E-Fatura Mükellefi Kimlerdir? Kullanmak Maliyeti Düşürür Mü?

TAKİP ET

Her geçen gün teknoloji insan hayatında yerini genişletmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte birçok işlem elektronik ortamlarda gerçekleşmektedir. E-fatura da günlük hayatta kullanılan bir sistem olarak yerini almıştır. Firmalar bir kısmı gönüllü olarak e-faturaya geçiş yaparken, belli bir süreden sonra zorunlu olarak e-faturaya geçmektedir. E-fatura konusunda önde gelen entegratör olarak EDM Bilişim dikkat çekmektedir. EDM Bilişim Müşteri Hizmetleri Yönetiminden Furkan Kemertaş, müşterilerine mali mühür ve e-imza başvurusundan başlayarak, e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu, elektronik döviz alım satım belgesi, kayıtlı elektronik posta gibi tüm hizmetlere geçiş, belge düzenleme, iptal dahil her anlamda 360 derece hizmet 7/24 yasal ve teknik hizmet verdiklerini belirtmektedir.
E-Fatura Mükellefleri Kimlerdir?
Yürürlüğe giren kanun kapsamında e-fatura kullanma zorunluluğu olan kişiler e-fatura mükellefi adı verilir. 2019 yılından itibaren brüt satış hasılatları 5.000.000 TL ve üzeri gerçekleşen firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. 01 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmak zorundadırlar.
Bunun yanında 01 Ocak 2022 yılından itibaren e-defter uygulamasını kullanmak zorunluluğu bulunmaktadır. E-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmalar, belirtilen limitlerin üzerine çıktıklarında e-defter uygulamasına geçmelerine gerek bulunmaz.
E-Fatura Mükellefiyeti Sektöre Göre Mi Değişir?
İnternet üzerinden gerçekleşen satışlarda ortaya çıkan yıllık ciro 5.000.000 TL ve üzerinde ise firmalar e-fatura ve e-arşiv sistemini kullanmak zorundadırlar. E-ticaret sektöründe de e-fatura mükellefiyeti mevcuttur. Gerek fiili ticarette gerek se e-ticarette gerçekleşen rakamlar Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre 2021 Temmuz tarihi itibari ile yıllık ciroları 5 milyon ve üzeri ise e-fatura ve e-arşiv fatura mükellefi olarak adlandırılır.
E-Fatura Mükellefleri Kâğıt Fatura Kesebilir Mi?
E-fatura ve e-arşiv sistemine dahil olan firmalar sisteme kayıtlı diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermek mecburiyetindedirler. Dolayı ile e-fatura sistemine kayıtlı firmalar kâğıt fatura kesmeleri durumunda bu faturalar geçersiz sayılacaktır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise düzenlenecek fatura kâğıt ortamında veya e-arşiv fatura düzenlemek sureti ile fatura düzenleyebilirler.
E-Fatura Kullanmanın Faydaları
E-fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçen firmalar için birçok avantajları bulunmaktadır.
Firmalara sistemin sağladığı faydalar şunlardır;

E –fatura maliyeti düşürür.

Faturalandırma ve ödeme süreçlerini kısaltır.E-fatura sisteminin en cazibeli tarafı maliyetleri düşürmesidir. Elektronik ortamlarda yapılan işlemler neticesinde kâğıt, zarf ve mürekkep gibi ortaya çıkan kırtasiye masrafları ortadan kalkmış olur. E-fatura sisteminde kâğıt kullanılmadığından dolaya baskı için yazdırma, imzama ve kaşeleme bunun yanında postalama ve arşivleme gibi masraflar da ortadan kalkmış olur.
Yanlış yapılan işlemlerde düzelme maliyetleri de düşer. Bunun yanında işgücü azalımı çalışanların maliyetini minimize eder. Sonuç olarak küçük şirketlerin büyümesine imkân sağlar. Büyük ölçekli firmalar için tasarruf sağlanmış olur.
E-fatura düzenleme, kâğıt fatura düzenlemekten daha kısa sürede gerçekleşir. Tek bir tuş faturanın düzenlemesini sağlar. Faturanın hazırlanması iletilmesi ve alımı kısa sürede gerçekleştiğinden faturalama ve ödeme süreçleri hızlandırılmış olur.
Çalışanlardan zaman tasarrufu sağlanmış olur. Kâğıt üzerinde düzenlenen faturada hazırlama, kargoya teslim ve karşı tarafın eline geçmesi ortama olarak 6-7 gün sürerken, e faturada bu işlemler saniyeler içerisinde gerçekleşir.
EDM Bilişim 2020 yılı yıllık faaliyet planında e-belge maliyetinin kâğıt belgeye göre 10 kat daha düşük olduğu ve Türkiye ekonomisinin e-belge geçişi ile birlikte yıllık 75 milyar TL tasarrufa koştuğu belirtilmektedir.