Çiftçi: "Doğayla dost, sürdürülebilir ve planlı üretim yapmalıyız"

TAKİP ET

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube eski Başkanı Ferdan Çiftçi tarım politikalarında yapılması gereken değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçi, tarım politikalarının doğa dostu ve sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ederek 'Tarım alanlarımıza, meralarımıza ve su havzalarımıza sahip çıkmalıyız' dedi.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- AK Parti iktidarının tarım politikalarına eleştiriler getiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube eski Başkanı Ferdan Çiftçi, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde iktidar değiştiği takdir de tarım politikalarının nasıl olması gerektiğine dair GERÇEK HABERCİ’ye değerlendirmelerde bulundu.
Gıda fiyatlarındaki yükselişin yalnızca tarım politikalarıyla alakalı olmadığına da değinen Çiftçi, “Gıda fiyatlarındaki yükseliş ekonomi politikalarından da kaynaklanıyor. İthalata dayalı tarım politikaları, üretici desteğinin net olarak yetersiz olması ve planlı üretimin yapılmaması bugünkü sorunlarımızın temel nedenleridir” dedi.
Temennimiz iktidarın değişmesi
14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde iktidarın değişmesini temenni ettiklerini ifade eden Çiftçi; “20 yıllık iktidar döneminde yanlış politikalar değişmediyse yeniden seçildikleri takdirde de değişmeyecektir, temennimiz bu seçimde iktidarın değişmesidir. Geldiğimiz noktada fiyatlar hep yukarıya gitti, üretimde kopuşlar hızlandı ve tarım alanlarımız azaldı. Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle de beraber yaptığımız yanlışların sonuçlarını yaşıyoruz” diye konuştu.
Doğayla dost ve sürdürülebilir politikalara ihtiyaç var
Seçimlerde iktidar değiştiği takdirde uygulanması gereken tarım politikalarını da dile getiren Çiftçi şöyle konuştu:
“Seçim sonrası uygulanacak tarım politikalarının doğayla dost ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Politikalarımızla tarım alanlarımıza, meralarımıza ve su havzalarımıza sahip çıkmalıyız. Tarımsal destekleri yeterli, nitelikli ve zamanında yaparak, planlı üretim yapmalı ve planlı üretimi de zorlamaya dayalı değil, destek ve yönlendirmeye dayalı yapmalıyız. Bu politikalar sadece bitkisel üretim için değil hayvansal üretim için de geçerli olmalı ve uygulanmalı. Ekstra olarak sulama yatırımlarını hayata geçirmemiz ve basınçlı sulama sistemlerini destekleyip, planlamamız gerekiyor.”

Ferdan Çiftçi Ziraat Mühendisleri Odası tarım politikaları