CHP Grubu Toplu İstifa Etse Erken Seçim Olur mu?

TAKİP ET

Siyasette yeni gündem maddesi erken seçim. 

Soner Aslan / Gerçek Haberci - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği erken seçim için çok söz söylendi. Son tartışılan konu ise MHP ve Ak Parti'nin gündeme getirdiği erken seçime gidilmesi için CHP Milletvekillerinin sine-i millete dönmesi.

Peki CHP sine-i millete dönerse erken seçim olur mu?

Yeni Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı görüşmeleri meclis gündeminde çok ciddi tartışmalar yaşanırken CHP seçmenleri CHP Milletvekillerinin topyekûn istifa edip sine-i millete dönme kararı alarak erken seçilme gidilmesi yolunun açmasını istiyor. 

Peki CHP Milletvekilleri toplu istifa ederse erken seçime gidilir mi?

Öncelikle tek taraflı kişisel beyan sayılan istifa kurumu TBMM'de farklı işliyor. Milletvekillerinin istifa etmesi görevlerinin düşmesi anlamına gelmiyor. Anayasa'nın 84. Maddesine göre, milletvekillerinin istifası durumunda, TBMM Başkanlık Divanı toplanarak imzaların doğruluğunu tespit ediyor. İstifanın kabulü de TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılıyor. Salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.

İstifa konusu TBMM İç Tüzüğü'nün136'ncı maddesinde de şöyle değerlendiriliyor; 

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca yedi gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca görüşmesiz karar verilir.

TBMM'nin tamamen işlevsiz hale gelmesi yani Hükümetlerin ve bir çok yasanın onaylanması için gerekli olan salt çoğunluk sayısı. Yani 276 milletvekilinin düşmesi! CHP'nin toplu istifası bu sayıya ulaşmıyor. Hatta CHP ile birlikte MHP ve HDP milletvekillerinin istifa etmesi dahi bu durumun ortaya çıkmasına yol açmıyor.