EBSO'da gündem 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, EBSO'nun Kasım ayı olağan meclis toplantısına katılarak İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla gerçekleştirildi. Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili konuştu ve daha sonra meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Soyer, bugünün değil geleceğin sorunlarına çare aradıklarını vurguladı.

Soyer, “İkinci yüzyılı herhangi bir şehir gibi karşılamayı sindiremedik”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat 2023’te gerçekleştirilecek olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili EBSO meclis üyelerine sunum yaparak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri İktisat Kongresi ile İzmir’de atılmıştır. Bu bir hamaset değil, gerçek. Biz Türkiye’nin herhangi bir şehri gibi ikinci yüzyılı karşılamayı içimize sindiremedik. Bu yüzden de Ağustos ayından beri sürdürdüğümüz bir dizi çalıma var. Bir asır önce İktisat Kongresi’nde Lozan Barış Anlatması imzalanmamış, Cumhuriyet kurulmamışken, büyük İzmir yangınından henüz 5 ay geçmişken İzmir’de bin 135 delege ile kongre kuruluyor. Bu kongre 1’inci dünya savaşı yıkıntıları arasında kendine çıkış yolu harcayan devletlere de ilham oluyor” dedi.

“Bugünün değil geleceğin sorunlarına çare arıyoruz”

Kongreyle birlikte bugünün değil yarının sorunlarına çare aradıklarını dile getiren Soyer, “İklim krizinin nedeniyle ekolojik yıkım bilimsel tahminlerin çok ilerisinde yaşanıyor. Covid-19 pandemisi başlangıcından 3 yıl sonra en büyük nedeninin ormansızlaşma ve doğal hayatın tahribatı olduğu anlaşılıyor. Pandemi ile birlikte çözülemeyen sorunlar giderek daha da ağırlaştı. Türkiye, bu sorunu çok daha ağır yağıyor. 3’üncü en önemli sorun da Türkiye’de yaşanan demokrasi krizi. Tüm bunlar özellikle genç kuşak üzerinde derin bir tahribat bırakıyor. Türkiye’nin gençleri umutsuz daha vahimi hayalsiz. Türkiye’de gençlerin yüzde 16’sının hayali var. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne tekrardan ev sahipliği yapmamınız nedeni tam da bu konular. Biz Türkiye’nin geleceği için sivil bir hareket başlıyoruz. Bugünün ekonomik siyasal toplumsal sorunlarına değil geleceğin ekonomik siyasal toplumsal sorunlarına çare arıyoruz” diye konuştu.

Türkiye için sivil, katılımcı ve şeffaf bir yöntemle bütüncül ve bilimsek iktisadi yol açma gayretine olduklarını belirten Soyer, “Şubat 2023’te ana kongreyi gerçekleştireceğiz. Burada yine 100 yıl önceki kongreden ilham alıyoruz.  Örneğin çiftçilerin aldığı kararları tüccarlar, işçiler de oylamaya tabi tutuyor. Her bir grubun aldığı kararlar birbirlerine onaylatarak geçmiş. İnsan türünün yerküre ve atmosfer üzerinde bıraktığı ayak izi kendini yenileme eşiğini ileri derecede aştı. İklim krizi de bunun sonucu. Bu insan da dahil olmak üzere bütün canlıların geleceğini tehlike altına atıyor. Ticaret ve sanayi yatırımlarının da bu yönde gelişimi sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Ankara’ya bir heyet ile gidebiliriz”

Soyer, konuşmasından sonra EBSO meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Soyer, organize sanayi bölgelerinin yer problemi noktasında gelen soruyu yanıtlayarak, “Bana ulaştırılan tablolara göre mevcut alanlarda sıkıntılar var yeni alan açmak gerekiyor. İhtiyaç varsa Ankara’ya gidip Millî Emlak’tan bir toplantı talep edilebilir. Bir heyet ile birlikte gidebiliriz. Öncelikle ben arkadaşlarımızdan hazırlanan dosyayı size sunulmasını isteyeceğim” dedi.

“Hala konuşuyorsak tartışılması gerekiyor”

Bir meclis üyesinden gelen ‘Sanayici ayağı bu kongrede çok ihmal edilmiş. Kongrenin böyle bir temayı tartışması bile doğru değil’ eleştirilerine yanıt veren Soyer, “Bu tutanakta tüccar ve sanayiciler hiç çok. Sadece işçi ve çiftçileri kapsıyor. İhmal edildiği için değil. Ayrı ayrı toplanıyoruz. Biz gündem maddelerini belirterek tartışmaya açmadık. Bunlar farklı siyasi partilerden farklı görüşlerden Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen sendikalarından gelen maddeler. Bu sadece işçi sendikası temsilcilerinin kendi aralarında toplanıp bu kararlara vardıkları metin. Aynı şey çiftçiler için de geçerli. Bazı konular sizin için 40 yıl öncesinde kalmış olabilir; ama hala konuşulursa demek ki hala tartışılması gerekiliyor” diye konuştu.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi