Ekonomist Emir Çetinkaya; "SGK'nın batması ülkenin batması demektir"

TAKİP ET

Ekonomist Emir Çetinkaya Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 8 ayda 41 milyar TL açık vermesini GERÇEK HABERCİ'ye değerlendirdi. Çetinkaya, SGK'nın gelir gider dengesinin bozulduğunu ve bunun sebebinin EYT'liler ile İntibak Yasası olabileceğini ifade ederek, 'Kısa vadede gelir gider dengesini kurmak zor görünüyor' dedi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz aylarda 41 milyar TL açık verdi. SGK’nın verdiği açığın ne anlamana geldiğini ve sonuçlarının neler olabileceğini GERÇEK HABERCİ’ye değerlendiren Çetinkaya açığın nedeni olarak gelir gider dengesinin gider lehine bozulduğunu söyleyerek şunları ifade etti;
“Bu dengesizlik muhtemelen EYT’liler ya da İntibak Yasası ile ilgili harcamalardan kaynaklanıyordur, sağlık sistemindeki ödemelerden kaynaklı bir açıktan kaynaklanıyordur ya da ikinci bir ihtimal olarak şirketlerin bir kısmının sosyal güvenlik ödemelerini düzgün yapmamasından kaynaklanıyordur.”
Açığın kapatılması enflasyon anlamına gelir
SGK’daki açığın genel bütçeden kapatılabileceği ve bunun da enflasyon anlamına geleceğini ifade eden Çetinkaya, “Buradaki açık sıradan vatandaşları doğrudan etkilemez ama buradaki açık mutlaka genel bütçeden kapatılır. Siz kalkıp da ‘Ben emekliye maaş veremiyorum” diyemezsiniz dolayısıyla 2024 yılı bütçesinde bununla ilgili önlemler alınıp SGK’nın bütçesi arttırılacaktır. Bütçe açığının artması demek bu borcun borçlanarak ya da para basarak kapatılması anlamına gelir. Bu borcun kapatılması da enflasyon, ek vergi ve zam olarak herkese yansır” şeklinde konuştu.
Kısa vadede SGK borçlu kalacak
SGK’daki açığın kapatılmasının zor olduğunu ve kısa vadede bu borcun kapatılamayacağını belirten Çetinkaya, “SGK’nın verdiği açık kolayca kapatılamaz. Bu borcun kapatılması için SGK’nın gelirlerinin arttırılması gerekir, gelirleri arttırmanın yolu çalışan sayısıyla SGK’dan maaş alanların arasındaki dengenin kurulması gerekir. Kısa vadede denge kurulması çok zor ama belki orta vadede denge kurulabilir. Normalde emekli sayısı 10-12 milyon arasındayken son genel seçimden önce 3 milyon EYT’li emekli edildi ve emekli sayımız 15 milyonun üzerine çıktı. Çalışan sayısı artmadan bu dengeyi kurmak çok zor, istihdamı arttırıp insanları daha geç emekli olacakları bir sisteme teşvik etmek çözüm olabilir ama o da çok zor çünkü insanlar 38-43 yaşında emekli olanları gördü” diye konuştu.
SGK batmaz ama batırır
SGK’nın batmayacağını ama kaynak aktarılmazsa ilaç ödemeleri ve emekli maaşı ödemelerinde zorluklar çıkabileceğini ifade eden Çetinkaya şöyle konuştu:
“SGK’nın batması demek gelir-gider dengesinin tamamen bozulmuş olması demektir, bunun sonucunda devlet SGK’ya kaynak aktarmada zorluk çekerse SGK iflas etmeyebilir ama şunlar olur; İlaç ödemeleri yapılamaz, sağlık hizmeti sunulamaz, emeklilere maaş zammı yapılamaz ya da en kötü senaryoda SGK emekli maaşlarını ödeyemez. Yunanistan’da 5 yıl önce emekli maaşlarının ödenemediğini gördük, bir ülkede SGK’nın batması ülkenin batması demektir.”

Ekonomist Emir Çetinkaya SGK açık