CHP'li Sözüpek'ten AK Parti'nin İZBETON iddialarına belgeli yanıt: "İZBETON zarar etmiyor!"

TAKİP ET

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan'ın İZBETON'a yönelik iddiasına CHP Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek'den kalem kalem yanıt geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İZBETON’un zarar ettiği iddiasına belge ile yanıt veren CHP Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek, “İZBETON zarar etmiyor. 2021 yılında 12 milyon 69 bin TL kar etti. İzmir Ticaret Odası, İZBETON’a takdir belgesi verdi. Elimdeki bu belgeyi yalan beyanlarda bulunan arkadaşlara ve basın mensuplarına sunmak istiyorum. Bizim belediye şirketimiz olan İZBETON’un zarar etmediğini İzmirli vatandaşlarımız görsün” diye konuştu.


Levent Marina Mecliste tartışıldı
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Levent Marina’nın İBB tarafından gemiler için çekek yeri ve onarım yapılması için kiralanmasına rağmen kullanılmadığı iddiasına CHP grubundan sert tepki geldi. İddialara yanıt veren Kökkılınç, “Alanın tamamını gezseler çekek yeri olduğunu görecekler. İBB ve İZDENİZ’in kullanımında olan gemiler için Ulaştırma Bakanlığı bir yer gösteremediği için belediyemiz çok büyük sıkıntı yaşandı” ifadelerini kullandı.



“Bu tür iddialar ileriye gidiyor”
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Levent Marina’nın kiralanması için İBB’nin talimat aldığını öne sürdü. Boztepe’nin iddiasına yanıt veren Kökkılınç, “Çok soyut bir konu, dedikodu. En küçük bilgi ve belgeye dayanmayan iddialar. Bu tür iddialar bazen o kadar ileriye gidiyor ki, İZSU Genel Müdürümüzün yargıya yansıttığı bir durum oldu. Bu iddiaların doğru değil” dedi.
Mecliste vakıf gerginliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokolün imzalanması ilişkin önerge hakkında AK Parti ve CHP grubu arasında tartışma yaşandı.



AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı’nın konu hakkındaki eleştirilerine cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Gamzegül Çamur, şunları söyledi:
“Elimizden geldiğince vakıflara ve derneklere destek oluyoruz. Bizim için önemli olan vakfın kimler tarafından kurulduğundan ziyade vakfın amaçları. Bu amaçlardan birkaç tanesi; yurtdışında bilimsel ve kültürel araştırmalara dayalı olarak Türkiye’yi tanıtmak. Türkiye aleyhine lobi faaliyetlerini etkisiz kılmak için ilgili kişi ve kuruluşlara bilimsel ve kültürel araştırmalara dayalı bilgi üretip sunmak. Türkiye’nin ulusal birliği ve bölünmez bütünlüğü ilke ve hedefleri doğrultusunda; bilimsel, kültürel, sanatsal, ekonomik alanlarda ülke ve dünya halklarının bilgilendirilmesi, ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel zenginliklerinin tanıtılmasına ve korunmasına katkıda bulunmak. Türkiye için amaç edindiği şiar belli.  Vakfın amaçlarına bakıldığında cemaatlerle ilişkilendirilmesini anlayamıyorum.”
“İş birliği manipüle ediliyor”
Vakıf hakkında bilgi vermeye devam eden Çamur, “2002 yılında vergi muafiyeti almış. Vergi muafiyeti almış olması çok önemli, çünkü bunu her vakfa vermiyorlar. Vergi muafiyeti alan bir vakıf, kamu yararına çalışan bir nitelikte sayılıyor. Bunu da gördükten sonra bizim içimize sindi. Bizim vakıflarla, derneklerle iş birliği yaparken baktığımız; bu kişilerin hangi siyasi görüşe mensup olduğundan ziyade ayni/nakdi yardımlarımızı kötü niyetli kullanıp kullanmayacaklarıdır. Bu iş birliğinin, manipüle edilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.



