CHP İzmir'den deprem vurgusu: "Bizim tek bir amacımız var, deprem dayanışması"

TAKİP ET

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, deprem bölgesine yapılan yardımları anlattı.

Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremin ardından dünyanın dört bir yanından Deprem bölgesine yardım seferberliği başladı. Deprem bölgesine yapılan yardımlar ve yaptıkları yardımlar hakkında konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek, deprem bölgesiyle ilgili izlenimlerini aktardı.

Deprem bölgesinde yaşadıklarını felaket olarak adlandıran Aslanoğlu, "Depremi daha çok değerlendirmek, yapılan çalışmalar hakkında fikir yürütmek için değil.  Bugün toplanmamızın nedeni dün itibari ile birçok alanda görüşmeler yürüyoruz ve bu konuda sizlere bilgi vermek istiyoruz. İzmir depremde kendisine yakışır bir şekilde dayanışma ruhunu gösterdi. Benim bölgedeki izlenimim de İzmir bu işi tüm kurum ve kuruluşları ile doğru, zamanında, mümkün olduğu en az eksikle yaptığını gördüm. İzmir depremindeki tecrübelerimiz şehre çok ciddi bir tecrübe kazandırmış. Tüm şehirdeki, Kahramanmaraş depremine destek olan, elinden gelen desteği ortaya koyan tüm kurumları ziyaret ediyoruz. Tüm İzmirliler adına teşekkür ediyoruz. Ellerinden gelen çalışmayı tüm kurum ve kuruluşlar sürdürdü. Bunda herhangi bir ayrımda yapmıyoruz. Aynı kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmaları, bilgilendirmeye paylaşıyoruz. Birlikte kısa vadede ne yapabiliriz, nasıl katkı sağlayabiliriz diye bakıyoruz. Deprem bölgesinde yapılacak çok şey var. Bu bir iki günde çözülecek konu değil.  Vatandaşların, tüm kurum ve kuruluşların çok daha fazla katkı koyması gerekiyor. Bu tür afetleri yaşamamak ya da yaşadıktan sonra nasıl sistemsel çözümler alabiliriz diye ne yapmamız lazım bu konuda akıl alıyoruz." ifadelerini kullandı.

TEK KONUMUZ: DEPREM YARALARINI SARMAK!

"Tek konumuz var, deprem ve depremin yaralarını nasıl sararız... İş dünyası bir konteyner projesi gerçekleştirdi. Dün ben de ordaydım, projeyi gezdim. Fotoğraf çekimine bilerek girmedim. Odaların gerçekleştirdiği kampanya ve ona yeni tartışmalar eklenmesini istemiyorum. Başkasının gönderdiği yardım malzemesinin önünde başkasının fotoğraf vermesi kötüdür. Önemli olan yaraların sarılmasıdır. Çok güzel bir proje yürüttüler. De monte halde konteyner... Böylece daha fazla konteyneri tek seferde gönderme durumu oluşuyor. İnşallah güzel işler yapacaklar. İzmir'in hedefleri büyük. Bizde elimizden geldiğince katkı koyacağız. Bunun için katkı koyan tüm iş dünyasına, vatandaşlara teşekkür ediyoruz. Çadır çok geçici bir çözümken, konteynerler bu havalarda kalıcı bir çözüm olacak. Kısa süre içinde bir kira bir yuva kampanyasına ben konteyner almak istiyorum seçeneği de konulacaktır diye düşünüyorum."

İlçe belediyelerinin de alanda çalıştıklarını vurgulayan Aslanoğlu, "İzmir'in ilçe belediyeleri onlarca TIR yardım malzemesi götürdüler. Bölgede aşevleri kurdular, sahra mutfakları kurdular. Oralarda hala hizmet veriyorlar." dedi.

Seçimlerin ertelenmesi konusunda yorumda bulunan Aslanoğlu, "Bazı şeyleri hep birlikte karşı koyuyor olmamız lazım demiştik. Anayasa çok açık. Seçim zamanında yapılır. Tek alternatif var savaş koşulları. Seçimin olma gününe bugünden bakarsanız resmi tarih Haziran ayıdır. Daha uzun süremiz var. Biz çok uzun süre OHAL'de seçim yaptık. Seçim yapmamızı engelleyecek durum yok." ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde yapılan çalışmaların yeterince verimli olmadığı konusuna değinen Aslanoğlu, "Deprem bölgesi tamamen yıkıntılar altında. Yeterli koordinasyon sağlanamamış. İlk iki gün devlete ulaşmakta güçlük çekilmiş. Bölgedeki yaraların sarılması geçmiş, halen bölgede kurtarılmayı bekleyen on binlerce insan var. Bugün 9'uncu güne geldik, halen enkaz altında binlerce insan var." şeklinde konuştu.

BİRLİK OLMAYIZ!

