Davutoğlu: O gün ilk ihbar 'Fidan'a suikast' olarak gelmiş

TAKİP ET

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu, darbe girişimi öncesinde ilk ihbarın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a suikast yapılacağı yönünde geldiğini söyledi.

NTV canlı yayınına katılan Davutoğlu, istihbarat zaafı olduğu eleştirilerinin hedefindeki MİT ve genelkurmay başkanlığı arasında o gün gerçekleşen toplantının ayrıntısını şöyle anlattı: “O gece itibariyle olan bitenden ben de çok geç ve doğal yollarla bilgi sahibi oldum. Belki hepimize bunun önceden bildirilmesi lazımdı. Hatta bu tür olağanüstü durumlarda kimin nereye gideceği… Esas ilk ihbar Hakan Fidan’a yapılacak bir suikast şeklinde geliyor, darbe şeklinde değil de helikopterle Fidan’a yapılacak bir eylem şeklinde. Hakan Fidan da bunu genelkurmay başkanımızla görüşerek çözme yoluna gidiyor.”

Davutoğlu, “Ama yine de cumhurbaşkanı ve başbakanla paylaşılmalıydı. Ben de başbakanlık konumunda olsam bu soruyu sorardım. Hepimizi uykuda yakalayacak darbenin erkene çekilmesinin sebebi bu. Bunlar tabii biraz da hepimizin o kritik süreçte yaşadığı zor anlar” diye konuştu.

TSK açıklamamıştı

Genelkurmay başkanlığı, darbe girişiminin ardından yapılan ilk açıklamada, “15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki ÇOLAK ve Gnkur. II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER’in katılımıyla değerlendirilmiştir” denilmiş, MİT’ten alınan bilginin ayrıntısı paylaşılmamıştı