Deniz ulaşımı İzmir'e nefes oluyor

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımında yaptığı çalışmalar, İZDENİZ gemilerinde taşınan araç ve bisikletli yolcu sayısını artırdı. Bir yılda, yaklaşık 7 bin tonluk karbondioksit gazının salınımı önlendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer, 2030 yılında ‘sıfır karbon’ hedefi üzerine, toplu taşımada deniz ulaşımına ağırlık verildi. İZDENİZ’in Bostanlı-Üçkuyular hattında feribot ve sefer sayıları artıtıldı. 2022 yılında 1 milyon 299 bin, son üç ayda ise 272 bin vasıta sahibi seferlerden faydalandı. 2022 yılında başlatılan ‘Bisikletli Deniz Ulaşımında 5 Kuruş’ uygulamasından ise 2022 yılında 239 bin, 2023’ün ilk aylarında ise 48 bin yolcu yararlandı.

“TAM KAPASİTEYLE ÇALIŞIYORUZ”
Deniz ulaşımındaki çalışmaların uygulanış biçimine ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, “İklim krizine karşı 2030’da sıfır karbon hedefiyle projelerimizi hayata geçiriyoruz. İZDENİZ filomuzda bulunan 7 araba vapuruyla günde ortalama 55, hafta sonu ise 51 sefer düzenliyoruz. Tüm seferlerimizde feribotlarımız tam kapasite çalışıyor. Bu işleyiş modelimiz ile yıllık yaklaşık 2,6 milyon litre yakıt tüketimini engelliyoruz. 1 yılda yaklaşık 7 bin ton karbondioksit salımını da engellemiş oluyoruz. Karbon emisyonunu azaltmaya yönelik birbiriyle bütünleşik, mobiliteyi artıran, doğa dostu enerji kaynaklarını kullanan araçların kullanımını yaygınlaştırıyoruz. Karbon salımını artıran unsurları sistematik olarak bertaraf edici yenilikçi projelere öncelik veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİSİKLETLİ BEŞ KURUŞ ÖDÜYOR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir hareketlilik üzerine bir stratejik plan hazırlayan öncü kurumlardan bir tanesi olduğuna işaret eden Oruç, “Uluslararası paydaşlarımız işbirliğinde yaklaşık bir yıldır devam eden ‘Sürdürülebilir Hareketlilik’ planı kapsamında kent genelinde sürdürülebilir ulaşım sistemleri için çalışmamız devam ediyor. İzmir Türkiye’de en büyük bisiklet ağına sahip bir kent. Kent genelinde yaklaşık 111 kilometre bisiklet yolumuz bulunuyor. Aynı zamanda Eurovelo ağıyla birlikte 600 kilometreyi geçiyoruz. Ayrıca, bisiklet kullanımını artırmak için feribotlarımızda ve vapurlarımızda teşvik edici çalışmalarımız bulunuyor. Vatandaşlarımız deniz yolu ulaşımında normal binişte tam ücret verirken bisikletli ulaşımda 5 kuruş ücret ödüyor. Bu uygulamamız sayesinde son bir yılda bisiklet kullanım oranı yüzde 50 arttı. Temiz ulaşım modellerini artırmak için çalışıyoruz.  İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çevreci ulaşım araçlarını kent geneline yaymaya devam edeceğiz” dedi.

izmir tunç soyer izdeniz vapur