Diyanet'ten 'Cami Merkezli Çocuk İftar Programları'

TAKİP ET

Diyanet yaptığı bir çalışmayla yine bir tartışmanın odağı oldu. Diyanet'in verdiği 2017 yılı Ramazan Talimatı, 'cami merkezli çocuk iftar programları' düzenlemesi oldu

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın “dindar nesil” yetiştirmek için 4-6 yaş grubuna yönelik “kreş görünümlü” Kuran kurslarını hızla yaygınlaştırmasının ardından, şimdi de “cami merkezli çocuk iftar programları” için harekete geçildi.

Ramazan ayı başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan ayının temasının “Üzerinde her canın hakkı var, bu ramazan ve her zaman” şeklinde kararlaştırıldığını duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “2017 Yılı Ramazan Ayı Talimatı” da yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanvekili adına Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş imzası ile açıklanan talimatlar arasında “Ramazan sevincinin çocuklara yaşatılması için cami merkezli çocuk iftar programları düzenlenecektir” ifadesi yer aldı.

Tatil yörelerine talimat

Keleş imzası ile yayımlanan talimatlar arasında, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Ramazan ayını tatil yöresinde ya da yaylada geçiren ailelerin çocuklarının yaz Kuran kursuna gidebilmesi için uyarı yapan talimatlar arasında, “Ramazan ayını tatil yörelerinde ve yaylalarda geçiren vatandaşlarımız ile mevsimlik işçilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri ayrıca çocuklarına yaz Kuran kursu düzenlenmesi için prefabrik, çadır, mescit gibi gerekli tedbirler alınacaktır” ifadeleri yer aldı.

Talimatlar arasında “sosyal ve kültürel faaliyetler” kapsamında ise şunlar yer aldı:

» Şehit yakınları ve gaziler başta olmak üzere yetimler, engelliler, mülteciler, emekli personel, çocuk evleri, huzurevi, hastane, ceza infaz kurumu, AMATEM, kadın konuk evleri vb. kişi ve kurumlar ziyaret edilecek, bahse konu kişi ve kurumalara yönelik mahalli imkânlar ölçüsünde iftar ve ramazan özel programlar düzenlenecek.

» Cami görevlillerinin görev yerlerindeki yoksul/mülteci aileler ve diğer aileler arasında ‘Kardeş Aile’ uygulaması başlatmaları teşvik edilecek.

» Ramazan sevincinin çocuklara yaşatılması için cami merkezli çocuk iftar programları düzenlenecektir.

Ayrıca, “Ramazan ayı boyunca cami görevlilerinin görevlerinin başında bulunması sağlanacak , zaruri haller dışında kurum personeline izin verilmeyecektir” denildi.