CHP Liderinden 'Bylockçu Vekil' Yanıtı

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Habertürk TV'de Alican Uludağ'ın soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin erken seçime gideceğini belirterek "Benim merak ettiğim şey şu; ya tek başına yönetiyorsun niye seçime gidiyorsun. İçlerindeki Bylockçuları elemek için. Zaten tek partisin" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle: 

"Güçlerin Birleşmesine Karşıyız"

Bir ülkenin sistemini o ülkenin kültürü, tarihi belirler. Türkiye'de gerçek anlamda sağlıklı işleyen bir demokrasi istiyorsak, o zaman sorun kalmaz. ABD'nin yaşadığı tarihsel koşulları içerisinde başkanlık sistemi var. Başkan en zayıf halkadır. Almanya'da da eyaletler var. Parlamenter sistem içinde gayet güzel gidiyor. Diğer ülkelerde de tek adam rejimine dayalı sistemler. Biz parlamenter sistemi kurduk, ne şikayetimiz var? 'Bununla istediğimiz tarzda yasaları çıkaramıyoruz.' 'Yasama, yargı benim için ayakbağıdır diyor' Cumhurbaşkanı. Yani güçlerin ayrılığı değil, güçlerin birleşmesi. Sağlıklı işleyen demokrasilerde güçler ayrılığı vardır. Bütün yetkiler bende olsun dersen, biz buna karşıyız. Binali Yıldırım neden başkanlık istediğini bir anlatsın.

Seçim Barajı Yüzde 1'e Düşürülmeli

12 Eylül döneminde çıkan yasaları tam demokrasi bağlamında ele alıp düzenlememiz gerekiyor. Yüzde 10 seçim barajı var, dünyada örneği yok. Asker yüzde 10 seçim barajını HDP Meclis'e girmesin diye yaptı. Şimdi HDP giriyor. Ama diğer partiler giremiyor. Milli irade diyorsanız, buna izin vermeniz gerekiyor. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı parlamentoya gelsin. Parlamenter sisteme darbe vuran birinci nokta budur. İkincisi darbe döneminde çıkan yasalar. Sayın Davutoğlu beni ziyaret ettiğinde şu örneği verdim: 'Basın hürdür.' Basın şimdi hür mü? Anayasa böyle diyor da basın üzerindeki baskı nereden kaynaklanıyor, 12 Eylül döneminde çıkan yasalardan kaynaklanıyor.

"Milletvekili Seçiminde Önseçim Şartı Getirilmeli"

TBMM Başkanı'na bir mektup yazdık. Biz kendi görüşlerimizi aktardım. Anayasa değişikliği evet ve Türkiye'nin tam demokrasiye ihtiyacı vardır, diye. Lider sultasının kalkmadığı bir yerde parlamento, milletvekilleri özgür iradelerini kullanamıyorlar. Milletvekillerinin özgür iradelerini yerine getirmesi için önseçim getirilmeli. Türkiye'deki bütün STK'ları davet ettik, Ankara'da güçlü bir parlamenter sistem için neler yapılmalıdır diye 16 maddede anlattık. Bizim kadar açık ve net bu konuya yaklaşan ikinci bir parti yok.

"Fiili Durum Hangi Sorunu Çözdü?"

Sayın Bahçeli, güçlü bir parlamenter sistem için ne öngörüyor? Bugün yapılan hükümet açıklaması var, parlamentoya gelecek maddeler 60 ila 100 arasında olacakmış. Nedir bunlar? Bu siyasi irade ve halkı kandırmaya yönelik adımdır. Bunları hükümet hazırlamıyor, Saray'da hazırlanıyor. Bir hükümetin iradesi olmazsa olmaz. Sayın Bahçeli 'Fiili bir durum var' diyor. Fiili durum nedir, şu an başkanlık sistemini yaşıyoruz demektir. Bu durum hangi sorunu çözdü? Tam tersine Türkiye sorunlar yumağının içine itildi. Sorumsuzluğu anayasa ile güvence altına alınmış bir kişi, başbakanın görevlerini kullanıyorsa, o başbakan nasıl oturabiliyor o koltukta?

"Erdoğan Tarafsızlığını Bozmadığı Dönemde Eleştirmedik"

Bizim Erdoğan'la bir sorunumuz yok. Halkın oylarıyla seçilmiştir, tarafsızlığını bozmadığı sürece eleştiri almamıştır. Tarafsızlığını bozunca eleştirdik. Sen Anayasa'da yemin ettin. Ettiği yemine sadık kalmaması son derece tehlikeli bir durumdur. Hukuka örnek olması gereken Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Bizim muhatabımız Sayın Başbakan. Bizim muhatabımız Başbakan'dır. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğu esastır. O makam sadece bir partiyi temsil etmiyor.

"Bahçeli'nin Ne Düşündüğünü Anlayamadık"

Türkiye'nin bu kadar sorunu varken, başkanlık sistemi tartışmaları ötelenmişken, bunun tekrar getirilmesini anlamış değilim. Önümüzdeki süreç için de Sayın Bahçeli daha ayrıntılı bilgi verebilir. Sayın Bahçeli'nin ne düşündüğünü bilmiyoruz. Şu aşamada Bahçeli ile görüşmemiz olmayacak.

Türkiye'yi Ateşe Atmak İstiyorlarsa Evet Diyebilirler

Türkiye'yi ateşe atmak istiyorlarsa, siyaseten de bölünme noktasına taşımak istiyorlarsa "evet" oyu verebilirler. Türkiye'nin bölünmesi söz konusu olabilir. Siyasal yapı tamamen değişecek. Sorun Türkiye'nin bekaası sorunudur. Sayın Bahçeli de Türkiye'nin bekaasını benim kadar savunuyordur. Yarın bir kişi başkan olup, 'Bu bölgeyi size veriyorum' dese ne olacak? Biz Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü düşünüyoruz. Bizim rejim sorunumuz yok.

