Ekonomide 'Toplumsal Kredi Notu' dönemi! Faiz oranları değişecek mi?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası tarafından başlatılacak olan 'toplumsal kredi notu' çalışmasını duyurdu. Bankaların kredi sistemini tamamen değiştirecek olan bu uygulamanın faiz oranlarına etkisi ne olur? İşte detaylar...

Merkez Bankasının üzerinde çalıştığı "toplumsal kredi notu"nun da önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bu konuda daha detaylı bilgi vereceğini aktardı.

Belli alanlara kredi veren bankaların düzenlemelerle teşvik edileceğini, bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü bildiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Batı'da bu tür uygulamalar var. Diyelim ki teknolojik yatırımlara siz daha fazla kredi verilmesini istiyorsunuz veya sosyal birtakım konulara da sosyal açıdan önemli gördüğünüz birtakım işlere daha fazla kredi sağlanmasını istiyorsunuz bankacılık sistemi kanalıyla. Bunu yapan bankaların karşılık oranlarını ayarlayabiliyorsunuz, büyüme performanslarına daha fazla esneklik sağlayabiliyorsunuz. Yaptığınız düzenlemelerle, objektif bir şekilde ölçerek, bu çalışmayı Merkez Bankamız, Bankacılar Birliğiyle, bankalarla birlikte yürütüyor ve önümüzdeki dönemde inşallah dediğim gibi detayları netleştikçe paylaşılacak." Bankaların kredi sistemini tamamen değiştirecek olan bu uygulamanın faiz oranlarına etkisi ne olur? İşte detaylar...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: " Burada amaç, bankaları devletin istediği alanlara kredi vermeye yönlendirecek bir sistemi oluşturmaktır. TCMB sektör temsilcileriyle birlikte çalışmayı yürüttüğü için ortada henüz somut bir şey yok. Ancak açıklamalara bakılırsa karşılıklar veya rasyolar gibi enstrümanlarla bankaların maliyetini düşürücü tedbirler alınacağı görülüyor.

TOPLUMSAL KREDİ NOTUNU HANGİ KURUMLAR VERECEK?

Henüz bu konuda netlik yok. Ancak çalışmayı TCMB yürüttüğüne göre, ya TCMB'nin yetkili kıldığı yeterli standartlara sahip kurumlar olabilir, ya da TCMB kendisi yapabilir. BDDK ve TCMB bankaların verilerini zaten yakından takip ediyorlar.

BANKALARA VERİLECEK OLAN TOPLUMSAL KREDİ NOTU NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Devletin desteklenmesini istediği alanlara kredi kullandırımı sağlayan bankaların sağladığı faydayla orantılı bir derecelendirme olacağını tahmin ediyoruz.

TOPLUMSAL KREDİ NOTUNA GÖRE BANKALARIN FAİZ ORANLARI DEĞİŞİR Mİ?

Evet değişebilir, oransal (rasyo) sınırlamalardan karşılıklara kadar muhtelif avantajların tanınması ilgili bankanın kredi kullandırım maliyetinin düşmesine yol açacağı için, daha cazip şartlarda kredi kullandırma avantajı elde edebilirler."

Ekonomi Toplumsal Kredi Notu dönem