EGOD BAŞKANI AKKALAY; "ÖTV KDV İNDİRİMİ OLMADAN OLMAZ"

TAKİP ET

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa Akkalay, taşıt kredi faiz oranlarında yapılan indirimin sadece yerli otomobilleri kapsamasının haksız rekabete neden olduğunu belirtti. Akkalay; otomotiv piyasasının canlanması için ÖTV ve KDV'de indirime gidilmesi gerektiğine de vurgu yaptı



SEVİLCAN GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- ÖZEL HABER-Geçtiğimiz günlerde araç satın almak isteyen vatandaşlar için bankalardan müjdeli bir haber geldi. Taşıt kredi faizlerinde indirim yapıldı. Ancak indirim yapan kamu bankaları yerli üretim otomobiller sınırlaması getirince esnaf hayal kırıklığına uğradı. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa Akkalay, bankaların uyguladığı kredi faiz indirimlerinin piyasa da bir hareketlenmeye neden olmayacağını ileri sürdü. 

BEKLENTİMİZ YOK

Taşıt kredi faiz oranlarında yaşanan indirimin piyasalarda bir hareketlenmeye sebep olmadığını aktaran Akkalay, “Aslında piyasada hareketlilik anlamında büyük bir beklenti de yok. Çünkü indirim sadece yerli üretim araçları kapsıyor ama ülkemizde satılan otomobillerin yüzde 70’i ithal araçlardan oluşuyor. Çok araç almaya ihtiyacı olan vatandaşlarımız için elbette indirimin faydası olacaktır fakat piyasayı rahatlatacak bir etkisi olacağına inanmıyoruz. Tüm görüştüğümüz satıcı firmalar da bu görüşü paylaşıyor. Asıl yapılması gereken yüksek ÖTV ve KDV oranlarının indirilmesi. Bu alanlarda iyi bir çalışma yapılsa piyasaya daha büyük katkısı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYOR

Bankaların kredi faiz indirimi yaparken yerli üretim otomobiller diyerek bir sınırlandırma getirdiğine ve bu durumun da hasız rekabete neden olduğuna vurgu yapan Akkalay, “Durum böyle olunca da piyasalarda bir hareket söz konusu olmadığı gibi bu bize göre haksız rekabete de neden oluyor. İthal araçlarda krediler yüzde 1.5 civarında bu da iki araç arasında yüzde yüzlük bir farka neden oluyor. Bunun çok mantıklı bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz. Bankalar yerli ya da ithal diye ayırt etmeden bir indirime gitseler piyasalarda durumun daha farklı olacağına inanıyorum” dedi. 

FİRMALAR İNDİRİM İÇİN BANKALARA KOMİSYON ÖDEMEK ZORUNDA

Araç kredi faizinde yapılan indirimler sonrası araç fiyatlarında bir artış olduğu yönündeki iddialara de cevap veren Akkalay şunları dile getirdi;

“Bankaların kredi faiz indirimi yapmak için sistemsel olarak satıcı firmalarla bir anlaşma yapması gerekiyor. Herkesin bu işlemi yapmaması da piyasada hareketlilik olmamasına sebep oluyor. Diğer yandan bu anlaşma için satıcı firmaların bankalara bir komisyon ödemeleri gerekiyor. Bankalar ancak bu komisyon karşılığında faiz indirimine gidebiliyor. Durum böyle olunca da satıcı firma verdiği komisyon sonrası kar edebilmek için araca zam yapmak zorunda kalıyor.”