Dikili'nin 3 yıllık hizmet karnesi: "Verdiğimiz tüm sözleri tutmanın gururunu yaşıyoruz"

TAKİP ET

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, 3 yıllık hizmet raporu değerlendirme toplantısında 'Verdiğimiz tüm sözleri tutmanın gururunu yaşıyoruz' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, 3 yıllık hizmet raporunu sundu. 3 yılda yaptıklarını ve ileriki süreçte yapmayı planladıkları projeleri Dikilili vatandaşlarla paylaşan Kırgöz’ün Dikili Atatürk Meydanı’nda gerçekleşen açık hava toplantısı yoğun ilgiyle karşılandı. Başkan Kırgöz, seçim sürecinden verilen tüm sözlerin yerine getirildiğini dile getirerek bunun gurunu yaşadıklarını söyledi. Kırgöz bunun yanı sıra sorunları birikmiş bir belediye devraldıklarını söyledi.
“Dersimize hazırlanarak göreve geldik”
Sorunları birikmiş bir belediyede hizmeti başladıklarını vurgulayan Kırgöz, “İşin güzel tarafı dersimize çalışıp hazırlanarak gelmiştik. Hedefimiz belliydi, Dikili’ye çok daha yaşanabilir mutlu bir kent haline getirmekti. Önceliğimiz her zaman çocuklar, gençler, kadınlar yaşlılar halk ve doğadan yana oldu. Biz bu vermiş olduğumuz sözün büyük çoğunluğunu tutmuş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’le omuz omuza verip kentin ihmal edilmiş sorunlarına el attık. Başkanımız Tunç Soyer ve değerli ekibi ne teşekkür ediyorum. Bir kenti kent yapan ne varsa onları yapmak tüm kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte kentlimizin dertlerini dert edinip sorunlarına çözüm bulmak için gece gündüz çalıştık çalışmaya da devam edeceğiz. Daha güzle bir Dikili daha güzel bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Dikili şantiyeden modern görüntüsüne sıyrıldı”
Kırgöz, görevi devraldığında 56 milyon TL bütçe ile 96 milyon TL borç olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi:
“Memurlarımızın tazminatları, işçilerimizin birikmiş maaşları vardı. Şu anda 119 milyon bütçemiz 74 milyon TL de borcumuz var. Şu anda işçilere hiç borcumuz yok. Kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarımızı da yapılandırarak ödedik. Mali disiplini ve tasarrufu hedef alan şeffaf yönetimden yana olduk. 2019 Nisan’da 532 personelimiz vardı, şu anda çalışan sayımız 540 kişi. Bu çalışanlarımızın içinde 15 kişi üniversite öğrencisi ve sezonluk çalışıyorlar. Belediyelerimizin aylık maaş ödemesi 4 milyon civarında. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşulları anlatmak için size fatura örneği vereceğim. Akaryakıt gider faturamız 197 bin TL’den bir yıl sonra 738 bin TL’ye yükseldi. Aradaki farkı görüyoruz. Bunu neden anlattım? Hangi şartlarda üretim yaptığımızı anlamanız açısından. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen işlerimizi sürdürüyoruz. Dikili’yi şantiyeye çevireceğimizi seçim çalışmalarımızda söylemiştik, bunu da yaptık. Ama Dikili artık şantiye görüntüsünden modern görüntüsüne sıyrıldı.”
“Dikili’nin kanayan yarasını çözüme kavuşturduk”
170 kilometrelik su iletim hattı yenilendiğini aktaran Kırgöz, “Bununla birlikte kayıp kaçak oranı bu çalışma sayesinde azaldı. Artık Dikili merkezde su sorunu kalmadı. Çalışmalar yapılırken merkezdeki yağmur suyu baskınlarına çözüm için çalıştık ve sorun olan mahallelerde şu anda su baskını yaşanmadı. Fazlalık suyu u kesitlerle denize aktardık. Kentin tamamının yolları yeniden yapıldı.  Çandarlı Temiz Su Artıma Tesisi devreye girdi. Çandarlı artık su sıkıntısı çekmeyecek. Ana depolarda azalma yok, depolarımız yedek olarak bekliyor. Deliktaş Mahallesi’ne su artıma tesisi yapıldı. Sülüklü Deresi’nin ıslah çalışmaları tamamlandı. Burası yıllardır Dikili’nin kanayan yarısıydı. Onlarca evin kanalizasyonu bu dereye akıyordu. Bu atıklar da denize deşarj ediliyordu. Önümüze onlarca problem çıktı. Büyük bir sorunu çözüme kavuşturduk. Trafik yoğunluğu için de çalıştık. Trafiği dikili merkeze sokmadan diğer akslara göndererek azaltıyoruz. Bu yolu kullanmaya başlayanlar arttıkça kent merkezindeki trafik azalacak. Çevre Yolu ve Devlet Hastanesi Bağlantı Yolu için, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’i aradık ve izin geldiğini söyledik. Ertesi gün İBB iş makineleri geldi ve yapılmaya başlandı” açıklamasını yaptı.
