CHP'li Tacettin Bayır, "Bu AKP iktidarının son bütçesidir"

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bütçe görüşmelerinde söz alarak iktidara yönelik sert eleştirilerde bulundu.

GERÇEK HABERCİ-CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesini eleştirdi. Bayır, CHP iktidarında yapılacakları sıralayarak, “Bugünün buhranında hiç karamsarlığa kapılmayacağız, çünkü artık rantın yolsuzluğun sömürünün dönemi bitiyor. Bu bütçe AKP iktidarının son bütçesidir” diye konuştu.

“Tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz”

Dünyanın yeni bir sanayi devrimi yaşadığını vurgulayan Bayır, “Bu yeni dönem, iyi okuyan devletler iyi hazırlık yapan milletler yeni dönemin kazananları olacak, hızla zenginleşecekler. CHP olarak Cumhuriyeti’mizin ikinci yüzyılınca ülkemizi 4’üncü endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil gelişicisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız. Temiz enerji, temiz üretimle, temiz fonlarla tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz. Milletimizi orta gelir tuzağından kurtaracağız. Bu büyük hamleyi Türkiye’deki ve dünyadaki tüm bilim insanları ile birlikte kuracağımız büyük işbirliği ile gerçekleştireceğiz. Biz sahip olduğumuz üstünlükleri ve ülkemizin potansiyelini çok iyi biliyoruz, insanlarımıza güveniyoruz. Bu çerçevede üniversite, sanayi, sivil toplum, kamu işbirliği modellerini en etkin şekilde kullanacağız. Ülkemizde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek”  dedi.

“Rantçı ve bilimden uzak bir bütçe”

Bayır, Aile Destekleri Sigortası ile her aileye gelir sağlanacağını dile getirerek, “2030’a geldiğimizde, yani bizim iktidarımızda demokrasisi kurumları ve kuralları güçlü bir Türkiye’de üreterek zenginleşen rekabetçi bir Türkiye’de zenginliği adil paylaşan temiz bir Türkiye’de tek başımıza gelirimizi 20 bin doların üzerine çıkaracağız. Milli gelirimizi 2 milyar doların üzerine taşıyacağız, ihracatımız 600 milyar doları aşacak. 7 yılda 8 milyon yurttaşımıza iş aş vereceğiz. İşsizliği ve enflasyonu tek haneye indireceğiz. Bu bütçe halkı yoksullaştıran, ülkeyi dünyayı ucuz emek deposuna çeviren, rantçı, bilimden uzak ekonomi anlayışı ile yapılmış bütçedir. Bu bütçe ile mi devam edeceğiz yoksa hep birlikte zenginleştiğimiz emeği yücelten bir bütçe mi yapacağız? 3 milyon insan artık umudu olmadığı için iş bile aramıyor” ifadelerini kullandı.

“Kamu kaynaklarını yeşil dönüşüm için kullanacağız”

CHP’li Bayır, CHP iktidarına yapılacak projeleri sıraladı. Bayır, şunları söyledi:

“Daha önceki sanayi devrimini ne yazık ki kaçırdık. En büyük ticaret ortağımız ve ihracat pazarımız olan AB, yeşil dönüş 3 milyar Euro ceza kesecek. Böylece kamuya sağlayacağımız üretim teşvikleri, vergi indirimleri, hibeler, krediler, kamu ihaleleri… Yani kamunun kaynaklarını yeşil dönüşüm için kullanacağız. Kamunun kaynakları bugünkü gibi yandaşlık üzerinden değil topluma yarar sağlama amacı ile kullanılacak. İhalelerde yolsuzluk olmayacak, kamunun parası kamuda kalacak. Verimlilik ile birlikte kazancımız artacak. Bunu biz yaparız. Torpille değil yeteneklerimizle, ne öğrendiğimiz ile hayata tutunacağız. Risk alacak girişimcileri destekleyeceğiz, gençler girişimci olacak birlikte büyüyecekler. Tarım için model çiftlikler kuracağız. Bu çiftliklerde ziraat mühendisleri teknolojik tarım uzmanları danışmanlık yapacak. Çiftçi görerek öğrenecek alın terinin karşılığını alacak. Bizim iktidarımızda sosyal konutların çatılarına güneş paneli kuracağız böylede 3 katına çıkan elektrik faturaları düşecek.”

Tacettin Bayır AKP iktidarı bütçe