Doğan, Söke'deki Kanser Vakalarını Meclis Gündemine Taşıdı

TAKİP ET

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Aydın'ın Söke'ye bağlı Kisir mahallesinde 1958'de açılan uranyum madeninin rehabilite edilmeden bırakılması ve bunun sonucunda eskiden köy olan mahallede yaşayan yöre halkında kanser vakalarının görülmesini meclis gündemine taşıdı.

Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle hazırladığı önerge'de basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaları sordu. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'ın soru önergesinin tamamı şöyle:

Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Aydın'ın Söke'ye bağlı Kisir mahallesinde 1958'de açılan uranyum madeninin rehabilite edilmeden bırakıldığı ve bunun sonucunda eskiden köy olan mahallede yaşayan yöre halkında kanser vakaları'nın görüldüğü belirtilmektedir. Üç farklı ülkeden gelen uzmanlar ve bilim insanları uranyum çıkarılmak için açılan sondajlarda yaptıkları ölçümlerde, olması gerekenden 450 kat daha fazla radyasyon tespit ettiklerini belirtmişlerdir. Eskiden köy olan ama Yerel Yönetimler Yasası ile statüsü mahalle olarak değişen Kisir'de 363 kişi yaşamaktadır.  Ayrıca buraya taşımalı eğitim nedeniyle her gün 13 köyden çocuklar gelmektedir. 

Kisir mahallesi muhtarı Baki Suna Türkiye Atom Enerjisi Kurumun bir heyetle gelip incelemeler yaptığını ama OHAL nedeniyle sonucun açıklanmadığını belirtmektedir. Nükleer fizikçi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Nükleer Savaşa Karşı Uluslararası Hekimler Birliği'nin Almanya Seksiyonu Üyesi Radyolog Doktor Alper Öktem ve Dokuz Eylül Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Enver Yaser Küçükgül alanda yaptıkları ölçümlerde olması gerekenden 450 kat daha fazla radyasyon bulunduğunu tespit ettiklerini ifade etmişlerdir. Yrd. Doç. Enver Yaser Küçükgül, alanda çalıştıktan sonra üç gece uykuda burnunun kanadığını belirtmektedir. İddiaların boyutları bununla da sınırlı değil. Söke'nin Kisir Mahallesi Mendere Deltası'nın başında bulunmaktadır. Tarım ve hayvancılık yapılan alandaki sular Menderes'e karışarak denize kadar ulaşmaktadır. Ayrıca maden sahasının hemen yanı başında 225 dönümlük arazide organik tarım yapılmaktadır. Basında yer alan ciddi iddialar hakkında bir an önce araştırma yapılması ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. 

Bu bağlamda; 

1- Basına yansıyan iddialar neticesinde bakanlığınızca bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içeriktedir? Açılmamış ise konuya dair bakanlık olarak kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapacak mısınız?

2- Radyasyon tehlikesine karşı uranyum sondajları bölgesindeki radyoaktif kirliliğin etki alanını tespit etmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Bölgenin rehabilite edilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? 

3- Kisir Mahallesinde yaşayan yöre halkı radyasyon tehlikesi altında mıdır? Son 15 yılda bölgede yaşanan kanser vaka'larının nedeni nedir? Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise bu konuda bilimsel bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

4- Türkiye Atom Enerji Kurumu, Kisir Mahallesinde herhangi bir çalışma yapmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmanın sonuçları neden açıklanmamaktadır? 

5- Radyasyon tehlikesine karşı bakanlık olarak ne tür önlemler almaktasınız? Bu konuda halkı yeterli derecede bilgilendiriyor musunuz? 

6- Bölgeyi inceleyen uzmanlar sahada olması gerekenden 450 kat daha fazla radyasyon bulunduğuna dair iddiaları gerçek midir? 

7- Bölgede 225 dönümlük arazide organik tarım yapıldığı belirtilmektedir. Bu ürünler denetime tabii tutulmakta mıdır? 

8- Bölgedeki toprak ve su analizleri yeterince yapılmış mıdır? Bu analizlerde herhangi bir sorun tespit edilmiş midir? 

hdp müslüm doğan aydın söke kanser