EKONOMİK FORUM'A KOCAOĞLU DAMGASI

TAKİP ET

EGEV ve Özgencil işbirliğiyle gerçekleştirilen 3. Ege Ekonomik Forum'un ikinci gününde tarım masaya yatırıldı. İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, başkanlığı döneminde tarıma verdikleri destekleri anlattı. Ova yollarını asfaltlama çalışmalarını başlattığında bir arkadaşının kendisine 'Bu işin altında ezileceksin' dediğini belirten Kocaoğlu, bugün ortalama ova yollarının yüzde 90'ının tamamlandığını açıkladı.

GERÇEK HABERCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönem başkanı Aziz Kocaoğlu ise göreve geldiğinde bir stratejik plan yaptıklarını ve bu plan çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi. Tarımın Ege Bölgesi’nin tarih boyunca en önemli değeri olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “İzmir’in Akdeniz’de çok önemli bir liman olması, esas itibariyle İzmir’in arkasındaki pamuk, incir, üzüm, zeytin ve tütünün ticareti ile İzmir Akdeniz’in önemli bir ticaret noktası olmuştur. Tarım ve hayvancılıkta, turizm ve hizmet sektöründe Türkiye kaynak yaratmak, döviz elde etmek zorundadır, bu potansiyeli de vardır. Biz İzmir’de organik tarım, iyi tarım yaptık. Turizmi çeşitlendirerek, termal, tarih turizmi, doğa turizmine varıncaya kadar, her alanda faaliyet gösterilmesi katma değerin artırılması için çaba harcadım. Bu nedenle İzmir’de her şey dahil turizmin yapılmaması için büyük mücadele verdim. Turizm için kültür-sanat yatırımlarının yapılması lazım. Fuar yatırımları yapılmalı. En büyük fuar yatırımını İzmir’de gerçekleştirdik. 3-4 yıl içinde İzmir’in kazancı kat be kat arttı. Bu kazançlarla, sanayiyi, teknoloji ve bilimi desteklememiz ve çağı yakalamamız gerekiyor. Benim yol haritam budur. Buradan kazanacağımız paralarla sağlık, eğitim, çevre yatırımları mutlaka geliştirilmelidir. Mesela AASSM’yi yaptık, insanlar Türkiye’nin en nitelikli salonunda müzik dinlesin istedik. İlk opera binasının temelini Karşıyaka’da attık. Binamız Akdenniz’e kısrak başı gibi uzanacak” diye konuştu.

BİRİNCİ SEÇİLDİ

Özellikle tarımla, ekonomiyle yakından ilgilendiğini anlatan Aziz Kocaoğlu, belediye başkanlarının su, yol, kanalizasyon, ulaşım gibi olmazsa olmaz hizmetleri yapması gerektiğini anlattı. Kocaoğlu, “Ama Türkiye’nin ekonomisi sürekli krizlere giriyor. İzmir gibi bir büyükşehire başkan olduğumda kendimi kentin de kalkınması ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacak bir konumlamaya oturtmaya çalıştım. Stratejik plan yaptık. Bağımsız bir İngiliz kuruluşu tarafından birinci seçildi” diye konuştu. 



‘HELAL OLSUN’ DEDİ

Tarımı geliştirme faaliyetlerine 2004’te arazi yollarını asfaltlayarak başladığını anlatan Kocaoğlu, bir arkadaşının ‘Bu işin altında ezileceksin’ dediğini, daha sonra ise ‘Helal olsun sana, başardın’ dediğini aktardı.  Şu anda İzmir’in yüzde 90 civarında tüm arazi yollarının asfaltlanmasının bittiğini anlatan  Kocaoğlu, ürünün tozlanmadan, ezilmeden, tüketiciye ulaşmasında bu yatırımın önemine dikkat çekti. Kooperatiflerle çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, “Toprağı birleştiremiyorsak insanları birleştirmeliyiz dedik. Tire Süt Kooperatifi, Ödemiş Bademli Fidancılık, Bayındır Çiçekçilik, Bademler Kooperatifi ve Kiraz İğdeli Peynir Kooperatifi ile çalışmaya başladıklarını vurgulayan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okul Sütü projesi başlattık. Haftada 8 litre süt 133 bin çocuğumuza ulaşıyor. Tire Süt Kooperatifi’nin bugün geldiği noktaya bakarsak kat be kat büyüdüğünü biliyoruz. Bir dev oldu. Bademli Kooperatifi ihracat yapıyor. Bayındır Kooperatifi Hollanda ile ortak proje yapıp çiçek üretiyor ve ihraç ediyor. İsteyen bütün süt toplama kooperatiflerine soğuk zincir oluşturmak üzere tanklar verdik, kamyonlar verdik. Tüm ekipmanları imece usulü kullansınlar diye ziraat odalarına verdik. İstiridye mantarı üretimi, arıcılık faaliyetlerine destek verdik. Bergama’da bal paketleme tesisi kurduk. 15 yıl içinde önce yılda 500 bin meyve fidanı dağıttık. Sonra her yıl 1 milyon fidanı talep edenlere dağıttık. Kestanede kanser var. Çok büyük çalışmalar yaptık. Bergama Kozak’ta çam fıstığı verim kaybıyla ilgili de yoğun çaba harcadık. 15 sene önce kimse tarımı konuşmazken, kalkınma eşittir sanayileşme sloganıyla tarımın göz ardı edildiği dönemde 6 yaşında tütün tarlasında çalışmaya başlamış, 27 yaşına kadar çiftçilik yapmış kardeşiniz olarak farkındalık yaratan hemşehrilerimizle yola çıktım. Büyükşehir 15 yıl içinde bütün ören yerlerinin 12 ay çalışması için çok büyük destek verdi. Agora’nın İkiçeşmelik caddesiyle buluşması için 35 milyon liralık kamulaştırma yaptık. 15 sene önce,  belediye başkanları hemşehrinin lokmasını büyütmeyi hedef alırlarsa yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Bu ülke tarımda, hizmette, turizmde pik yaratarak, yoluna devam edecektir.”