Deprem bölgelerinde uyuz ve bit salgını var, birinci derece sağlık hizmetleri sağlanmalı

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde uyuz vakalarının artışa geçmesi üzerine, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi  F. Yüce Ayhan salgın riskine karşı uyarıda bulunarak şöyle konuştu; 'Depremzedelere 1. derece sağlık hizmetlerinin sağlanması ve bölgeye yönelik yoğun bir inceleme ve izleme çalışması gerekiyor.'

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- Depremden etkilenen bölgelerde uyuz vakalarının artış göstermesi üzerine İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi F. Yüce Ayhan salgın riskine karşı uyarıda bulundu. Ayhan, çadır ve konteynır kentlerin standartlara uygun kurulması ve temel hijyen için foseptik, atık su, içme ve kullanma suyu sağlanması gerektiğini ifade etti.
1’inci derece sağlık hizmetleri sağlanmalı
Deprem bölgesinde yaygın olmasına rağmen Türkiye genelinde bir uyuz salgını riski olmadığını ifade eden Ayhan, salgın hastalıklarını engellemek için yapılması gerekenler şöyle sıraladı;
“Hastaların kontrolsüz hareketinden kaynaklanan bir taşıma söz konusu olabilir fakat uyuz çok kolay bulaşan bir enfeksiyon değil. Ortak yaşam alanında bir arada yaşamakla ortaya çıkan ve bulaşmak için deri temasına ihtiyaç duyan bir enfeksiyon dolayısıyla doğrudan bölgedeki yaşam koşullarıyla ilgili. Bu durumda uyuz salgını Türkiye genelinde pek olası değil. Bu gibi hastalıkların deprem bölgelerinde önlenmesi için oradaki insanların yaşam alanları standartlara uygun olarak düzenlenmeli, bu sadece salgın hastalıkların önlenmesi için değil yangın gibi durumların önlenmesi için de önemlidir. Bu noktada Halk Sağlığı Uzmanlığı Derneği'nin standartlarına uyulması gerekiyor, bizim gözlemlerimiz bu standartların uygulanmadığı yönünde ve bu durum enfeksiyonun yayılımı açısından bir risk oluşturuyor. Depremzedelere birinci derece sağlık hizmetlerinin sağlanması ve bölgeye yönelik yoğun bir inceleme ve izleme çalışması gerekiyor.”
Bölge için ciddi risk söz konusu
Bölgede ciddi bir salgın hastalık riskinin söz konusu olduğunu vurgulayan Ayhan “Bölge için ciddi bir risk söz konusu çünkü orada sağlıklı yaşam koşulları yok. Orada hem hastaların izlemleri ve tedavilerinin sağlanması hem de hastalıkların yayılımlarının önlenmesine yönelik koşulların sağlanması çok önemli. Bu sadece Sağlık Bakanlığının sorumluluğu değil aynı zamanda bölgeye lojistik destek ve barınma olanakları sağlanmasıyla da alakalı. Bölgelere içme ve kullanma suyu da sağlanması gerekiyor ki bu noktada mesela Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da sorumluluğu var” dedi.
Sağlık bakanlığı şeffaf değil, bölgede uyuz ve bit salgını var
Sağlık Bakanlığının bölgedeki hastalıklara dair şeffaf olmadığını ifade eden Ayhan “Sağlık Bakanlığı veri paylaşmıyor ve şeffaf olmaya da özen göstermiyor. İzmir Tabip Odası olarak Kahramanmaraş’a bir konteynır ünitesi kurduk ve oradaki gözlemci arkadaşlarımızın bildirimlerini alıyoruz. Bölgedeki arkadaşlarımızdan aldığımız bildirimlere göre ciddi bir bit ve uyuz salgını olduğunu biliyoruz, tabi tüm deprem bölgesini düşünerek vaka sayısı veremiyoruz. Tabi Sağlık Bakanlığının deprem bölgeleri için elindeki tüm verileri paylaşması gerekiyor.” diye konuştu.

Batuhan KAYA Yüce Ayhan İzmir Tabip Odası bit salgını uyuz depremzede