CHP'de kurultay günü... 38 Olağan Kurultayı Ankara'da başladı

TAKİP ET

CHP'de 1366 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yapacağı kurultayda, 13 yıldır genel başkanlık görevini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışıyor. Daha önce adaylığını açıklayan İlhan Cihaner ise oylamanın başlamasına saatler kala adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1366 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. 

CHP'nin bugün saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başlayan büyük kurultayı, yarın da (5 Kasım) devam edecek. 

Divan başkanlığını Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı kurultayda 13 yıldır genel başkanlık görevini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışacak.

1366 DELEGE OY KULLANACAK 

Kurultayda 1366 kurultay delegesi, yeni genel başkanı ve PM üyelerini belirleyecek.

CHP Genel Başkanlığına aday olabilmek için 65, Parti Meclisi üyeliğine aday olabilmek için ise 10 delegenin imzası gerekecek. 

PM VE YDK ÜYELERİ DE BELİRLENECEK

"İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile yapılan 38. Olağan Kurultay'da genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek.

Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.

CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor.

MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.

CANLI BLOG | 

23.29 | CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda oylama işlemi saat 21:00’de başladı. Oy verme işlemi saat 23:00 itibariyle tamamlandı. Sayım sonuçlarına göre seçim ikinci tura kaldı.

 

23.00 | CHP 38. Olağan Kurultayı'nda delegelerin oy verme işlemi bitti. Sayım için sandıklar açılmaya başladı. 

22.15 | Oy kullanma işlemleri sürüyor

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan seçimi oy kullanma işlemi sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu oylarını kullandı.

 

21.10 | Ekrem İmamoğlu oyunu kullandı

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda oylama işlemi saat 21.00’de başladı.  Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, oylamanın 2 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü duyurdu. İmamoğlu ardından oyunu kullandıı.

20.20 | Oylama 21.00'de başlayacak

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından konuşan İmamoğlu, saat 21.00'de oylamayı başlatmayı düşündüklerini dile getirdi.

17.21 | Kurultayda gerginlik yaşandı, Aydoğan kürsüden indi 

Kurultayda söz alan PM Üyesi Turan Aydoğan'ın konuşması salondaki 'değişim' taraftarlarının tepkisini çekti. Aydoğan, gelen tepkiler nedeniyle konuşmasını tamamlayamadan kürsüden indi. 

Salonda "değişim" taraftarları ve "genel merkezciler" arasında gerginlik yaşanıyor.

17.00 | Kılıçdaroğlu ve Özel, yeterli imza sayısına ulaştı

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık için yeterli imza sayısına ulaştıklarını duyurdu.

14.47 | CHP eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen, 38. Olağan Kurultay'da yaptığı konuşmanın ardından CHP genel başkan adaylığından çekildiğini açıkladı.

Cihaner'den sonra Öymen de adaylıktan çekildi

14.35 | Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye CHP Genel Başkan Adayı Örsan Kunter Öymen çıktı. CHP'nin sağa kaydığını söyleyen Öymen, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. 

Örsan Öymen'den Kılıçdaroğlu'na: 12 seçim kaybetti, hepsinde mi hançerlendi?

Öymen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"2019 seçimlerini zafer olarak ilan edemeyiz. 39 milletvekilini oyu yüzde 2-3'ü geçmeyen partilere hediye ettik. Böyle bir şey olabilir mi? CHP sağa kaymıştır. Genel Başkan, solu hayırseverlik sanıyor. Sol düzeni değiştirmektir. AKP din devleti kuruyor ve biz buna karşı çıkamıyoruz."

12.35 | CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Konuşmasına Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başlayan Kılıçdaroğlu, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından resmi olarak 38. Olağan Kurultay'ı başlattı. 

Kılıçdaroğlu: Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım

Kılıçdaroğlu, kürsüde İBB Başkanı Ekrem İmaoğlu'nun "Divan Başkanı" olarak görev almasını oyladı. İmamoğlu'nun Divan Başkanlığı oy birliği ile onandı. 

12.39 | Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu kürsüde 

İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle: 

"CHP kongreler ve kurultaylar partisidir. CHP'yi bugünlere ulaştıran herkese duyduğumuz saygıyı dile getirmek isterim."

İmamoğlu CHP Kurultayı'nın açılışını yaptı: CHP 2024'ü, 2028'i, 20233'ü kazanacak

12.35 | CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Konuşmasına Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başlayan Kılıçdaroğlu, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından resmi olarak 38. Olağan Kurultay'ı başlattı. 

Kılıçdaroğlu, kürsüde İBB Başkanı Ekrem İmaoğlu'nun "Divan Başkanı" olarak görev almasını oyladı. İmamoğlu'nun Divan Başkanlığı oy birliği ile onandı. 

11.35 | Özel'in ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kurultayın gerçekleştirildiği salona girdi. Kılıçdaroğlu'nun salona girdiği esnada tribünlerden atılan sloganlar nedeniyle 'değişimciler' ve 'genel merkezciler' arasında gerginlik yaşandı. 

Kemal Kılıçdaroğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'nda yapılacak olan CHP 38. Olağan Kurultayı için evinden hareket etti / AA

11.20 | Genel Başkan Adayı Özgür Özel, kurultayın gerçekleştirildiği Ankara Spor Salonu'na girdi. 

10.23 | CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, genel başkanın seçileceği oylamaya saatler kala adaylıktan çekildi. Dün CHP genel merkezinde bir dizi görüşme gerçekleştiren Cihaner'in seçimlerden çekildiği bildirildi.

10.00 | CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda başladı.

Kurultayın gerçekleştirildiği Ankara Spor Salonu sabahın erken saatlerinden itibaren ülkenin dört yanından gelen partililerle doldu. 

Kılıçdaroğlu ve Özel destekçileri ayrı alanlarda oturdu. Karşılıklı sloganların atıldığı kurultayda delegeler ise henüz yerini almadı.

kurultay CHP 38 Olağan Kurultay Ankara Özgür Özel Kemal Kılıçdaroğlu