Döviz baş ağrıtmaya devam ediyor: "İlaçların çok zor bulunduğu günler yaşayacağız"

TAKİP ET

Dövizdeki artış ilaç sektörünü de vurdu. İlaç üreticileri yeterli miktarda ilaç sağlayamayınca vatandaş eczaneleri kapı kapı dolaşarak ilaç aramaya başladı. İlaç piyasasındaki dengesizliğe dair açıklamalarda bulunan İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, 'Dilerim ki seçimden sonra bu sese kulak verirler' dedi.

Ege Şenol ÇALIŞKAN/GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER- Dövizdeki kontrolsüz artış, vatandaşın ilaca erişememesine sebep oldu. Euro'nun 21 TL'yi bulması ilaç üreticisini çaresiz bıraktı. Artan fiyatların yanı sıra, ilaçların sabit olarak 10,75 Euro’dan işlem görmesi, ilaç üreticilerini yeterli miktarda ilaç üretmemeye sevk etti. İlgili kararnameye göre ilaç fiyatlarına yılda 1 kez zam yapılması gerekirken, dövizdeki artış ilaç fiyatlarına 3 zam yapılmasına sebep oldu. Üretilen ilaç miktarı talepleri karşılamayınca vatandaş kapı kapı dolaşarak ilaç aramaya başladı. İlaç sektöründeki dengesiz fiyatlandırma hakkında GERÇEK HABERCİ’ye konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bu fiyatlandırma devam ederse, vatandaşın ilaç temininde problem yaşayacağını belirtti.


“İLAÇLARIN ÇOK ZOR BULUNDUĞU GÜNLER YAŞAYACAĞIZ”
İlaç sektöründe sağlıksız bir fiyat belirleme politikası izlendiğini söyleyen, artan enflasyonun piyasada dengesizlik yarattığını dile getiren Sayılkan şöyle konuştu:

“İlaçlarda geçerli olan Euro kuru 10 lira 75 kuruş. Şu an uygulanan 10,75, gerçek Euro kurunun yarısından bile az. Seçim öncesi ve sonrası dövizde beklenen hareketlenme şöyle bir kaygı oluşturuyor; 10.75 üzerinden hesap edilen fiyatla özellikle ithal ilaçlarda, yerlilerin da hammaddelerinin ithal olduğu varsayılırsa, bu işin içinden çıkılamaz. Yöntemin acilen değiştirilmesi gerekiyor. Euro kuruna, üstelik gerçekçi olmayan bir Euro kuruna bağlı bir sistem, vatandaşın ilaca ulaşmasındaki sıkıntı olarak bize geri dönüyor. Dilerim ki seçimden sonra bu sese kulak verirler ve TL üzerinden, maliyetlerin arttığının belgelenmesiyle ülkedeki enflasyonla ilgili, oranlarda bir artışın yapıldığı, yılda bir defa güncellemenin yapıldığı bir hale dönüşür. Yoksa geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kanser ilaçlarının, büyüme hormonlarının, kan ilaçlarının çok zor bulunduğu günler yaşayacağız.”


“İNSANLAR KAPI KAPI ÇOCUKLARINA ŞURUP ARIYOR”

Euro kurunun ilaç sektöründe düşük bir değerden işlem görmesini ilaç üreticileri bakımından değerlendiren Sayılkan, “Özellikle çocuk şuruplarında bu sıkıntıyı yaşıyoruz, verilen 10,75’lik kurda fiyat neredeyse cam şişeyi karşılamıyor imalatçı bakımından. İmalatçı ya üretmiyor, ya çok düşük rakamlarda üretiyor. Bu da piyasadaki talep edilen miktarı karşılamadığı için insanlar kapı kapı çocuklarına antibiyotik şurup aramak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

döviz ilaç tuncay sayılkan