Çiğli'de Hemşire Krizi Patladı

TAKİP ET

Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde yeterli sayıda hemşire bulunmamasının yeni bir kriz çıkardığını söyledi. Yıldırım, 'Ağustos ayında hemşire takviyesi yapılması yönünde uyarmıştık. Ancak dün itibariyle ameliyathanelerde hemşirelerin yetersiz oluşuyla ameliyatların yetiştirilmesinin yavaşladığını gördük. Hastaneye acil hemşire takviyesi yapılmalı' dedi.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde hemşire krizinin derinleştiğini belirten Yıldırım, “Karşıyaka ve Çiğli Devlet Hastaneleri’ndeki kadroların aktarılmasıyla faaliyete geçen Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde yeterli sayıda personelin olmayışı nedeniyle çalışanlar beklenen performansı sağlayamıyor” diye konuştu.

Yoğun Bakım Açmakla Olmaz

Hastaneye son zamanlarda yoğun bakımlar açılması için hummalı bir çalışma olduğunu belirten Yıldırım, “Ancak personel olmadan yoğun bakımlar işlemeyecek. Ağustos ayında yaptığımız uyarının üzerinden 4 ay geçmesine karşın gececi görevlerle takviye yapıldığını, taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini çok iyi görüyoruz. Bunun kanıtı geçtiğimiz gün ortaya çıkmıştır. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde kriz patlak vermiştir. Geçtiğimiz gün itibariyle ameliyatlar yetiştirilemedi. Kuzey Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanlığı’nı defalarca uyarmamıza rağmen uyarılarımızı dikkate almamakta direttiler. Geçici görevle gelen sağlık personeli de bir an önce gitme derdindedir” dedi.

Temel İhtiyaçlar Bile Karşılanmıyor

Hastanede 33 ameliyathane hemşiresi olduğunu söyleyen Yıldırım şöyle konuştu; “33 ameliyathane hemşiresinden gün aşırı nöbette olanlar var. Nöbette olanları çıkardığımızda gündüz çalışan hemşire sayısı 22. 11 ameliyat salonunda 22 hemşire çalışıyor. Ameliyatlar 1 saat ile 6 saat arasında değişiyor. Hemşireler dinlenmeyi bırakın, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Burada sorunun çözülmesi için en az 45 hemşire olması gerekiyor. Sağlık Sen olarak hastaların mağduriyetini hiçbir zaman istemeyiz. Mağdur olmaları bizim çözümümüze katkı sağlamaz. En az 5 kişinin çalışması gereken yerde 3 kişi çalışıyor. Bu durum hastaların sağlığı için de tehlikedir. Sonuçta insan sağlığıyla uğraşıyoruz.”

Acele Açıldı

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nin acele bir şekilde açıldığını söyleyen Yıldırım, “Bunun yanı sıra 15 Temmuz sonrası ihraç edilen ya da görevden alınanlar, Sağlık Bakanlığı’na devredilen hastanelerle beraber İzmir’in kuzey bölgesinde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşandı. Bunun üzerine bakanlıktan istenen hemşire sayısı istenen rakamların çok altında karşılandı” dedi.

Tayin Değil Atama

Yıldırım sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu; “Sağlık turizmini hedefleyen İzmir’de sadece Çiğli’de değil diğer hastanelerde de personel sayısı artırılmalı. Bu, tayin dönemleriyle değil, KPSS yoluyla yeni atamalarla yapılmalı” diye konuştu.