Çocuk yoksulluğunda Türkiye'nin karnesi: 'Çocuklar sınıflara besin getiremez durumda'

TAKİP ET

Türkiye çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arasına ilk sıralarda yer alırken Eğitim-Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Savaş Candemir yoksulluğun eğitime yansımasını 'Daha önceki senelerde çocuklar, ailelerin beslenme çantasına koydukları yiyeceklerle gelirlerdi şimdi öyle bir durum var ki çocuklar sınıflara besin getiremez durumdalar' sözleriyle değerlendirdi. 

Uğurcan BOZTAŞ- GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER- Türkiye’de her geçen gün artan enflasyon nedeniyle yoksulluk sorunu daha da derinleşiyor. Türkiye birçok enflasyon kaleminde diğer ülkelere göre listede ya birinci sırada ya da birinci sıralara yakın konumda. Enflasyonun yarattığı derin yoksulluktan en çok etkilenen kesim ise kuşkusuz çocuklar oluyor. UNICEF’in araştırmasına göre Türkiye’de her 5 çocuktan birisi yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye, çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arsında ise ikinci sırada yer alıyor. Ankara Tabip Odası’nın (ATO) bu yıl yayımladığı rapora göre ise her 100 çocuktan 22’si yoksulluk içinde büyüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir çocuk yoksulluğuna ilişkin Gerçek Haberciye konuştu.  
“ÇOCUKLAR OKULA AÇ GELİYORLAR”
Ülkemizde çocuk yoksulluğu konusunun çok da şaşırtıcı olmadığını söyleyen Candemir; “Ülkenin yüzde 50’si asgari ücret denilen bir ücretle geçiniyor ve bu da ortalama bir ücret oldu. Zaten Türkiye’de birçok kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında çalışıyor. Bu anlamada ailelerin çocukları da kendilerine düşen payı alıyorlar. Geçtiğimiz günlerde meclisten geçen eğitim bütçesinde çocuk yoksulluğunu hakkında atılacak herhangi bir adımdan bir ibare yok. Çocuklar okula aç geliyorlar. Ben sınıf öğretmeniyim, birimci sınıfları okutuyorum. Daha önceki senelerde çocuklar, ailelerin beslenme çantasına koydukları yiyeceklerle gelirlerdi şimdi öyle bir durum var ki çocuklar sınıflara besin getiremez durumdalar” dedi. 
“SADECE KURU EKMEKLE BESLENEN ÖĞRENCİLER VAR”
2024 yılında eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Candemir; “Sadece kuru ekmekle beslenen öğrenciler var bu durum gözle görülür bir hale büründü. Dolayısıyla bu konu eğitim alanını da etkiliyor çünkü sağlıklı beslenemeyen çocukların zihinsel gelişimleri de yetersiz oluyor ve zihinsel olarak gelişemiyorlar. Zihinsel ve fiziksel olarak gelişemeyen çocukların eğitim başarısı da düşüyor. Çocukların daha iyi beslenmeleri en azından eğitimlerini daha sağlıklı yürütebilmeleri için gerekli besini ve eğitim araç gereçlerini karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Çocuk yoksulluğu Türkiye genelinde olan yoksulluğun bir yansıması aslında. Çocukların eğitim seviyesinin düşük olması ve eğitim faaliyetleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntıların sebeplerinden birisi de yoksulluktan dolayı sağlıksız beslenmeleridir” diye konuştu.

Savaş Candemir çocuk besin beslenme çantası