Deprem bölgesindeki vatandaşların yüzde 25'i oy kullanamayacak!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 2 yıkıcı depremde büyük hasar alan Hatay'ın Defne, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Gaziantep'in İslâhiye ilçelerinde seçimlere katılımın yüzde 25 daha düşük olacak.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasar alan Defne, Pazarcık ve İslâhiye ilçelerinin CHP'li İlçe Başkanları, deprem sonrasında vatandaşların bölgeyi terk etmek zorunda kalması sebebiyle seçimlere katılımın geçen seçimlere oranla daha düşük olacağını ifade etti. Vatandaşların memleketlerinde oy kullanabilmesi için çalışmaları olduğunu ancak bu çabaların yetersiz kalacağını ifade eden İslâhiye CHP İlçe Başkanı Mustafa Köse “Geçen seçimlerde 40 bin oy kullanılıyorsa bu seçimde 30 bin oy kullanılması büyük bir başarıdır” dedi.

"Defne’de 20 bin seçmen oy kullanamaz"
Depremden sonra şehir merkezlerinin boşaldığını ve seçmenlerin yaklaşık 60 bininin göç ettiğini belirten Defne CHP İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız; “Bizim seçmen sayımız yaklaşık 100 bin. Nüfusumuz ise 160 bin civarındaydı ve depremle birlikte yaklaşık 60 bin seçmenimizin göç ettiğini tahmin ediyoruz. Çünkü şehir merkezleri tamamen boşaldı. Biliyorsunuz burada bazı otellerin boşalması, bazı insanların evlerine güvenerek geri dönmesi, konteynır ve çadır temini ve biraz da bizim yürüteceğimiz çalışmalarla seçmenin bir kısmının geri döneceğini tahmin ediyoruz. Muhtemelen ilçemizde 100 bin seçmenin yaklaşık 60 bini oy kullanır diye düşünüyoruz, 20-25 bin seçmen göç ettikleri illerde oy kullanır, yaklaşık 20 bin civarında seçmen de oy kullanamaz. Seçmen taşıma konusu çok pratik gibi görünebilir ama özünde oldukça zordur. Hele ki Defne ilçesine tek giriş olduğu için çok daha zordur. Defne’ye girilen yolun seçim günü tıkanması olasıdır. Çünkü binlerce seçmen yüzlerce otobüsle taşınacak, depremden sonra tahliye sürecinde 60 km’lik konvoylar oluşmuştu ve yine aynı konvoyları görebiliriz diye düşünüyorum. Henüz oyların nerede kullanılacağı konusunda da bir bilgimiz yok, oldukça zor bir süreç bizi bekliyor” dedi.

"İslahiye’de seçimlere katılım eskisi gibi olmayacak"

Seçimlere katılımın önceki seçimler gibi olmayacağını ve oy kullanamayan seçmenin yüzde 25’te kalmasının büyük bir başarı olacağını belirten CHP İslâhiye İlçe Başkanı Mustafa Köse “Bizim ilçemizden ilçe ve illere giden çok, tabi gidenlerle görüşüyoruz ve çoğu oy kullanmak için geri döneceğini belirtiyor. Bulunduğu illerde oy kullanacak vatandaşlarımız da var. Katılım konusunda tablonun önceki seçimler gibi olmayacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Örnek vermek gerekirse mesela geçen seçimlerde 40 bin oy kullanılıyorsa bu seçimde 30 bin oy kullanılması büyük bir başarıdır. Burada olmayan vatandaşlar var, gelemeyecek olanlar var, hastanelerde yatanlar var. Yüzde 25’lik bir kayıp olur” diye konuştu.

"Pazarcık seçmeninin yüzde 30’u oy kullanamayacak"
CHP olarak seçmenlerin oy kullanabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ancak seçmenlerin katılımının yüzde 30 oranında düşeceğini belirten CHP Pazarcık İlçe Başkanı Veysel Şevran da şöyle dedi:
"Veysel Şevran CHP Kahramanmaraş Pazarcık İlçe Başkanı: Seçmenlerin oy kullanabilmesi için çalışmalarımız var, ulaştıklarımızı ve gelmek isteyenleri Pazarcık’a getirmeye çalışacağız. Halihazırda başka illerde olan vatandaşlarımızınsa kayıtları yapıldı ve bulundukları illerde oy kullanacaklar. Vatandaşlarımızın bir kısmı ise kullanmayacak, örnek vermek gerekirse şu an İstanbul’da olan 6 vatandaşımız bana ulaştı ve Pazarcık’ta oy kullanmak istediklerini ifade etti ancak 6 kişinin masrafları 10 bin lirayı aşıyor. Bu durumda olan vatandaşlar da var. Tablo bu iken Pazarcık nüfusuna kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 30’u oy kullanamayacak."

Deprem bölgesi vatandaş yüzde 25