CHP ve DEM Parti'nin 'hayali seçmen' itirazı 'kısmen' doğru çıktı

TAKİP ET

Politik Yol'da yer alan habere göre CHP ve DEM Parti tarafından Diyarbakır’ın Eğil ilçesindeki bir mahalledeki seçmen listelerine ayrı ayrı yapılan “hayali seçmen” itirazında 7 seçmenin adreslerinde ikamet etmediği ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde 878 olan seçmen sayısı 8 ayda bin 214 artarak, 2 bin 88’e çıkmasıyla ilgili Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan iki ayrı başvuru karara bağlandı.

İlçe Seçim Kurulu, başvurunun “kısmen kabul/kısmen reddine” karar verdiği başvurularda sadece altı seçmenin söz konusu adreslerde ikamet etmediği aktarıldı.

878 OLAN SEÇMEN SAYISI 8 AYDA 2 BİN 88’E YÜKSELDİ

DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Ömer Akgündüz ve CHP İlçe Başkanı Mustafa Aktay tarafından yapılan iki başvuruda da ilçeye bağlı Yenişehir Mahallesi’ndeki seçmen sayısının 14 Mayıs 2023 seçimlerinde 878 olmasına rağmen 4 Ocak 2024 günü askıya çıkan seçmen listesine göre 2 bin 88’e yükselmiş olduğuna dikkat çekildi.

‘HAYALİ SEÇMEN TAŞINDI’ İDDİASI

Söz konusu dilekçelerde, şöyle denildi: “Listedeki seçmenlerin İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki binalara hayali olarak yerleştirildiği, söz konusu jandarma yerleşkesindeki binalara belediye tarafından 25/d dış kapı numarası ve içerisinde 40 tane bağımsız kapı numarası verildiği, yine 25/f dış kapı numarasına 22 bağımsız kapı numarası verildiği, buralara sırayla yaklaşık 800 ve 400 hayali seçmen taşındığı, listenin erkek seçmenlerden oluştuğu, bu seçmenlerin Diyarbakır’ın farklı ilçelerinden gelen askeri personeller olduğu, listedeki seçmenlerin adına ne elektrik ne de su faturası olmadığı” aktarıldı. Bu kapsamda listenin incelenerek itiraza konu seçmenlerin listeden çıkarılması talep edildi.

SEÇİM KURULU: 2 BİN 88 DEĞİL BİN 170 SEÇMEN VAR

Başvuruları ayrı ayrı karara bağlayan İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti’nin itirazıyla ilgili kararında söz konusu adreslerde bin 170 seçmenin olduğu ve bunların da Eğil İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli olduğu, 37 kişinin ise Eğil İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan araştırmalar neticesinde çeşitli kamu görevlerinde çalıştıkları ve adreslerinde ikamet ettikleri aktarıldı.

7 SEÇMEN ADRESİNDE DEĞİLMİŞ!

Kararlarda DEM Parti’nin başvurusunda 6 seçmenin, CHP’nin başvurusunda ise 1 seçmenin adreslerinde ikamet etmediğinin tespit edildiği aktarıldı. İlçe Seçim Kurulu, adreslerinde ikamet etmeyen seçmenlerle ilgili “MERNİS’te kayıtlı son adreslerine gönderilmelerine…” karar verdi.

CHP DEM Parti hayali seçmen itiraz