CHP Ödemiş İlçe Başkanı Halis'ten 'çiftçi buluşması' açıklaması: "Konu amacından saptırıldı, orada çiftçilerin sorunları vurgulandı"

TAKİP ET

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, Kılıçdaroğlu'nun katılım sağladığı ve daha sonra İzmir gündemini günlerce meşgul eden çiftçi buluşması hakkında konuştu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyareti kapsamında Ödemiş’te katıldığı çiftçi buluşması polemiği İzmir gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ödemiş’te çiftçi buluşmasında konuşan isimlerin aldığı destekler ve varlıkları net bir şekilde açıklandı. Birçok isimden konuyla ilgili açıklamalar gelmeye devam ederken CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, GERÇEK HABERCİ’ye açıklamalarda bulundu. Çiftçi buluşması konusuna açıklık getiren Halis, çiftçilerin son durumu hakkında da konuştu.
“Konunun özüne inilmeli, sorun çok ciddi”
Çiftçi buluşması, özellikle tarım ve hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu krize dikkat çekmek ve gelecekte yaşanabilecek gıda krizine karşı bugünden alınması gereken tedbirler üzerine olduğuna dikkat çeken Halis, “Bizim o günkü çalışmamız bu zemindeydi; ama iktidarın bu konuda söyledikleri için çok üzgünüm. Bu konu amacından saptırıldı, orada konuşan çiftçilerin mal varlıkları, ekonomik durumları gündeme taşındı. Bizim üzerinden durduğumuz konu şudur; tarım ve hayvancılık sektörü çok ciddi krizdedir. Bu ciddi krizin çözülmesi gerekir, bu konuya devletin el atarak proje üretmesi gerekiyor. Üzülerek söylüyorum ki bu konu farklı şekillerde telaffuz edildi. Bizim basından da ricamız konunun özüne inilmeli, sorun çok ciddi” dedi.
“Bu konulara dikkat çekemezsek üretici üretmekten vazgeçer
Halis, isteyen herkesin internetten yapacağı kısa bir araştırma ile fiyat artışlarını görebileceğinin altını çizerek, “Tarımda artan girdilerden bahsediyoruz, rahatlıkla bir internet sitesinden yem fiyatlarına bakıp aradaki fiyat farkını görebilirsiniz. Bu sadece yem olarak değil gübrede de elektrikte de akaryakıtta da zirai ilaçlamada da aynı. 3-4 sene geriye gitmeye gerek yok 1 sene hatta 6 ay içinde bu fiyatların nereden nereye geldiğine bakılması yeterli. Biz bunların dikkatini çekmek istiyoruz. Biz bu konulara dikkat çekemezsek üretici üretmekten vazgeçer. Üreticilerimizin üretmekten vazgeçmesi demek de ülkemiz için çok ciddi bir tehlike yaratır” diye konuştu.
“Destek veriliyor; ama yeterli değil”
Ödemiş’te ve Küçükmenderes’teki üreticilerin artan girdiler nedeniyle üretimden vazgeçme noktasında olduğunu vurgulayan Halis, şunları söyledi:
“Bu da çok sıkıntılı yerlere gidecek. Parti olarak yaptığımız çalışmaların özünde bu vardır. Tarım ve hayvancılık ihmal edilecek bir konu değildir. Arabası evi olabilir, bizim değindiğimiz nokta bu değildi. Küçükmenderes, Türkiye’nin Hollanda’sıdır. Küçükmenderes Ovası, dünyanın sayılı üç ovasından birisidir. Bu ovada yaşayan üretici şu anda tarımda da hayvancılıkta da üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle üretimi durdurma noktasındadır. Bu büyükbaş hayvan sayısında da tarımda da kendisini gösteriyor. Bu konuda devletimizin acil önlemler alması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, acilen önlem almalı. Yoksa bakanlığımız şunun köpeği var bunun hayvanı var şuna şu destek veriliyor demesine gerek yok. Biz destek verilmiyor demiyoruz; ama verilen destekler yeterli düzeyde değil. Üretici bu maliyetlerle üretemez diyoruz, üretici mağdur Türkiye’yi gelecekte gıda krizi bekliyor diyoruz.”
“Çiftçilerimizin yanında yer almalıyız”
Halis, Türkiye uzun zamandır kendi kendisine yeten dünyanın 6-7 ülkesinden birisi olduğunu belirterek, “Şu anda tarımda ithalata yönelik bir ekonomi modeli benimsendi. İşte pirinç bir yerden saman bir yerden mercimek bir yerden alınıyor. Oysa bizim Anadolu’muz çok verimli topraklara sahip. Küçükmenderes de bu verimli topraklardan bir tanesi. Bu topraklar üzerine yapılacak olan üretimle hem vatandaşın refahı artacak hem de doğal olarak üretilen tüketilecek. Bizim üzerinde durduğumuz bu yoksa kişilerin malıyla alakalı bir durum yok. Vatandaştan şunu istiyorum; herkes internete yazsın. Tarım ve hayvancılıktaki artışları kısa bir araştırma ile net bir şekilde öğrenebilirler. Biz üretenlerin yanında yer almazsak çiftçiler üretim yapmak istemezler. Bizim yaptığımız çalışma da bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.