Ekrem İmamoğlu, adliyede: 'Terör' ve'yolsuzluk' ifadeleri tamamlandı
İmamoğlu 121 sayfalık emniyet ifadesinde iddiaların neredeyse tümüne 'Muhatap almıyorum, şiddetle reddediyorum' yanıtını verdi. Gözaltındakilerin savcılık ifadesi başladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" ve terör" soruşturması kapsamında gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında olduğu 91 şüpheli, dördüncü günde Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi. İmamoğlu ve beraberindeki isimlerin ifade işlemleri için toplam 34 savcı görevlendirildi. İfade işlemleri ilk olarak "terör" soruşturmasından başlatıldı. İmamoğlu'nun 'kent uzlaşısı' kapsamında verdiği ifade, bir saaten uzun sürdü. İmamoğlu'nun yaklaşık bir saat sonra "yolsuzluk" soruşturmasından ifadesi başladı.
Adliyeye sevk edilenler arasında Şişli Belediye Başkanı Resul Ekrem Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, İBB Genel Sekreteri Mahir Polat, İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce ve Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan da bulunuyor.
Dört gündür gözaltında olan İmamoğlu ve gözaltınadaki 90 kişi, Vatan Emniyet'ten 14 minibüslük konvoyla adliyeye getirilerek, eski 7. kattan savcılık katlarına çıkarıldı.
İmamoğlu'nun Çağlayan Adliyesi'ne sevk edilmesinden hemen önce, Çağlayan yakınındaki yollar yarın sabah 08.00'e kadar kapatıldı.
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde geniş güvenlik önlemleri alındı, adliye çevresinde çok sayıda polis ve TOMA bulunduruldu.Çağlayan'a getirilen şüphelilerin dışında, gözlemci olarak katılacak avukatların ise adliyeye girişi yasaklandı.
Eylem yasağı uzatıldı, "eylem yapması muhtemel kişilerin" şehre girişi yasaklandı
Bu sırada İstanbul Valiliği, yeni bir açıklama yaparak "İlimiz ilçelerinden veya çevre illerden ilimiz güzergâhını kullanarak bireysel ya da toplu şekilde kanuna aykırı eylemlere katılması muhtemel şahıs, grup ve araçların ilimize girişlerine ya da ilimizden çıkışlarına izin verilemeyecektir" dedi.
Daha önce 23 Mart'a kadar her türlü gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını duyuran Valilik, son açıklamasında kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, stand açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni ve benzeri türdeki eylem ve etkinlikler ile el ilanı dağıtımı, pankart/afiş asılmasına yönelik yasağın 26 Mart saat 23.59'a kadar uzatıldığını duyurdu.
Valilik kapsamı genişleyen yasakların sebebini "konusu suç teşkil eden eylemlerin önlenmesi, milli güvenliğin sağlanması, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeni ve güvenliği ile genel asayişin tesis edilmesi" olarak açıkladı.