CHP'de gündem sandık güvenliği: "Her sandıkta vardık 2'nci turda başaracağız"

TAKİP ET

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu üyeleri, sandık güvenliğiyle ilgili basına açıklamalarda bulundu. CHP İzmir Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın, 'CHP, seçim sonuçlarından bağımsız olarak başarılı bir seçim dönemi geçirdi.' ifadelerini kullandı.

GERÇEKHABERCİ- 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci tura kalırken milletvekili seçim sonuçları dün resmileşti. 
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu üyeleri, gündemdeki yerini koruyan sandık güvenliği konusunda bugün basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan CHP İzmir Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın, “Her siyasi iktidar, özellikle baskıcı olanlar, seçimde hile yapmaya çalışır. Bizim işimiz bunu engellemek. Bunu ilk turda halkımızla beraber sağladık, 2’nci turda da başaracağız.” dedi. 


“CHP HER SANDIKTA VARDI”

Konuşmasını başında sandıkların açılmasından itibaren veri girişiyle ilgili aşamaları anlatan Aydın, bütün sandıklarda, ilçe seçim kurullarında CHP’nin görevlendirdiği kişilerin bulunduğunu söyledi. Aydın, seçim günü tutanaklarda çeşitli hatalar olduğunu belirtirken hataların dört aşamalı kontrol mekanizmasıyla tespit edildiğini de dile getirdi. Aydın, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 
“Tüm tutanaklarda her seçimde olduğu gibi çeşitli hatalar oldu. Bu hatalar önce sandık kurulu üyesi, sonra sandıkta bulunan müşahit taarfından, sonra binada bulunan parti adına parti sistemine veri girişi yapan bilişim sorumlumuz tarafından sonra ıslak imzalı tutanığ ilçe başkanlığımızda sisteme giren bilişim sorumlumuz tarafından sonra il hukuk komisyonu tarfından sonra ilçe seçim kurullarında görevli partili üyelerimiz tarafından tek tek kontrol ediliyor.”

Aydın, sandıkta en çok karşılaşılan hatanın oyların kaydırılması olduğunu şöylerken şöyle konuştu: 
“Bütün seçimlerde en çok rastalanılan hata kaydırma. Yani bir önceki bir oy için beri girişi yapılırken bir önceki aday ya da partinin 0 olan oyuna 0 yada çizgi atılması gerekirken bu yapılamamış oluyor bazen. Dolayısıyla oylarda kayma olur. Özellikle büyük parti ya da çok oy alan adayların kendisinden öncekiler 0 aldıysa daha çok olur. Bu seçimde de benzer şeyler oldu. CHP’nin gerek lehine gerek alehine kaydırmalar oldu. Ama 4 aşamalı kontrol mekanizması kaydırmları fark etti. Ve hangi sandıktaki 4 verinin uyumsuz olduğunu ilde gördük. yani şöyle bir sistem bina sorumlumuzun girdiği veri, ilçe seçim kurulunun girdiği resmi veri bizim elimizdeki ıslak imzalı tutanakla uymuyorsa tespit ettik. Biz de derhal ilçe seçim kurulunda görevli Partili üyelerimiz, her ilçe seçim kurulunda yasada öngörülen partinin doğrudan seçim kurulu üyesi var, doğrudan hakimle beraber karar verme yetkisi olan kişilerdirbunlar. Onlara durumu aktardık ve bu hataların yüzde 95’e yakını orada düzeltildi. Düzeltilmeyen, atlanna ya da sölü itirazımız kabul edilmeyenler için de resmi yazılı itirazlarımız yapıldı. 
Bütün oyları sisteme doğru şekilde işlenmesi sağlandı. Açıkça söyleyelim CHP İzmir İl Örgütü İzmir’deki her oya sahip çıkmıştır ve hiçbir oyu çaldırmamıştır. CHP İzmir İl Örgütü’nün tüm üyeleri 30 - 35 saati bulan aralıksız çalışmayla seçimi takip etti. Pazar sabahı saat 5 - 5 buçukta başlayan çalışmamız pazartesi akşamına kadar sürdü, salı günü de itirazlarımız devam etti. İl Seçim Kurulu hala Milletvekili seçimiyle ilgili birleştirme tutanağını yayınlamadı. Bununla iligli süreç de devam ediyor. 

