CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Uçar, 25 Kasım'da çağrıda bulundu: "Yasalar kadınların lehine düzenlenmeli"

TAKİP ET

CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, 'Yasalarda kadınlar lehine yapılacak düzenlemelerden sonra şiddetin azalması ve tamamen bitirilmesi sağlanmalıdır' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne özel GERÇEK HABERCİ’ye açıklamalarda bulundu. Uçar, “Yasalarda kadınlar lehine yapılacak düzenlemelerden sonra şiddetin azalması ve tamamen bitirilmesi sağlanmalıdır” görüşlerini aktardı.
“Kadınlar ekonomik özgürlükleri olmadığında erkeğe boyun eğiyor”
Aile içerisinde erkek çocukların yanlış eğitilmesi nedeniyle birçok kötü sonucun doğduğunu kaydeden Uçar, “Eşit olması gereken bireylerden erkekler; kendilerini üstün ve her hakkın tek sahibi olarak gördüklerinden, eşlerinin kendilerinden ayrılmak istemelerini yenilgi ve ellerinden alınan meta gibi görerek şiddet eğiliminde oluyorlar. Kadınlarımızın ekonomik özgürlükleri olmadığından erkeğine boyun eğerek birçok olayın gizli kalmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.
“Kadınların hakları sadece kağıt üzerinde var”
Kadınların var olan haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Uçar, İstanbul Sözleşmesi’ne de değindi ve şöyle konuştu:
“Ülkemizde, kadınların hakları ne yazık ki uzun yıllardır yalnızca kağıt üzerinde var. Biz kadınlar elde ettiğimiz haklarımızı bugün hayatın her alanında yaşamak istiyoruz.Erkek egemen iktidar ise hukuken kazanılmış haklarımızı gasp ettiği yetmiyormuş gibi, şimdi de bu hakları tamamen ortadan kaldırmak istiyor. Kadınlarımız; ülkemizin her yerinde yıllar içerisinde artan şiddete maruz kalıyorlar. Her gün eşleri, aile fertleri en yakınları tarafından öldürülen kız kardeşlerimizin haberlerini üzüntü içerisinde izlemekteyiz. İktidarın kadınlara karşı yaptığı bu anti-demokratik uygulamalar; ilk olarak kendisinin imzalayarak TBMM’den geçirdiği İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettirerek ve yasalarda büyük değişiklikler yapma istekleri ile daha da artmaktadır.”
“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”
Uçar, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrardan yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizerek, “Atatürk’ün biz kadınlara çağdaş batı medeniyeti ülkelerinden önce verdiği hakları görmezden gelen iktidara rağmen toplumsal eşitlik ve kadına yönelik şiddetin yok edilmesi konusundaki hak arayışlarımız devam edecektir. Kadınların örgütlü gücü haklı mücadelesini kazanarak çağdaş Türkiye de hak ettiği yaşam kalitesine ulaşacaktır. İktidarımızda kadın hakları ve toplumsal eşitlik için ayrı bir bakanlık kurularak kadınların hak ettikleri yaşam şartlarına kısa sürede kavuşmaları sağlanacaktır. Ne şart altında olursa olsun İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sözlerine yer verdi.
“Kurlardaki yükseliş vatandaşı yoksullaştırıyor”
Gündemden düşmeyen yüksel döviz kurlarını da değerlendiren Uçar, “Ülkemizin her bir köşesi işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, adaletsizlik ,kadına erkeğe her tür canlıya şiddet ile kaynarken, siyasi iktidar yangına benzin dökecek kadar kontrolünü yitirmiş kararlar alıyor. Dolar ve Euro’nun durdurulamayan yükselişi; ekonomik çöküşe ve hızla daha da fakirleşmemize sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.