CHP'li Kökkılınç'tan 'ulaşım zammı' açıklaması: UKOME kararı ile alındı

TAKİP ET

İzmir'de yapılan toplu ulaşım zammına vatandaşlardan gelen eleştirilere İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç'tan cevap geldi. CHP'li Kökkılınç, Büyükşehir tarafından uzun zamandır zam yapılmadığını vurgularken artan maliyetlere işaret etti ve zammın UKOME'de oy birliği ile geçtiğini dile getirdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, toplu ulaşım ücret tarifesinde güncellemeye gitti. Bugün (2 Ocak 2023) tarihinden itibaren tam biniş ücreti 8,78 TL olurken öğrenci biniş ücreti 3 TL’ye olarak ayarlanmıştı.

Ulaşım zammına vatandaşlardan sert tepki gelirken İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Kökkılınç, artan maliyetlere dikkat çekerek bu zammın UKOME tarafından yapıldığının altını çizdi.

“Zam ortak bir karar ile yapıldı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma ücretlerine zam yapmadığını ve uzun zamandır süspanse ettiğine dikkat çeken Kökkılınç, “Uzun bir zaman toplu ulaşım ücretleri için bir zam uyarlanmadı. Günün ekonomik koşulları karşısında dövizdeki yükseliş aynı zamanda yedek parça ücretleri, mazota gelen zam ve asgari ücret de çok yükseldi… Dolayısıyla toplu taşıma ücretleri bir süre süspanse edilse de bu arada zamma rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi süspanse etmeye de devam edecek… Zaten bu güncellemeyi yapan aynı zamanda UKOME, bu zam ortak karar ile yapıldı” dedi.

İzmir’de ulaşım ne kadar oldu?

Tam biletlerdeki 6,50 TL’lik tutar 8 lira 78 kuruşa, ikinci binişlerdeki 1 lira 20 kuruş olan aktarma ücreti ise 3 lira 50 kuruşa çıktı, ikinci aktarma ücreti ise 2 TL’ye yükseldi. Ayrıca Öğrenci binişi 2 lira 20 kuruştan 3 TL’ye, Öğretmen ve 60 yaş için ilk binişi 5 lira 60 kuruştan 7,56 TL’ye yükseldi. Öğrenciler, öğretmenler ve 60 Yaş kartı sahiplerinin, aktarma ücreti ödememesine yönelik uygulama devam ediyor.

Halk Taşıt uygulamasında ise tam biniş 4,39 TL, öğrenci ücreti 1,50 TL oldu. Halk Taşıt tam binişlerinde ilk aktarma için 1,75 TL, ikinci aktarma 1 TL olacak. Üçüncü ve sonraki aktarmalarda ise ücret alınmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ise zam ile ilgili yaptığı açıklamada Büyükşehir’in biniş başına 16,79 TL destek verdiğini dile getirmişti.

 

Nilay Kökkılınç zmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım zammı UKOME karar