkiye’nin bir bölümünde sandıklar açıldıktan sonra uygulamaya geçirilmesiyle, referandum sonuçlarının halkın gerçek iradesini yansıtmaktan uzaklaştırıldığına vurgu yapılıyor. Raporda, halkoylaması sonuçlarını güvenilmez hale getiren bir diğer durumun ise sandık başında uygulanan baskı ve şiddet ile ölenleri, sandık bölgesinde olmayanları, sağlık sorunu yaşayanları da kapsayacak şekilde toplu Evet oyu atılması olarak gösteriliyor.

CHP raporunun giriş bölümünde konuyla ilgili şu görüşlere yer veriliyor:

“Türkiye’de daha önce hiçbir seçimde görülmeyen eksik zarf ve pusula sorunu ile sayısı tam olarak tespit edilemeyen ancak binlerle ifade edebileceğimiz sandıkta ‘Tercih’ yerine ‘Evet’ mührünün kullanılması, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenlerle referandum sonucu olarak açıklanan rakamların gerçekle bağdaşmadığından hiçbir şüphe duymuyoruz; referandumda halkın Hayır dediğini ancak hukuk dışı yöntemlerle sonucun gerçek halk iradesinden farklı yönde gösterildiğini biliyoruz. Hukuki sürecin yanı sıra, bu iddiamızın veri üzerinde yaptığımız çalışmalarla da doğrulandığını görüyoruz. Eldeki sonuçlara göre Hayır ve Evet oyları arasındaki farkın 1.38 milyon, geçersiz oy sayısının ise 862 bin seviyesinde olduğu göz önüne alınırsa, konunun önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.”

Üç ayrı bölümden oluşan CHP’nin raporunda ikinci bölüm, CHP’nin tespitlerinin kamuoyu ile paylaşmak amacıyla hazırlandığı bilgisine yer verilirken, üçüncü bölümde ise tabloları kendisi inceleyerek yorumlamak isteyenler için CHP’nin hazırlıdığı il ve ilçe listelerine yer veriliyor.


chp referandum rapor ysk sonuç anayasa