Cumhurbaşkanı: Tek Adamcılık CHP'nin Yapısında Var

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da valilik önünde düzenlenen toplu açılış töreninde konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da valilik önünde düzenlenen toplu açılış töreninde konuşuyor.

 

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Manisa, 15 yılda 18 milyar liralık yatırımla yepyeni bir çehreye kavuştu. İstanbul-İzmir otoyolu aynı zamanda bir Manisa projesidir. Yaklaşık 6,5 milyar dolarlık proje etap etap hizmete girmeye başladı. Bunlar 16 Nisan'ın öncü haberleridir. İstanbul-İzmir 3 saat. Arabana atlayacaksın 3 saatte İstanbul'dan İzmir'e, Manisa'dan ulaşacaksın. Bugünler yaklaştı. Ankara-Afyon-Uşak-Manisa-İzmir hızlı tren hattı inşa ediliyor. Bu hat devreye girdiğinde Ankara-Manisa arası 3 saatin de altına düşüyor.

Manisa her dönemde bu coğrafyanın üreten ölü, savaşan kolu, düşünen beyni olmuştur. Şehrimizin terörle mücadelede 21 şehidi var. Son El Bab operasyonunda da 3 gazisi var. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

Dün Osmanlı'ya şehzade yetiştiren Manisa, Cumhuriyet tarihi boyunca yine ülkesinin gelişmesine, kalkınmasına en büyük desteği vermiştir. Manisa'ya bugün büyük bir görev düşüyor. Türkiye 16 Nisan'da önemli bir tercih yapacak. Türkiye 16 Nisan'da sandığa gidecek. Ne yapıyoruz, yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Muhalefet 'rejim değiştirecek' diyor. Öyle bir şey yok bizim yönetim sistemiyle sorunumuz var. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlığı birleştiriyoruz ve güçlü bir yönetim sistemi oluşturuyoruz. 14 yıldır ülkeyi nereden nereye getirdik. Cumhuriyet tarihi boyunca bu ülkede 6 bin 100 km yol yapıldı. Biz 14 sene bu rakama 18 bin km bölünmüş yol ilave ettik. 25 tane havalimanımız vardı şimdi 59 tane var. 16 Nisan'da 'Evet' bunları devamı demektir. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanımızın ilk etabını açacağız. İzmir'de doğru düzgün havalimanı yoktu. Adnan Menderes'i biz yaptık. İzmir gibi modern olması gerektiren bir şehrin doğru düzgün bir havalimanı yoktu. Beydağı Barajı'nı yaptığımız zaman birileri bizimle dalga geçmişti. Ovaları sulamaya başladık mı?

Meclisin ve yargının görevini yeniden tanımlıyoruz ve güçlendiriyoruz. Diyorlar ki Meclis'i kaldıracaklar. Yalan konuşuyorlar Meclis'in gücünü artırıyoruz. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kadar tüneller yaptık. Bitmedi biz denizin altında da gideriz dedik. Fatih Sultan Mehmet karaların üstünden gemileri yürüttü, biz de denizin altından yollar yaptık, araçları yürüttük.

1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumdan beri beni tanıyorsunuz. 2002'de milletvekilliğim ertelendi. 2003'ten bu güne kadar yurt içi ve dışında sizleri temsil ederken ortaya koyduğum duruşa da şahitsiniz. Bu milletin şanına ne yakışırsa onu yapmamız lazım.

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi milletimizin geleceği için istiyoruz. Eğer mevcut sistemle Türkiye'nin hedefine ulaşabileceğine inansaydık emin olun Anayasa Değişikliği konusunda en küçük bir adım atmazdık. Ama gördük, yaşadık. Biz damdan düştük, neyin ne olduğunu biliyoruz. Başbakanım ilk göreve geldim, Merkez Bankası'na atama yapacağız. Merkez Bankası'na yapacağım atamada, bir arkadaşımı ortaya getirmek istedim. Yapmadılar. Uygun değil dedi. Arkadan ikinci bir teklif yaptım, bu zihniyet var ya çok ilginçtir. Şu anda Başbakan Yardımcımız olan Mehmet Şimşek'i teklif ettim. Bu da olmaz dedi. Niye olmaz. 'Ben böyle uygun gördüm, olmaz' dedi. 'Ben böyle uygun gördüm' dedi. 'Başörtülü değil, Amerikalıdır' dedim. Ona da hayır dedi. Maalesef ikisi de olmadı. Sonra Merkez Bankası içinden bir arkadaşı başa getirdik. Niye, zihniyet uymuyor. İlla aynı yerden gelecek. Bu zihniyet kendi zihniyetinde olduğu halde rahmetli Ecevit'e kitap fırlattı. Cumhurbaşkanı Başbakan'a anayasa kitapçığını fırlatacak, böyle bir anlayış olabilir mi? Ben Sayın Gül'le, ben de iki başbakanla böyle sıkıntılar yaşamadık. Eksikler yanlışlar olsa da aramızda halledebiliyoruz.

Bu ülkede zayıf yönetimler, bütün bunlar yüzünden siyasi ve ekonomik krizler çıktığında zararı millet görüyor. Onların ise batan geminin malları misali kendilerine menfaat sağlamaktan başka düşünceleri yok. Cumhurbaşkanı seçimleri çıkmaza girdi, kaybeden millet oluyor. Başbakanlığım döneminde önümüze çıkarılan engelleri biliyorsunuz değil mi? 367 garabeti ve diğer usulsüzlükler dün gibi gözümüzün önünde.

Türkiye, 16 Nisan'da bu anayasa değişikliğine durduk yere gelmemiştir. Asırlık sıkıntılar, tecrübler, ortaya çıkan ihtiyaçlar vardır. 16 Nisan'da sandıkları 'Evet'le patlatmak durumundayız. Manisa büyük güçlü müreffeh Türkiye için 'Evet' diyor muyuz?

Özellikle son 3-4 yıldır her cepheden ülkemize büyük saldırı var. Teör örgütlerinden ekonomiye, uluslararası kuruluşlara kadar her araç kullanılıyor. Mevcut sistem dünkü Türkiye'nin dahi ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Birileri diyor ki '10 yıldır işler tıkır tıkır yürüyor' Bunun kerameti sistemden kaynaklanmıyor. Şahsıma bağlayanlar var, biz bu sistemi sadece milletimiz için istiyoruz. Türkiye hedeflerine daha kolay ulaşabilsin diye istiyoruz. Tek adamcılık CHP'nin yapısında var. İl başkanları o ilin il valisiydi aynı zamanda. Türkiye terör örgütleriyle mücadelesini daha güçlü yönetebilsin diye değişikliği istiyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden 57'si başkanlık sistemiyle yönetiliyor.