CHP Kadın Kolları 81 ilden seslendi: "Kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz"

TAKİP ET

CHP Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, 'İlk seçimlerde kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla CHP Kadın Kolları, 81 ilde orta basın açıklaması düzenledi. CHP Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, “İlk seçimlerde kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz” diye konuştu.



“Sözleşmenin feshinden sonra şiddet vakalarında artış var”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünü hatırlatan Uçar, “İlk bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, geçen yıl sözleşmenin bir maddesini hayata geçirdik ve Genel Merkezimizde ‘Alo Şiddet’ hattı kurduk. Yaşam en temel haktır diyerek projemize ‘Yaşam Hak’ adını verdik. 444 82 85 numaralı hattımızı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklara, 7/24 ücretsiz destek hizmetleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Projemiz kanalıyla şunu daha net görüyoruz: İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından sonra iletilen şiddet vakalarında artış var” açıklamasını yaptı.

“Kadınları fıtrat’ ve ‘kader’ söylemine mahkûm ettiniz”
Uçar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in ‘Toplumsal olarak kadın cinayetlerine karşı seferber olmamızın vakti gelmiştir ve dahi geçmektedir’ ifadelerine de değinerek, “Günaydın! Sanki 19 yıldır iktidarda olan onlar değil. AKP iktidarında kadına yönelik ekonomik şiddet de arttı; çalışabilir nüfustaki her 3 kadından ikisi işsiz. Her iki kadından biri kayıt dışı çalışıyor. Kadınlar eşit işe eşit ücret almıyor. Bizlere, ne giyeceğimizden, kaç çocuk doğuracağımıza kadar dayatılan bir hayat reva görüldü. Bizler, AKP’nin kadın cinayetlerini ‘fıtrat’ ve ‘kader’ söylemine mahkûm ettiğinizi unutmuyoruz” görüşlerini aktardı.


“Kadınlar adaleti sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak”
Kılıçdaroğlu’nun, açıkladığı kadınlara yönelik yapılacak ‘Altı Ayda Altı Kolaylık’ başlığını tekrardan dile getiren Uçar, şöyle konuştu:
“Kadına şiddet davaları için Özel Yetkili Mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız. Hâkim ve savcılar ile tüm adli makam çalışanları kadına şiddet konusunda özel eğitim alacak. Her polis karakolunda içinde en az bir kadın polisin yer aldığı ev içi şiddet konusunda eğitim almış ekipler oluşturacağız. Şiddet bildiriminin aile hekimleri tarafından da yapılması için, polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturacağız. Kadınlara şiddet uygulayanların iyi hal indiriminden yararlanmasına izin vermeyeceğiz. İş yerinde veya evde, her nerede olursa olsun kadına yönelik psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılık da fiziki şiddetle aynı kapsama alınarak suç sayılacak. İktidarımızda kadınlar, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak.”
“Aile Destekleri Sigortası gelecek”
Uçar,1971 yılından beri yasalaştırılmayan Aile Destekleri Sigortası’nın yürürlüğe gireceğini söyleyerek, “Ev kadınlarının sosyal güvence meselesini çözeceğiz. Hane geliri asgari ücretin altında olan aileler için Aile Destekleri Sigortası’ndan mali destek sağlayacağız. Bu destekleri, hanedeki kadın adına bankada açılan hesaba yatıracağız. Çalışmak isteyen ev kadınlarına destek olacağız. KOBİ’ler aracılığıyla yarı zamanlı kadın istihdamını arttıracağız. Ev kadınlarına istihdam sağlayan KOBİ’lere, Aile Destekleri Sigortası kapsamında maaş ve vergi desteği vereceğiz. Ev kadınlarının devlet memuriyetine alınmasını teşvik edeceğiz. Kamudaki yönetim kademeleri için en az yüzde 35 kadın kotası uygulayacağız. Yönetim kademelerinde yüzde 35 veya üzerinde kadın çalışanı olan özel sektör şirketlerine, vergi teşviki vereceğiz” ifadelerini kullandı.
“Kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak”
Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu ile taşınma ve ev kurma desteği de verileceğini vurgulayan Uçar, “Kadın çalışmıyorsa, istihdama katılmaları için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği vereceğiz. İktidarımızda kadınlar kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecekler. Doğum iznine ayrılmış ve kanuni süre içinde işine dönememiş veya işinden ayrılmak zorunda kalmış kadınlar, yeniden iş hayatına dönmek istediklerinde pozitif ayrımcılık uygulamalarından yararlanacaklar Kadınların sağlık, bakım ve hijyen konusundaki en büyük güvencesi devlet olacak. Ergenlik çağına giren kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak. Rahim kanserini önleyen HPV aşısı da dâhil olmak üzere tüm önleyici sağlık harcamaları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanacak” sözlerine yer verdi.