CHP'li Yavuzyılmaz: İliç'teki maden şirketinin 222 milyon TL'lik vergi ve faiz borcu silinmiş

TAKİP ET

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, İliç'te toprak kaymasının yaşandığı altın madeninin sahibi Anagold'un yüzde 80 ortağı olan SSR Mining'in Türkiye'de silinen vergi, faiz ve ceza tutarının 222 milyon TL olduğunu açıkladı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında dokuz çalışan toprak altında kaldı. ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden, Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde olan ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunuyor. Bu sebeple uzmanlar, madenle ilgi çevre felaketi yaşanabileceği uyarılarını senelerdir yapıyordu. Ancak bununla ilgili yapılan yasal başvurular sonuçsuz kaldı. Kapasite artışı yapan maden şirketinin söz konusu projesi, dönemin Çevre bakanı şimdi ise AK Parti’nin İBB adayı olan Murat Kurum tarafından onaylanmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz’ın yayınladığı ABD Federal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu belgesine göre AK Parti, SSR Minining’in güncel kurla 222 milyon TL’lik vergi, ceza ve faiz borcunu silmiş.