EİB ve Bakanlık 'Akdeniz meyve sineği' için harekete geçti: 2 bin 500 adet tuzak temin edildi

TAKİP ET

'Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması' ve 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' etkinliği Gümüldür Pazar Yeri'nde yapıldı. Programda konuşan İzmir İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Özen tarımdaki artan girdiler ile ilgili önemli mesajlar da verdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İzmir İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak katılımıyla ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması’ ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ etkinliği Gümüldür Pazar Yeri’nde yapıldı. Özen, yaptığı konuşmada artan girdilere de dikkat çekerken tarımın vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Akdeniz meyve sineği ile mücadele etmek için 2 bin 500 tuzağın temin edildiğini aktaran Uçak ise ruhsatlı ve kalıntısız ilaç kullanımına vurgu yaptı.
“Her şeyden vazgeçebiliriz; ama tarımdan vazgeçmeyeceğiz”
Özen, tarımın sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın geleceği olduğuna dikkat çekerek, “Bizim yaptığımız projelerimiz sizler tarafınızdan kabul gördükçe daha çok çalışmak, daha çok proje üretmek istiyoruz. Bugün çok güzel bir aile örneği sergilendi. Tarım, üretim, çiftçilik, toprak, sudan bahsederken artık bütün dünyanın geleceğinden bahsediyoruz. Bütün dünyanın önemini bildiği özellikle son 2 yıldır Covid-19 ile beraber küresel ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra tarımın vazgeçilmez olduğunu gördük. Bütün ihtiyaçlarımız karşılanabilir, bütün ihtiyaçlarımızdan vazgeçebiliriz; ama biz gıdadan, üretimden ve tarımdan asla vazgeçmeyi. Tarım sadece Türkiye’nin değil dünyanın geleceği. Biz bu çalışmalar ile kendi geleceğimizi garanti altına alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Sizlerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz”
Üreticilerin zor şartlarda yüksek girdilerde ürettiğine dikkat çeken Özen, “Üreticiler olmazsa insanlar aç kalır. Sizlerin bu zor ekonomik şartlarda ve yüksek girdilerde üretim yapıyorsunuz. Hiçbir şey yapamıyorsak bile elimize kazma kürek alıp size yardım edeceğiz. İzmir bu ülkenin lokomotif şehridir. İzmir bir sezonda 3 ürünün yetiştirilebildiği nadir bereketli topraklardır. İzmir’de tarım insanlığın var olmasıyla birlikte başlamıştır. Girdilerin arttığın farkındayız zor şartlarda küresel ekonomik krizde üretiyorsunuz. Siz üreticilerin her türlü yanınızda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.  Az ya da çok önemli değil biz sizlere destek vermeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
“Küresel bir ekonomik kriz içindeyiz”
Özen, İzmir 150 bin çiftçi ile yapılan her projeye destek veren bir yapıya sahip olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Geçen yıl yapmış olduğumuz 35 projemizden sizlerin verdiği destekler ile 34 tanesini gerçekleştirdik. Durmayacağız üretmeye devam edeceğiz. Artık sadece İzmir’deki insanın değil Türkiye’deki 83 milyonun İzmirli üreticilerin ürettiklerine ihtiyacı var. Olumsuz koşullara rağmen üretmeye devam ediyor. Ekonomik hatta küresel ekonomik krizin içindeyiz. İzmirliler nasıl 1915 yılında düşmana rağmen zorlu koşullarda başarı ile çıktılarda yine aynı şekilde başarılı olacaklar. Akdeniz meyve sineği ürüne yüzde 80 zarar veriyor. Biz bu zararı Ege İhracatçı Birlikleri’nin verdiği destek ile üreticimizin desteğini alarak projeyi hayata geçireceğiz. Sabrederseniz bizim projelerimiz başarıya ulaşır. Üretici kal etmezse bu proje başarılı olmaz. İl tarım ile ilgili üretim yapan üreticilerimizin bu alanı daha büyük hale getirmesinin çok kıymetli olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Ürün ihracata gidecek ki sizler üretmeye devam edesiniz.”
Uçak, “Kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız”
Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandalina üretildiğine dikkat çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Bu üretimin 930 bin tonunu ihraç etmiştir. Toplam mandarin ihracatımızla ülkemize 453 milyon dolarlık ihracat geliri kazandırdık. Toplam Türkiye narenciye ihracatı 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız” dedi.
“Meyve sineği 2 bin 500 adet tuzak temin edildi”
Uçak, üreticilerin her alanda desteklenmesinin ihraç ürünlerimize sağlanacak katma değer açısından çok önemli olduğunu düşündüğüne dikkat çekerek, “Bizler ihracatçılar olarak üreticilerimizin daha kaliteli, daha verimli olarak ürün üretmesi için bizlere düşen destekler varsa her zaman üreticilerimizin yanında olmak isteriz. Bugün de burada Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği desteği ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek ‘Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Projesi’ için 2 bin 500 adet tuzak temin edilmiştir” diye konuştu.
Projede öncelikle Gümüldür’de iyi tarım üretimi yapan üreticilere tuzakların dağıtılacağına dikkat çeken Uçak, “Bundan sonraki desteklerimiz de iyi tarım üretimi yapan üreticilerimize olacaktır.  Ayrıca İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz ve Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi’nin başlayacağı müjdesini sizlerle paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.