Yıldız’dan konu ile ilgili göndermeli cevap
Çamur’un ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Özkan Yıldız ise, Türkiye’de sivil toplum sahasında faaliyet gösteren vakıflar, dernekler ne kadar sivil ne kadar ideoloji dışı? Çok çarpıcı bir örnek vereyim. 15 Temmuz Hain Darbesi’ni hep birlikte yaşadık. Nereden geldi, hangi vakıfları güçlendirerek geldi? Türkiye Yazarlar ve Düşünürler Birliği vardı, bu tamamen FETÖ tarafından kurulan Türkiye’de belli odaklar tarafından desteklenen bir oluşum. Sayın Cumhurbaşkanımızın kızının içerisinde olduğu KADEM, oğlunun içerisinde olduğu TÜGVA gibi vakıflar yerel yönetimlerle, devletin çeşitli bakanlıklarıyla protokol yapmıyorlar mı? Ona keza ENSAR Vakfı. Maarif Vakfı’na destek verilmesi. Bunların ideolojik bir arka planı yok mu? Yani bu açıdan baktığımızda vakıflar ve dernekler meselesi; eskiden beri Türkiye’de derin kültürel ayrışmaların sivil toplum alanında devam etmesinin göstergesi. Türkiye’nin dışarıda, yerli ve milli kavramlar çerçevesinde korunması ve güçlendirilmesi son derece doğal” diye konuştu.



“Vakıfta önemli isimler var”
Son olarak konu hakkında bilgilerini ve görüşlerini aktararak tartışmaya son veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç şunları ifade etti:
“Vakıflara kamu yararı kararı Bakanlar Kurulu’nun kararıyla veriliyor. Dolayısıyla, Bakanlar Kurulu’nun güven duymuş olduğu bir vakfa bir yerel yönetimin güvenmemesi için nasıl bir sebep var? Somut olarak herhangi bir sebep söyleyemediler. Belediye Kanunu’nun 75.’inci Maddesi şunu söyler: Bakanlar Kurulu’ndan kamu yararı kararı veya vergi muafiyeti kararı var ise Valilik kararına ihtiyaç duyulmaksızın yerel yönetimler bu sivil toplum örgütleri ile doğrudan protokol yapabilir. Dolayısıyla burada vakfa güvenmememiz için herhangi bir nedenimiz yok. Bir vakfın faaliyet göstermesi için illa web sitesi olması gerekiyor mu? Vakfın yöneticilerine ve kurucularına baktım. İçlerinde geçmiş dönemde her partiden milletvekilliği, bakanlık yapmış isimler var.”
Tartışma konusu olan vakfın kurucularını ve onur üyelerini sayan Kökkılınç, “Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar, onur üyesi. Rahmetli Işılay Saygın da onur üyesi. Böyle bir vakıftan bahsediyoruz” açıklamasını yaptı.



Boztepe’nin eleştirisine Özuslu’dan sert çıkış
Eskiden hastane yat olarak kullanılan yatın Karşıyaka Belediye Meclisi’nin kararıyla Tunç Soyer’e verilmesine yönelik eleştiri yapan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’ye Başkanvekili Mustafa Özuslu’dan sert tepki geldi. Yatın çürüdüğünü, alınma işlevini gerçekleştiremediği için bunu kendisinin mecliste önerdiğini ifade eden Özuslu’nun elini masaya vurmasına meclis üyelerinden ‘Elini masaya vurma!” tepkisi geldi. Meclis üyelerinin bu ifadelerine çıkışan Özuslu, “Elimi de vururum her şeyi de!” dedi. Daha sonra Özuslu şöyle devam etti:
“Sayın Boztepe’ye ne diyeceğimi bilemiyorum! Ambulans, ne zaman alınmış Karşıyaka Belediyesi’ne? Bir tane hasta taşımış mı? Su alıyor, batıyordu. Karşıyaka meclis üyesi olarak ben önerdim. Yalan söylüyorsunuz. Çünkü kafanızdan tahayyül ediyorsunuz. Söylüyorum; ben önerdim başkana, burada çürüyor yıllardan beri, hiç olmazsa kamu yararına bir iş yapsın diye. Herhangi bir şekilde ihtiyaç olduğunda başkanı da taşısın, başka insanları da taşısın, hizmet yapsın. Az da olsa kullanılıyor ve kullanılmaya devam edilecek.”