Çin hükümeti otomotiv devlerinden anlık veri topluyor

TAKİP ET

Aralarında Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler, Ford, General Motors, Nissan ve Mitsubishi devlerin bulunduğu 200'den fazla elektrikli ve bağlantılı otomobil üreticisinin, araçların yerini, km'sini ve pilinin şarj durumunu Çin hükümetine anlık olarak raporladığı ortaya çıkarıldı.

Çin hükümetinin, ülkedeki tüm elektrikli araçlardan veri topladığı ortaya çıktı. Çin’in, ülkedeki onlarca elektrikli otomobil üreticisinden, araçların konumunu düzenli olarak hükümete rapor edilmesini talep ettiği belirtildi.

Associated Press’in (AP) haberine göre aralarında Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi ve elektrikli araç start-up’larının da bulunduğu 200'den fazla üretici, Çin’de devlet destekli izleme merkezlerine, pozisyon bilgilerini ve diğer veri noktalarını iletiyor. Üstelik bu verilerin iletildiğinden otomobil sahiplerinin haberi de bulunmuyor.

Otomobil üreticileri sadece alternatif enerji araçlarına uygulanan yerel yasalara uyduklarını ifade ederken, Çinli yetkililer, verilerin kamu güvenliğini iyileştirmek, endüstriyel gelişmeyi ve altyapı planlamasını kolaylaştırmak ve sübvansiyon programlarında sahtekarlığı önlemek için kullanıldığını söylüyor.

 

Ancak elektrikli ve internet bağlantılı araçların bulunduğu ABD, Japonya ve Avrupa gibi büyük pazarlarda benzer bir gerçek zamanlı veri toplamanın yapılmaması, Çin’de gündemden düşmeyen kişisel mahremiyet ve gizlilik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

PİLİNİ BİLE GÖZETLİYORLAR

2016 yılında yayınlanan ulusal şartnamelere göre, Çin'de ülke çapında 1 milyondan fazla araçtan bilgi alan Pekin Teknoloji Enstitüsü tarafından yönetilen birim ise bu verileri Ulusal İzleme Merkezi’ne iletiyor.

İzleme araçlarının kitlesel gözetiminin ana odaklarından biri olduğunu belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün üst düzey bir araştırmacısı olan Maya Wang, “Devlet gözetimine karşı sıfır koruma var. Hükümet insanların her zaman neyin peşinde olduğunu bilmek ve mümkün olan en hızlı şekilde tepki vermek istiyor” diyor.