“2’NCİ TURDA DA BAŞARACAĞIZ”
Sosyal medyada paylaşılan tutanakların da hepsinin kontrol edildiğini söyleyn aydın şöyle konuştu: 
“Sosyal medyada özellikle yaygın olarak çokça paylaşılan tutanaklar oldu. Paylaşılanların hepsini tekrar kontrol ettik ve bunlarla ilgili veri girişlerinin doğru yapıldığını tespit ettik. Çok az konuşuldu ama ilçe ve il başkanlılkarı nezdinde tüm ıslak imzalı tutanaklar kontrol edildi.  Hepsine sahibiz. Tek tek kontrol edildi ve normalden fazla geçersiz oy varsa özellik inceleme ve itiraz yapıldı. Çünkü her sandıkta birkaç geçeriz oy olması beklenir. Ancak geçersizlik nedeni yazmıyorsa itiraz ettik. Biz CHP İzmir Örgütü, bu seçimdeki sonuçların arzu ettiğimiz sonuçlar olmadığının farkındayız ancak seçim bitmedi. 2. tur asıl sonucu belirleyecektir. Yurttaşlarımıza şu teminatı verelim; CHP İzmir ilk turda oy çaldırmadı 2’nci turda da çaldırmayacak. Yurttaşlara düşense oy kullanmaktır. Özellikle siyasi iktidara yakın çevreler seçim güvenliğiyle ilgili toplumdaki haklı endişeleri maniple ederek 2’nci turda muhalefet kesiminden katılımı azaltmak istiyor. Bu duruma düşmemek lazım, biz buradayız, sahadayız, oyların takipçisiyiz yurttaşlarımızdan sahada olmalarını ve oylarına sahip çıkması konusunda CHP İl Örgütünde aktif görev almalarını bekliyoruz herkese ihtiyacımız var. Her siyasi iktidar, özellikel baskıcı olanlar, seçimde hile yapmaya çalışır. Bizim işimiz bunu engellemek. Bunu halkımızla beraber sağladık ikinci turda da başaracağız.” 

“AVUKATLAR NEREDE NASIL DAVRANILMASI GEREKTİĞİNİ BİLİR”

AK Parti tarfından Karşıyaka İlçe seçim kuruluna seçim günü müşahit sayısına sınırlama getirilmesiyle ilgili yapılan başvuru hakkında konuşan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Karşıyaka ilçe seçim kuruluna AK Parti tarafından başvuru yapıldı, seçim günü avukat bulunmaması ve müşahit sayısının sınırlandırılması konusunda. Henüz sonuçlanmadı ama kendi görüşüm; avukat arkadaşlarımız yetkili ve sorumlu olarak bulundular çünkü hem baronun önlemleri kapsamında hem de CHP olmak üzere diğer partilerin, ki içinde AK Partili olanlar da vardı, verdiği görev doğrultusunda orda bulundu. Bu talep anlamsızdır, avukatlar ülkenin demokrasisine destek olmak için gittiler. AK Parti’nin bu yöndeki talebi meslektaşlarımıza saygısızlık ve hukuki bir talep değil. 
AK Parti’nin başvurusunda avukatların seçimin düzenli şekilde yapılmasını engellediğini söylediler ama reddediyoruz. Avukatlar nerede nasıl davranacağını bilir. Avukatlar bu görevi bir kamu görevi olarak yerine getirir. ‘Sandıklarda avukatlar şöyle böyle davrandı’ diyneler kendi propagandalarına baksınlar. Örneğin gönderilen kumanyalarda İl başkanını adıyla mesaj yayınlamak nedir? Bilmiyorlar mı seçim yasağı olduğunu? Biliyorlar. CHP’nin hazırladığı kumanyada kırmızı beyazı yanyana kullanma konusndna bile düşündük ama beyefendiler mesajı koymakta bir beis görmediler. Fakat avukatlara ‘şöyle davrandılar böyle davrandılar’ diyorlar. Avukatlar nerede nasıl davranılması gerektiğini bilir.”

chp murat aydın