CHP'de "Tek aday" isyanı

TAKİP ET

Kongre süreci devam eden CHP'de Genel Merkezin tek adaylı kongre baskıları parti tabanında ciddi rahatsızlık yarattı. Dün Ankara il kongresinde yaşananlar bardağı taşıran son damla oldu.

Begüm Burçak GÜNAY / GERÇEK HABERCİ - CHP Genel Merkezi’nin İzmir ve İstanbul ile başlayan “tek adaylı kongre” baskısı dün Mersin ve Ankara İl Kongrelerinde yaşananlar sonrası parti tabanında ciddi rahatsızlık yarattı. Mersin’de kongre salonunda gerginlik artınca salona güvenlik güçleri davet edildi. Ankara’da daha önce Gençlik kolları Genel Başkanlığı ve Parti Meclisi üyeliği de yapmış olan Ayhan Yalçınkaya’nın aday olamaması parti içinde; “Genel Merkez seçimi kaybedeceğini anlayınca adaylığı engellendi” şeklinde yorumlandı.  Yapılan kongrede kayıtlı 645 kongre delegesinin ancak 496’sı sandık başına gitti. Bu seçmenlerden 181’inin kullandığı oy listelere gelen tepkilerin pusulalara yansıması nedeniyle iptal olurken Ali Hikmet Akıllı 315 oy alarak il başkanı oldu.



Yalçınkaya’nın imzalarına mükerrer iptali

Ayhan Yalçınkaya’nın aday olamaması ile ilgili parti kulislerinde şu iddia konuşuluyor;

“Kongreden önce Ayhan Yalçınkaya’nın 169 imza topladığı öğrenilince 100’ü baskı ile geri çekiliyor. Kalan 69 imzanın da 40’ının mükerrer imza olduğu ileri sürülüyor. Parti tüzüğüne göre mükerrer imzaların imza sahibine sorulması gerekirken sorulmadan kabul edilmiyor. İmzaların düşülmesi sonucu Yalçınkaya 49 imzada kalarak tüzük gereği aday olması gereken 65 imzayı toplayamadığından aday olamıyor.”

Divan Başkanının saygınlığı kullanıldı

Bu arada CHP Ankara Kongresi’nde divan başkanlığını yapan CHP’nin eski Genel Başkanlarından olan Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin’in adının saygınlığının tek adaylı kongre için kullanıldığı da iddia edildi. Divan Başkanının CHP eski Genel Başkanı Çetin olması nedeniyle partililerin olayı büyütmeyip 645 delegenin 330’unun sandığa gitmediği ya da geçersiz oy kullandığı ileri sürüldü. 

Parti İlkelerinden vazgeçiyor iddiası

Öte yandan partililer; “Kongreler ile partinin köşe taşları olan parti emekçileri yok sayılarak köşeleri kırdılar. Parti içinde yetişen ve partinin neferi sayılan gençlik kollarından gelen öz evlatları öğüttüler. Sık sık dile getirilen parti içi demokrasi iddiasından vazgeçtiler. Kavga olmasın bahanesine dayanarak muhalifleri tek tek budadılar. CHP’nin ilke, rota, söyleminde köklü değişime hazırlanıyorlar” diyerek tepkilerini dile getirdi. 

Danışmanlar Kurultay Delegesi seçildi

Yapılan seçimler sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanları Deniz Demir ve Veli Özdemir ile bir dönen Özel Kalem Müdürü olan Tuncay Ceylan kurultay delegesi seçildi. Bilindiği üzere Tuncay Ceylan 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerin hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer’in danışmanı olarak göreve başladığı için İzmir’e yerleşmiş ve bir seneden fazladır kentte yaşıyor.