“Kazanan Dikili oldu”
Kırgöz, sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuştuğunu vurgulayarak, “Bizim Dikili’de nasıl bu kadar hareket ettiğimizi ve hızlı sonuçlandırdığımızı söylemek istiyorum. Başkan bize projeleri hazır getireceksin ihaleye çıkacak biz bunlara kılçıksız dosya diyoruz hemen arkadaşlarımız kontrol edecek ve yapılacak dedi. Biz de her şeyi hazırlayıp dosyaları öyle verdik ve kazanan Dikili oldu. Belediye başkanı her şeyi bilmez bilmek zorunda da değil. Belediye başkanının bilmesi gereken konusunda uzman kişileri bir araya getirip onları uyumlu şekilde çalıştırmak, biz Dikili de bunu başarıyoruz. Konusunda uzman arkadaşlarımızı uyum içinde çalıştırıyoruz ve sonuç alıyoruz. Bunun için de çalışkan olmak gerekir, fedakar olmak gerekir. Ailenizden sosyal hayatınızdan arkadaşlarınızdan fedakarlık etmeniz gerekir biz bunu yapıyoruz” görüşünü aktardı.
“Burayı ranta değil halka açtık”
Yaylayurt-Deliktaş arasında 2,5 kilometrelik bağlantı yolu açıldığını ifade eden Kırgöz, “Burada özel mülkiyet vardı ve izin verilmiyordu. Ben de orada mülkü olan herkesin yanına gittik çaylarını içtim görüştüm. Ve hepsi izin verdi İZBETON’a bildirdik ve hemen yapımına başlandı. Göreve geldiğimizde bu kentin bütün parklarını ve sosyal yaşan alanlarını çok daha güvenli olacağını söylemiştim. Sevgi Yolu projemizde bazıları ‘kime ranta açılacak’ dedi. Biz burayı ranta değil halka açtık. Sevgi Yolu üst kısım çalışmalarımızı da yaptık. ‘Oyun parkı çok küçük’ dediler oraya park yaptık ve adını Kadın Hakları Parkı’ndan sonra burayı da Çocuk Hakları Parkı yaptık. Oraya çok güzel bir heykel de koyduk. Bu parkımız çevre ilçelerden çocuklarını oynatmak için gelenler bile var. Belirtmek istiyorum bütün parklarımız kameralar ile donatıldı. Zarar verenleri uyaralım, parklarımızı korumamız gerekiyor” dedi.
“Merkezde yaptıklarımızı arka mahallelerde de yapıyoruz”
Kırgöz, Dikili Belediyesi’nin 1888 yılında kurulduğunu hatırlatarak, “Kurulduğundan beri 21 park yapılmış. Biz 3 yılda 20 park yaptık. 134 yıl içinde yapılan parkların 18’ini yıkıp bu zor ekonomik şartlarda yeniden yaptık. Merkezde, 75’inci yıl parkında çocuklar için ne etkinlik yapıyorsak arka mahalleler için de aynı etkinlikleri yapıyoruz. Yani verdiğimiz sözleri tutuyoruz” diye konuştu.
1 Ocak 2020 ile 15 haziran 2022 arası Dikili Belediyesi tarafından yapılan sosyal yardımları aktaran Kırgöz, “5 bin 200 erzak paketi, 4 bin 360 alışveriş kartı, 4 bin 522 adet kıyafet yardımı, 377 bayram öncesi çocuklara kıyafet yardımı, 37 ton kömür, 300 aileye odun yardımı, 76 aileye sıcak yemek ve erzak yardımı gerçekleştirdik” sözlerine yer verdi.
“Temeli Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla atılacak”
Dikili Belediyesi’nin kendi öz kaynakları ile iş merkezi kazandırdıklarını vurgulayan Kırgöz, “Biz o süreçte 10 milyona mal etmiştik; ama şu anda değeri 40 milyon civarında ve hiçbir şekilde borcu yok. Dikili Belediyesi Kültür Merkezi’nin temeli yakın zamanda atılacak. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla temel atma töreni gerçekleştiriyoruz. 1.4 MW güneş enerjisi projesini çok az belediye yapıyor. İller Bankası aracılığı ile Dünya Bankası ile görüşmeler yapıldı. Kredi listesine girişimiz de onaylandı. Krediler açıldıktan sonra ilk sıralardayız. Burası 6,5 yılda kendi kendisini ödeyecek. Belediyemiz için gerekli olan elektriği alacağız gerisi de ek kaynak olacak” ifadelerini kullandı.