İzmir’de bulunan siyasiler ve STK’lar ile şu dönemde birlik olmalıyız diyen Aslanoğlu, "Yerel yönetimlere ilişkin durum.. Böylede birçok yerel yönetim farklı bir partinin yönetimde. Ancak TV'ye çıkan İzmir'in yerel yönetimi ile ilgili konuşuyor. Biz şu an İzmir depremini konuşmuyoruz. Çıkan iktidar milletvekilleri İzmir ile ilgili konuşuyor. Bu konuda her şeyi görüyoruz. Kentsel dönüşüm İzmir'in en büyük ihtiyaçlarında. Yapı stoku iyi değil. İzmir’de göçle gelen ve problemli hale gelen yapı stoku var. İzmir'in gecekondu stoku Ankara'ya benzer tek katlı evler değil, bu nedenle kentsel dönüşüme girdiğinizde kolay çözülmüyor. Bizde 3-5 katlı bitişik nizam gecekondular var. Bunları yerinde dönüştürmek emsal artışları ile çözülebilir durum değil. Ziyaretlerimizde bunu da konuşuyoruz. İzmir’de bu kentsel dönüşümü başarmalıyız. Hepimiz vatandaşa gidip ikna ediyor olmalıyız.  İnsanları alıp şehrin en uç noktasına atıp ellerindeki mal varlıklarına konmak bizim düşünebileceğimiz şeyler içinde değil. Herkesi yerinde dönüşümü sağlamamız lazım. Bunu için insanları ikna etmek lazım. Bu nedenle şehrin tüm paydaşları tartışmayı bırakarak hep birlikte bunu çözmek için uğraşmalı." ifadesinde bulundu.

YARDIMLARIN HER BİRİ PLANLI OLMALIYDI

Koordinasyon sorununa vurgu yapan Aslanoğlu, "İlk gün itibari ile koordinatörlerimiz var. İl ve ilçe teşkilatlarının bütün örgütlerimizin yardımlarını bahsediyorsak bir koordinasyon içindeydi ve Başkan Yardımcımız Sinan Bey bunu yürüttü. Belediyelerimizin de zaten orada bir koordinatörü vardı. 2'nci ve 3'ncü günden itibaren ciddi organizasyonlar kurdu belediyeler. Deprem olduğunda depremzedeye yardım gidecek... AFAD'ın ilk yapacağı iş bunları koordine etmek değil mi? Benim Nurdağı'nda gördüğümüz TIR'dan dağıtım yapıyorlar. Bu mümkün değil. Yağma düzeni gibi TIR'dan bir şeyler dağıtmaya çalışmak... 4'ncü 5'ncü gün Hatay'a 120 kilometre TIR kuyruğu vardı hiçbir yardım gidemiyordu. Bugün 9'uncu gün, Büyükşehirlerden deprem bölgesine düzenli uçak gidip gelmesini becerebilmiş değiliz. Liman kentlerinden bölgeye deniz yoluyla yardımların ulaştırılması konusu halen zayıf. Bunların her biri planlı olmalıydı. Dünyanın en kolay işlerinden biri kargo uçak, havayolu ulaşımı. Bunları hızla sağlayabilmemiz lazımdı." ifadelerini kullandı.

HİLTON DEPREMZEDELERE AÇILSIN!

Hilton’un depremzedelere açılması için çağrıda bulunan Aslanoğlu, “Bazı şeyleri kelimesel olarak başka yerlere çekiyoruz. Tunç Başkanı Sayın Validen Hilton için öncü olmasını istemiş. Bunun için emir versin, talimat versin, emniyet ile girsin konusu değil. Bir holdinge ait mal var. Bir çok turistik tesis, açılabilecek tüm alanların depremzedelere açılmasını istiyoruz. Neden Hilton binası gündem oldu? Daha önce bir örneği var çünkü. Şu an kullanılmayan bir bina, yine açabilir. Bizde seslenelim ilgili şirkete. Çok büyük bir yıkım var, lütfen ellerindeki imkanı vatandaşlara açsınlar. Minnettar kalırız.” dedi.

BASİT PROBLEMİNİ ÇÖZERKEN YARININ DEVASA PROBLEMLERİNİ OLUŞTURABİLİR

Okulların uzaktan eğitime geçmesine sert tepki gösteren Aslanoğlu, “Bütün seçenekleri tamamlamadan, acilen alınan bu kararların çoğu gibi bu da yanlış. Belki sadece bugün pandemi yaşamasaydık, bu tartışılabilir şeylerden biri olabilirdi. Ancak biz zaten 1,5 yıl online eğitim vermek zorunda kaldık. Çocuklarımız hiç mi okula gitmeden mezun olsun istiyoruz? Bunlar geleceğimizi karartır. Bugünün basit problemini çözmeye çalışırken yarının devasa problemlerini oluşturabilir. Bunlar tek adam rejiminin handikaplarından biri. Ben hızla karardan geri döneceklerini düşünüyorum. Hızla geri dönülmelidir. Biz ilk önce turizm tesislerini dolduralım, yazlık kampları aktive edelim, evlerimizde ağırlayalım, bunların hiçbiri yetmezse o zaman bunu gündeme alalım.” dedi.

