Diyabetik Ayak'ta öncü Bozyaka Hastanesi

TAKİP ET

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 15 Kasım Dünya Bası Yarası Günü kapsamında düzenlenen etkinliğe hasta yakınları ve sağlık personeli katıldı.

Hastanenin Nazif ERKAN Konferans Salonu’nda yapılan yaklaşık 83 sağlık yakınının büyük ilgisi ile gerçekleşen etkinlikte vatandaşlara diyabetik ayak, kronik yara hastalarında bakım ve tedavi anlatıldı. Hasta yakınlarının soru ve katkılarının da değerlendirildiği toplantıda Kronik Yara Biriminde sorumlu Baştabip Yardımcısı Uz. Dr. Sema AKTOLGA günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ülkede ve dünyada kronik hastalık, kronik yarası olan, yaşlı veya yatalak hasta sayısının yaşlanan nüfus ile birlikte arttığı ve bu hasta grubunun hem ekonomik hem de sosyal açıdan yük oluşturduğunu, hasta ve hasta yakını eğitimi ile hastalıkların şiddetinin azaltılmasının, yatak yarası ya da diyabete bağlı ayak yaralarının önlenmesinin en etkin seçenek olduğunu belirten AKTOLGA bu konularda başlatılan Evde Sağlık Okulu (EVSO) ve Kronik Yara Okulu Projelerini açıkladı

 Hasta yakınları düzenlenen eğitim ve etkinlikten çok memnun kaldıklarını belirtti ve bu tip eğitim ve etkinliklerin daha sık ve yerelde yapılması taleplerini ilettiler. Bu tip eğitimlerin Aile Sağlığı Merkezlerinde devam edileceği belirtildi. Toplantıya bulunan İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama Araştırma Hastanesi Kronik Yara Birimi ve Diyabetik Ayak Konsey üyelerinden Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM, Doç. Dr. Taşkın ALTAY, Doç. Dr. Ahmet Deniz UÇAR, Uz. Dr. Ozan Barış NAMDAROĞLU katılarak hasta yakınlarının sorulanını cevaplayarak anlatılanlara katkılanı sundular. Diyabet eğitim hemşiresi Ayşen KURTULUŞ ve kronik yara bakım hemşireleri Gonca ACUN ve Funda ŞAHİNLER in yaptığı eğitim sunumları ilgi ile dinlendi. Eğitim sonrası hasta yakınlarına dağıtılan testler ile öğrenme düzeyi ve eğitim kalitesi ölçüldü.

Toplantı sonrası Hasta yakınları ve sağlık personeli birlikte diyabetik ayak ve basınç yaralarının önlenmesi ve eğitimini amaçlayan broşürler ve hasta ve yakınlarına dikkat etmeleri gerekenleri hatırlatan magnet, afiş takvim ve tişörtler dağıtılıp hazırlanan pasta kesilerek değişik sohbet toplantısı ile etkinlik sonlandırıldı.