Eğitim-Sen İzmir'den "sınıf tekrarı" yorumu: "Eğitimin çöktüğünün resmidir"

TAKİP ET

Eğitim – Sen İzmir Şubesi Dönem Sözcüsü Özcan Çetin, liselerde sınıf tekrarı uygulamasının geri getirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eğitim sisteminin sürekli yanlışa gittiğini belirten Çetin, uygulamayla ilgili, 'Hiçbir katkısı olacağını düşünmüyorum.' yorumunu yaptı.

 Yeni eğitim yılının başlamasıyla ÇEDES, kırtasiye ürünlerinin fiyatları, gıdaya ulaşımda zorluk gibi konular toplum gündemine geldi ve halkın tepkisine sebep oldu. Toplum gündemini meşgul bir diğer konuysa ortaöğretim yönetmeliklerinde yapılan değişiklik oldu. Buna göre, liselerde sınıf tekrarı uygulaması geri geldi ve okullarda özel bir komisyon oluşturulacağı da belirtildi. Yeni düzenlemeye göre, 30 günden fazla devamsızlık yapan, 6’dan fazla derste başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Eğitim – Sen İzmir Şubesi Dönem Sözcüsü Özcan Çetin, sınıf tekrarı uygulamasının geri getirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eğitim sisteminin sürekli yanlışa gittiğini belirten Çetin, “Bir kere şu yapboz tahtasına dönüştürülen eğitimle ilgili hiçbir bilimsel verinin, hiçbir çalışmanın olmadığı, özellikle her dönemde her bakanın uyguladığı bir sistem var. Bu sistem sürekli yanlışa doğru gidiyor.” diye konuştu.

“OLUMSUZLUKLARLA KARŞI KARŞIYA KALINACAK”

Çetin, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bununla ilgili olarak hangi uzmandan görüş aldılar? Açık liselere bu kadar kaçışın olduğu bir yerde sınıfta bırakmayı kaldırsan ne olur kaldırmasan ne olur? Şu an da özellikle son sınıf öğrencileri açık liseye gidiyor, üniversiteye hazırlanmak için dershaneye gidiyor. Bu başlı başına zaten eğitimin çöktüğünün resmidir. Yani getirebileceği herhangi bir olumlu katkısı yok tam tersine olumsuzluklarla karşı karşıya kalınacak. Sınıfta kaldığı zaman bu sefer açık liseye daha fazla gidecek, kalmadığı zaman başka bir şeyi olacak. Yani bir bilimsel veriye dayanan bir çalışma olmadığı için hiçbir katkısı olacağını düşünmüyorum.”

“ONUN KALİTESİNİ YÜKSELTEBİLİYOR MUSUNUZ Kİ?”

Açık liselere geçişte uygulanacak sınırlandırmayla ilgili konuşan Çetin, “Açık liseye geçişin de bir şekilde önüne geçilmeye çalışılıyor ama tabii bunun da çeşitli yolları var. Hangi liselerden daha çok açık liseye geçiş var oraya bir bakmak lazım.” diye konuştu.

Özellikle mesleki teknik liselerden, niteliği daha düşük olan liselerden açık liselere geçiş olduğunu belirten Çetin sözlerini tamamlarken, “Şimdi siz onun kalitesini yükseltebiliyor musunuz ki bunu tutacaksınız? Bir gerekçelendirme istiyorlar ama herkes bir gerekçe sunacak. Kimi devamsızlıkları kullanacak kimi başka bir şeyi. Bu haliyle herhangi bir olumlu katkısı olacağını sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

Eğitim-Sen İzmir sınıf tekrarı