DİSK, Çalışma Bakanlığı önünde: Asgari değil, insanca yaşam

TAKİP ET

DİSK, 'vergide adalet' talebiyle topladığı imzaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na teslim etti, ardından Çalışma Bakanlığı önünde açıklama yaptı: "Asgari ücret, işçi sınıfını açlığa mahkum etti."

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 'İnsanca ücret, vergide adalet' sloganıyla vergi politikalarının düzenlenmesi için yüzlerce imza topladı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’na giderek imzaları teslim etti. Daha sonra DİSK üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne giderek açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret, tespit komisyonu tarafından değil cumhurbaşkanı ve işverenler tarafından belirlenerek ilan edilmiş ve böylelikle bir kez daha yeni bir hukuksuzluğa imza atılmış durumdadır" dedi. 

‘HUKUKSUZLUĞA İMZA ATILDI’

Çerkezoğlu, milyonlarca insanın hayat pahalılığı karşısında dayanamayacak hale geldiğini, asgari ücretin yoksulluk sınırının çok uzağında olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu, şunları kaydetti: “2023 yılı asgari ücreti, işverenler ve hükümet tarafından tek taraflı olarak belirlenmiştir. Siyasi iktidar ve işverenler eliyle milyonlarca işçi ve ailesi, açıkça yoksulluğa mahkûm edilmiştir. Ortalama ücret haline gelmiş asgari ücret belirlenirken insani ve hukuki kriterler de dikkate alınmamıştır. Asgari ücretin belirlenmesi süreci bir kez daha ülkemizde asgari ücret tespit komisyonunun fiilen lağvedildiğini de göstermiştir. Cumhurbaşkanın ilgi mevzuata ve Anayasa'ya göre asgari ücreti saptama yetkisi bulunmamaktadır. Asgari ücret, tespit komisyonu tarafından değil cumhurbaşkanı ve işverenler tarafından belirlenerek ilan edilmiş ve böylelikle bir kez daha yeni bir hukuksuzluğa imza atılmış durumdadır.”

‘YOKSULLUKLA YÜZ YÜZE BIRAKTILAR’

İktidarın açıkladığı asgari ücretin, işçi sınıfını açlığa mahkûm ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Asgari ücretin açıklandığı masa, o fotoğraf çok şeyi anlatıyor. Belirlenen bu asgari ücretle siyasi iktidar bir kez daha tercihlerini ortaya koymuştur” dedi. Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Bu asgari ücretle siyasi iktidar, bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçi sınıfını, emekçilerini bir kez daha yoksulluğa mahkûm ettiğini göstermiştir. Hepimizin çalışarak ürettiği 'milli gelirden, toplam değerden işçiler, emekçiler, emekliler, halkımız payını almayacak' demiştir. Siyasi iktidar zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzeni devam ettireceğini ilan etmiştir. Bu asgari ücretle siyasi iktidar yoksuldan alıp zengine veren politikalarının ve tercihlerinin devam ettiğini söylemiştir. Siyasi iktidar emekçilerin çoluğunu, çocuğunu, ailesini açlıkla, yoksullukla yüz yüze bıraktığını ifade etmiştir. Yani açıkça, ‘Benim tercihim bugüne kadar olduğu gibi sermayeyi koruyan, sermayeye kaynak aktaran bu düzenin devamı yönündedir’ demiştir.”

Çerkezoğlu, gelir vergisi oranının ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmesi, vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılması, işverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteğinin çalışanlara da uygulanması ve damga vergisinin tümüyle kaldırılması gerektiğini belirtti.

DİSK Çalışma Bakanlığı Asgari