Referanduma Gidilirse

Halk bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü, geleceğini düşünmez mi? Türkiye'nin geleceğini önemseyen herkes oturup düşünmeli. Halk iç savaştan mı yoksa barıştan mı yana? Şimdi başkanlık sistemi, niçin, muhalefet olmasın. Dünyada böyle bir sistem yoktur.

Erken Seçim mi Yapılacak  ?

Biz her koşulda seçime hazırız. Tek başına iktidarken niçin seçime gidiyorsun? İçlerindeki Bylockçuları elemek için. Haziran'dan sonra bir koalisyon ortamı çıkmıştı, o dönemi anlarım. Şimdi, tek başına iktidarlar ve 'Biz Türkiye'yi yönetemiyoruz' diyorlar. 550 milletvekili çıkarsalar bile Türkiye'yi yönetemezler. Çünkü yönetme erkini kaybetmişlerdir. Kendi içlerinde de ciddi sorunlar var. FETÖ'cü olan, olmayan var. Bir Cumhurbaşkanı milletin yarısına nasıl hain der. Bir Cumhurbaşkanı konuşurken kelimeleri dikkatle seçer. Beyefendi Marmaris'teyken Meclis topa tutuluyordu.

FETÖ Mağduriyeti

Darbe ile doğrudan ilişkisi olmayan kişilere yönelik yaptırımları mağduriyet kabul ederiz. Mağdur sayısı 1 milyonu aşkın. Bir KHK çıkarıyorsunuz, 10 binlerce kamu görevlisinin işine son veriyorsunuz. Şüphe üzerine hukuk oluşturulmaz. İdare suçluyu belirlemez, hukuk karar verir. Bu süreçte kolektif suç yaratıldı. Bir kişi suçluysa, bütün aileyi suçluyorsunuz. Suratli bir şekilde bu Meclis'i kim bombaladıysa, Akıncı Üssü'nde kim talimat verdiyse yakalayın, yargılayın ve bu işi bitirin. Er ve erbaşlar ne yaptı, emre uydular. Öğrenciyi, eri, erbaşı hapse atıyorsunuz. Hapse atacağın adam o talimatı veren adam. Bu ayrımı bilmiyorsanız siz devleti kinle, öfkeyle yönetiyorsunuz demektir.

17-25 Aralık

17-25'te FETÖ'nün elinde silah mı vardı? Niye 17-25? Rıza Sarraf, ayakkabı kutularında paralar, bakan çocuklarının evlerinde para kasaları, 700 bin liralık kol saati vardı. Kendi yolsuzluklarını örtme çabası içindeler. Hilmi Özkök açıklama yaptı, 'Biz hükümeti uyardık' diye. Devlet uyarıyor, raporları var, 'Yapmayın' diyor. Hiçbir önlem alınmıyor, tam tersi yapılıyor. Fatura ere, erbaşa, hakime, savcıya, akademisyene çıkıyor. Barış bildirisini imzalayanlar niye üniversiteden atıldı bunların FETÖ ile ne ilgisi var? Merkez Bankası'nın bastığı paranın üstüne Türkçe Olimpiyatları'nı çıkaran da sizsiniz. Paralel sözcüğü doğrudur. Biri Fethullah Gülen, diğeri Erdoğan.

Bylock Kullanan Vekiller

Kesinlikle var. Bunlar uçaklarla Pensilvanya'ya hacca gider gibi gitmiyor muydu? Onlar konuşuyordu. Bylock kullananların çözülen isimleri seçilerek söyleniyor. Kontrollü. Savcılığa bu kişilerin isimleri bildirilmiyor. Programı bağımsız bir kuruluş incelesin. CHP içinde 1 kişi için söylendi, araştırıldı çıkmadı.

Gülen'İn İadesi

İade edilmesi lazım. 180'e yakın dosya gönderilmiş. Bu kadar dosya göndermek 'İade etmeyin' anlamına gelir. Darbe ile ilgili dosyalarını alır iadesini istersin. Çünkü o kadar dosyanın önce tercüme edilmesi lazım vs. uzun bir süreç. ABD bir de hukuk devleti. Türkiye'de bir hakime telefon açarsanız karar verir. Türkiye'de yargı bağımsızlığı yok. Gülen bir defa kendi iradesiyle Türkiye'ye gelmesi lazım. Suçsuz olduğuna inanıyorsa 'Gelin beni yargılayın' der.

Dış Politika Eleştirisi

Dış politikada Türkiye Cumhuriyeti tarihin en ağır yenilgisini almış bir ülkedir. Türkiye kendi güvenliğini sağlamak mecburiyetindedir. Biz oraya girerken halkı nedenlerle giriyoruz. Niye Kandil'i yok edemiyorsunuz? Terörse terör, tehditse tehdit. Kandil'i yok etmek için parlamenter sistem mi engeldi? 1 Mart tezkeresine döneceksek tartışılacak çok şey var. Mardin'e kadar giden askerler TBMM'den karar çıkmadan gitti. Kim izin verdi buna? Tezkere parlamentonun özgür iradesiyle aldığı karardır.

Kışanak'ın Gözaltına Alınması

Bir seçimle gelenin seçimle gitmesi demokasi kuralıdır. Seçimle gelenler hukukle verilen görevi yapmaları gerekir.