BELEDİYELER DE DEVLETİN KURUMUDUR

Valiliğin tarafsız olması gerektiğini belirten ve tüm vatandaşların da buna sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Aslanoğlu,  “Dün Vali ziyaretinde de dedim. Vali AK Parti, MHP valiliği değil. Tüm vatandaşlarımızın valiliği. Vali herkes eşit olacak bizde valiye sahip çıkacağız. Yardımlar yaparken bu nedenle farklı anlam gütmeye gerek yok. Belediyeler de devletin kurumudur, onların bir şey yapmasını engellemek sadece devletin çivisi çıkarmaya çalışmaktır.  AFAD devletin kurumudur. CHP'lilerin de AFAD'ındır ancak onların başına koyduğunuz insanlar bu seviyede değildir ve beceriksizliklerini herkes gördü. 9'uncu günde halen çadır götüremediğiniz onlarca insan var.” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE DEPREM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir’de olası depreme karşı yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Aslanoğlu, “Envanter çıkarılma çalışması 2024'de bitecek İMO ile yürüyen bir envanter çalışması var. 903 bin 803 yapıda envanter çalışması yürütülüyor. Bu İzmir depreminden beri yapılan çalışmalardan biri.  İzmir dünyanın sayılı metropollerinden bir tanesi. 4,5 nüfusu ile Belçika'nın yarısına yakını... Tam anlamıyla envanter stokunu çıkarmak zorlu. Şu ana kadar Bayraklı'nın tamamı yapıldı, Bornova neredeyse bitmek üzere... Onun haricinde zemin ile ilgili üniversiteler ile yapılan bir çalışma var.” diye konuştu.

NELER YAPABİLECEĞİMİZİ ANLATSAK

Kentsel dönüşüm hakkında konuşan Aslanoğlu, “Kentsel dönüşümdeki en büyük sıkıntımız şuydu. Beni de günlerce yerel basın konuşuyordu. O kooperatif başkanlığını iyi ki yapmışım. Bugün kaba inşaatı bitmek üzere olan Örnekköy'de yapılar oluşmaya başladı. O kentsel dönüşüm niye tıkanmıştı? Vatandaşın beklediği oran ekonomik değerlerde değil. Vatandaş evini arsasını verdiğinde beklediği bir ev var. Bu evi müteahhitler bu oranı karşılamıyor. Beklentiler arasındaki anlaşmazlık işi kilitleyen noktalardaydı. Yerel yönetimler vatandaşlar daha fazla pay alsınlar diye sorumluluk aldığında müteahhitler işi yapmayı reddetmişti. İşin hem finansmanını sağlayacaksınız, bunu üstleneceksiniz üstüne kar marjını olacak... Model finansmanı öz finansman haline getirirseniz, önden para verirseniz riski azaltırsınız, müteahhidi al yap sat dan yüklenici haline getirirsiniz düşüncesiydi. Kentsel dönüşüm artın diyorsak.  Herkes gidecek Aktepe’ye herkesi ikna edeceğiz gideceğiz hep birlikte Cengizhan'a vatandaşı ikna edeceğiz. Diyeceğiz ki bu evler tabut... TOKİ mantığı doğru mantık değil. Bu dönemin en önemli kampanyası el ele verip vatandaşı ikna etmemiz gerekiyor. Benim gibi iş dünyasından gelen insanları korkutmayı değil, desteklemeye yönelik yaparlarsa... Şimdi aynı kooperatiflerden binlerce kurmamız lazım ve binlerce iş insanını ikna edip başına getirmemiz lazım. Hatay bölgesinde halk konut bölgesinde çalışmalar hızla başlayacak. Aynı uygulamayı keşke diğer belediyeler de yapılar ve biz parti ayrımı yapmadan tecrübelerimizi, neler yapabileceğimizi anlatsak.” şeklinde konuştu.

KEŞKE BUNU HEP BERABER KONUŞABİLSEK, İYİLİKLE YARIŞABİLSEK

Cumhur İttifakının siyaset yapıyorsunuz yoruma tepki gösteren Aslanoğlu, “Uçağımız neden Adana'ya değil Gaziantep'e indi? Her gün TV'ye çıkıp yardımları siyasallaştırıyorsunuz deyip, biz parti olarak bu kadar yardım yaptık dediklerinde 'sen hayırdır' demeyelim mi? BU kadar cümle kurduktan sonra bari onu da kurmayın. Urla'da, Menemen'de yaşanan yardım TIR'ları ile ilgili herhangi bir şey dedim mi? Eğer belediyelerin verdiği yaptığı işleri engelledik mi diye sorarlarsa, bunu topluma anketle sorsunlar. Bakalım vatandaş ne düşünüyor. Hem Kerem Ali Bey ile hem diğer partiler il oturup konuşma durumundaki benim görüşümü biliyorsunuz. AK Parti'de bu ülkenin partisi, benim oturup konuşacağım bir parti. Keşke bunu hep beraber, diğer yerlerle konuştuğumuz gibi diğer yerlerde de konuşabilsek. Keşke iyilikte yarışabilsek.” dedi.

CHP İzmir Şenol Aslanoğlu deprem