CHP'li Arslan'dan 'Akkuyu NGS' çıkışı: "Bizler yağlı müşteriyiz!"

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralı ile ilgili konuştu.

GERÇEK HABERCİ- TBMM’de bütçe görüşmeleri kaldığı yerden devam ediyor. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinde Mersin’de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) ile ilgili konuştu. Arslan, Akkuyu NGS’de üretilecek olan elektrik fiyatına dikkat çekerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sorular yönelterek, “Sayın Bakanım bu projede Türkiye’nin rolü ne? Bizler müşteriyiz. Hem de nasıl müşteriyiz biliyor musunuz? Yağlı müşteri” dedi.

“Bu projenin neresi yerlidir neresi millidir?”

İktidarın uzun zamandan beri muhalefeti yeri ve milli olmamakla itham ettiğini dile getiren Arslan, “Şimdi size bu kürsüde kim yerli kim milli tek tek anlatacağım. Hepimiziz bildiği gibi 12 yıl önce Rusya ile uluslararası bir anlaşma imzaladınız. Bu anlaşma neticesinde Akkuyu’ya toprak tahsis ederek yap-işlet-sahip ol modeli ile nükleer santral yapmanın yolunu açtınız. Bu anlaşma ile dünyada kendi topraklarından başka bir ülkeye ait santral kurduran ilk iktidar oldunuz. Bu da yetmezmiş gibi piyasanın çok üstünde alım garantisi verdiniz 1 KW elektrik için 12.35 cent… Bu santral yılda 8 bin saat çalışmış olsa verilen 15 yıllık alım garantisi kapsamında Rusya 100 milyar Dolar kazanacak. Santralı yapan Rusya, işleten Rusya, sahibi olan Rusya, cebine 100 milyar Dolar para koyacak Rusya, radyoaktif atıkları bertaraf etmek zorunda kalan Türkiye; ama yerli ve milli olmayan muhalefet. Buradan bir kez daha soruyorum, bu projenin neresi yerlidir neresi millidir?” ifadelerini kulandı.

“Santral Rusya’ya göbekten bağlı olmamıza sebep oluyor”

Arslan, bu santralin Türkiye’nin enerjide dışa bağlı olmasını engellemediğini vurgulayarak, “Bu santral Rusya’ya göbekten bağlı olmamıza sebep oluyor. Bu şartlarda 2’incisi Sinop’ta 3’üncüsü Trakya’da yapmanın mantılı bir izahı yoktur. Bu milletin geleceğini ipotek altına almaktan vazgeçin. Rusya bu projenin sahibi, peki Sayın Bakanım bu projede Türkiye’nin rolü ne? Bizler müşteriyiz. Hem de nasıl müşteriyiz biliyor musunuz? Yağlı müşteri. Sayın Bakan verilen bu verilen garantinin piyasa şartları içinde makul olduğunu söylüyor. Şu an piyasada elektrik fiyatının 20 cent olduğunu söylüyor. Ama Sayın Bakanım bu işlem gören elektrik sadece son 6 aydır böyle. Ekim 2021’de 6.9 cent, Aralık 2021’de 7.1 centti” açıklamasını yaptı.

Konuşmasının sonunda Bakan Dönmez’e seslenen Arslan, “Şimdi Sayın Bakan’ım şunu sormak istiyorum, eğer bu santralin üreteceği elektrik piyasa fiyatları ile neredeyse aynı ise neden yapıyoruz? Bize faydası ne? Radyoaktif atıklar ne olacak? Umarım bakanlığınız ve ilgili kurumlar radyoaktif atık ile evsel atığın farkını biliyordur. Gerçek Sayın Bakan’ın dediğinden farklıdır. Bu tabloda açıkça görüyoruz ki ucuz bir enerji değildir. Bunun neresi yerli neresi millidir?” diye konuştu.  

 

CHP İzmir Milletvekili ednan arslan Akkuyu